Folli Follie: Ο βίος και η πολιτεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου
Στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθονται ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του Καίτη, ο γιος τους Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και ακόμα έξι κατηγορούμενοι
- Διακινούσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο - Πλάνα σοκ με κακοποίηση νηπίων
- «Ο Λίβανος βρίσκεται στο χείλος της κατάρρευσης», λέει ο Μπορέλ
- Η Χεζμπολάχ λέει ότι κατάφερε πλήγμα σε ναυτική βάση στο νότιο Ισραήλ για πρώτη φορά - Επίθεση και στο Τελ Αβίβ
- «Οι θάνατοι από τροχαία ισοδυναμούν με 12 Τέμπη τον χρόνο - Πάνω από 120 θύματα εγκαταλείφθηκαν το 2024»
«Ήταν τόσο αβυσσαλέες οι διαφορές ανάμεσα στην πραγματική θέση της εταιρείας και σε όσα η ίδια εμφάνιζε, που δεν έγιναν πιστευτά τα αληθινά στοιχεία» είπε ο πρώτος μάρτυρας στην δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση των επί σειρά ετών παραποιημένων στοιχείων της Folli Follie και τη χειραγώγηση της μετοχής της.
Και πώς να γίνουν; Μεταξύ εκείνου του πρωινού της Παρασκευής 4 Μαΐου, που ο Grego Gabriele, ιδρυτής της εταιρείας Quintessential Capital Management (QCM), αποκάλυψε το σκάνδαλο μεγατόνων που σημάδεψε το ελληνικό επιχειρείν και του τελευταίου λαμπρού βραβείου που είχε λάβει ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος δεν είχαν περάσει ούτε τρεις μήνες!
Τότε ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου FF Group, είχε τιμηθεί με τη διάκριση του Retail Manager 2017, στη 16η Τελετή Απονομής της διοργάνωσης των Retail Business Awards. Ενώ ακριβώς πριν δύο χρόνια, τον Μάρτιο του 2016, ο γιος του Δημήτρη και της Καίτης Κουτσολιούτσου, ιδρυτών της Folli Follie, ελάμβανε ένα ακόμη βαρύτερο τρόπαιο και μάλιστα υπό την αιγίδα της Ernst & Young. Ήταν ο επιχειρηματίας της χρονιάς για το 2015, με τη Folli Follie να θεωρείται ως εταιρεία – πρότυπο εξωστρέφειας, ένα ελληνικό success story.
Είχε προηγηθεί το πρακτορείο Bloomberg που ανέδειξε το 2014 τον ιδρυτή της Folli Follie Δημήτρη Κουτσολιούτσο, ως έναν αναδυόμενο δισεκατομμυριούχο και τον συμπεριέλαβε στον σχετικό δείκτη που καταρτίζει.
Σήμερα, μια 5ετία μετά από την αποκάλυψη ότι οι «βασιλιάδες» ήταν γυμνοί, στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθονται ο ιδρυτής της εταιρείας Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του Καίτη, ο γιος τους Τζώρτζης Κουτσολιούτσος και ακόμα έξι κατηγορούμενοι.
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν κατά περίπτωση κατηγορίες όπως:
*εγκληματική οργάνωση
*πλαστογραφία από κοινού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με συνολικό όφελος και αντίστοιχη ζημία άνω των 120.000 ευρώ
*απάτη κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα κατά φυσικών και νομικών προσώπων, ΝΠΙΔ και ΝΠΔΔ, με προξενηθείσα ζημία άνω των 120.000 ευρώ
*χειραγώγηση της αγοράς από κοινού, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση
*νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση κ.α.
Η «χρυσή» αυτοκρατορία που αποδείχθηκε πιο faux και από τα μπιζού της
Όλα ξεκίνησαν όταν ο Δημήτρης και η Καίτη Κουτσολιούτσου, που γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Μιλάνο, συνέλαβαν την ιδέα των faux κοσμημάτων που δεν ήταν εντελώς faux για καταναλωτές που δεν μπορούν να αγοράσουν το ακριβό χρυσό κόσμημα, αλλά δεν ήθελαν και το ακραία φθηνό. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε η Folli Follie, με το πρώτο κατάστημα να ανοίγει στο Κολωνάκι το 1982.
Δέκα χρόνια αργότερα, το 1992 εντάχθηκε στην οικογενειακή επιχείρηση και ο γιος της οικογένειας, Τζώρτζης. Γεννημένος κοσμοπολίτης, δεν θα μπορούσε παρά να αναλάβει τη διεθνή επέκταση του ομίλου και την ανάπτυξη επενδυτικών σχέσεων.
Ταχύτατα η εταιρεία επεκτάθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο, με την είσοδό της το 1995 στις αγορές των χωρών της Ασίας, αλλά και του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, διαμορφώνοντας σταδιακά το προφίλ μιας ηγετικής δύναμης στην διεθνή αγορά κοσμημάτων και ρολογιών.
Το 1995 η Folli Follie κάνει ντεμπούτο στη μακρινή αγορά της Ιαπωνίας και αναπτύσσει καταστήματα σε σημαντικά εμπορικά σημεία της χώρας ενώ ακολουθούν τα εγκαίνια καταστημάτων σε Νέα Υόρκη, Χαβάη, Γκουάμ.
Μάλιστα ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος αναγνωρίστηκε ως μια ισχυρή προσωπικότητα στον τομέα των οικονομικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Ιαπωνίας, γεγονός το οποίο οδήγησε στο διορισμό του το 2003 ως Προέδρου του Ελληνοϊαπωνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, αλλά και στην απόδοση σε αυτόν το 2009 από την κυβέρνηση της Ιαπωνίας του παρασήμου της Τάξεως του Ανατέλλοντας Ήλιου, Χρυσών Ακτίνων.
Η faux κινέζικη φρενίτιδα…
Το 1997 η εταιρεία μπαίνει στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ στις αρχές της νέας χιλιετίας εισέρχεται στην αγορά της Κίνας με πρώτο κατάστημα στο Χονγκ Kονγκ.
«Μπροστά από τα καταστήματά μας στη Σαγκάη και στο Πεκίνο περνούν σε καθημερινή βάση περίπου 2,5 εκατ. καταναλωτές. Για να καταλάβετε για τι μεγέθη μιλάμε, μπροστά από τα καταστήματα της Ερμού την παραμονή των Χριστουγέννων περνούν το πολύ 100.000 πελάτες», δήλωνε τότε ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος.
Ομοίως σημαντική παρουσιάζεται η στρατηγική συμμετοχή του ομίλου Folli Follie Group στο πεδίο της ταξιδιωτικής λιανικής, καθώς το 1999 απέκτησε ποσοστό της τάξεως του 5% των «Ελληνικών Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών Α.Ε.», το οποίο και αύξησε στο 53% το 2006.
Η εξέλιξη της εταιρείας καταγράφεται εντυπωσιακή, ακολουθώντας ταχείς ρυθμούς, καθώς το 2005 εισχωρεί στο πεδίο των πολυκαταστημάτων, μέσα από τη λειτουργία του Factory Outlet και του Attica.
Το 2007 η εταιρεία αύξησε το δυναμικό της έπειτα από την εξαγορά του ομίλου Elmec Sport, εταιρείας χονδρικής διάθεσης ενδυμάτων, αξεσουάρ και υποδημάτων, με την επακόλουθη απορρόφηση αυτής από την εταιρεία «Ελληνικών Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών Α.Ε.».
Το 2010 δημιουργείται πλέον ο όμιλος Folli Follie Group, έπειτα από συγχώνευση με τις εταιρείες «Ελληνικών Καταστημάτων Αφορολόγητων Ειδών Α.Ε.» και Elmec Sport.
Σταθμός στην πορεία του ομίλου αποτελεί η επιλογή της Links of London από την Οργανωτική Επιτροπή διοργάνωσης των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων (LOCOG), οι οποίοι πραγματοποιήθηκαν στο Λονδίνο το 2012, ως επίσημου σχεδιαστή της Συλλογής Κοσμημάτων αυτών.
Παράλληλα, το 2011, ο όμιλος Fosun International, ισχυρή εταιρεία χαρτοφυλακίου, η οποία εδράζει στην Κίνα, προχώρησε στην αγορά ποσοστού 9,5% του ομίλου, το οποίο στη συνέχεια, μέσω αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, αυξήθηκε στο 13,4%.
Διαθέτοντας την αποκλειστική αντιπροσώπευση και διανομή σε εθνικό επίπεδο κορυφαίων brands, , το 2013 ο όμιλος Folli Follie Group προέβη στην υπογραφή δεσμευτικής
συμφωνίας με σκοπό την πώληση στην εταιρεία Dufry AG ποσοστού ύψους 49% της συμμετοχής του στα «Ελληνικά Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών Α.Ε.», με αντίτιμο το ποσό των 328 εκατομμυρίων ευρώ, ως συνδυασμού μετοχικού κεφαλαίου της εταιρεία αλλά και μετρητών.
Η «βόμβα» της QCM
Και ενώ όλα έμοιαζαν μαγικά και βγαλμένα από «παραμύθι», με τη Folli Follie χαρακτηρίζεται ως «χρυσή αυτοκρατορία» πεσε σαν «βόμβα» η έκθεση του αμερικανικού hedge fund QCM με την οποία αμφισβητούσε την οικονομική και εμπορική θέση του ομίλου.
Ειδικότερα, έλεγχος τον οποίο επικαλέσθηκε ότι υλοποίησε η QCM κατέγραψε λιγότερα καταστήματα πώλησης του ομίλου σε Ασία και Η.Π.Α., καθώς εντοπίσθηκαν 289 σημεία πώλησης έναντι των 630 σημείων, όπως αυτά είχαν δηλωθεί στην οικονομική έκθεση της εταιρείας.
Εκείνη την εποχή η ζωή της οικογένειας Κουτσολιούτσου μοιραζόταν ανάμεσα στην Εκάλη, το Χονγκ Κονγκ και το πολυτελές εξοχικό της στις Σπέτσες.
Παρά το γεγονός ότι η διοίκηση της εταιρείας διέψευσε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς του hedge fund η μετοχή του ομίλου κατέρρευσε μέχρι που τρεις εβδομάδες μετά μπήκε σε αναστολή.
Το πόρισμα- κόλαφος της συμβουλευτικής εταιρείας Alvarez & Marsal για αποτελέσματα των ελέγχων που διεξήγαγε για τις εταιρείες του ομίλου στην Ασία προκάλεσε τον Σεπτέμβριο του 2018 ντόμινο εξελίξεων στην FF Group.
Μεταξύ άλλων αποκαλύφθηκε ότι υπήρχε σημαντική αναντιστοιχία ανάμεσα στα πραγματικά έσοδα του ομίλου στην Ασία, τα οποία ανέρχονταν στο ποσό των 116.847.000 δολαρίων, έναντι του ποσού των 1.112.000.000 δολαρίων, τα οποία καταγράφονταν εντός των οικονομικών καταστάσεων των δραστηριοτήτων του ομίλου, δηλαδή αντιστοιχούσαν στο 10% της δηλωθείσας αξίας τους.
Επίσης στο πόρισμα αναφερόταν ότι εμπλεκόμενα στελέχη έκαναν συστηματική αποστολή πλαστών εμβασμάτων, για τα οποία διάλεγαν στην τύχη ψεύτικα ονόματα όπως το «Γιώργος Πουτσίδης».
Η αρχή του τέλους
Η αρχή του τέλους για την οικογένεια Κουτσολιούτσου στη Folli Follie είχε ξεκινήσει. Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και η σύζυγός του υπέβαλαν τον Σεπτέμβριο του 2018 την παραίτησή τους με τον ιδρυτή της Folli Follie να δηλώνει:
«Με βαρύτατη θλίψη και εν μέσω της σοβούσας κρίσης για την εταιρεία μας, την οποία ίδρυσα και υπηρέτησα επί 36 χρόνια, παραιτούμαι σήμερα από τη θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου. Το ίδιο ζήτησα να πράξει και η σύζυγός μου, με την οποία μαζί υπηρετήσαμε την εταιρεία όλα αυτά τα χρόνια. Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να ελέγξω με επιτυχία τις δραστηριότητες του ασιατικού ομίλου που είχα υπό την ευθύνη μου, με αποτέλεσμα την παρούσα δυσάρεστη εικόνα στα οικονομικά του ομίλου. Ωστόσο, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στον υιό μου Γ. Κουτσολιούτσο, ο οποίος με επιτυχία διαχειρίζεται την κρίση με τη συνδρομή των υπολοίπων μελών του Δ.Σ. και του καταξιωμένου επιτελείου του και δηλώνω ότι θα σταθώ αρωγός τους στο δύσκολο έργο τους με ό,τι κριθεί απαραίτητο».
Ο γιος των ιδρυτών, παρέμεινε στη θέση του έως την 16.12.2019, οπότε και υπέβαλε την παραίτησή του, διατηρώντας τη δυναμική του εντός του Διοικητικού Συμβουλίου του ομίλου. Το σκεπτικό της εν λόγω κίνησης ήταν «η μετάβαση της εταιρείας σε μια νέα κατάσταση να γίνει με ομαλό τρόπο», το οποίο και ουδέποτε όμως πραγματοποιήθηκε.
Στη φυλακή πατέρας και γιος
Στις 9 Σεπτεμβρίου 2020 ο ιδρυτής της εταιρείας κοσμημάτων Δημήτρης Κουτσολιούτσος και ο γιος του Τζώρτζης κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά τις μαραθώνιες απολογίες τους στην 35η ανακρίτρια Κωνσταντίνα Αλεξοπούλου, για την υπόθεση των παραποιημένων στοιχείων που παρουσίαζε επί σειρά ετών ο Όμιλος Folli Follie, προκειμένου να εμφανίζει εύρωστη οικονομική εικόνα, ενώ ελεύθερη με περιοριστικούς όρους και χρηματική εγγύηση αφέθηκε η Καίτη Κουτσολιούτσου.
Οι κατηγορούμενοι παρέμειναν προφυλακιστέοι μέχρι και το Μάρτιο του 2022. Η αδυναμία παράτασης περαιτέρω της κράτησης τους, με δεδομένο ότι παρήλθε το νόμιμο 18μηνο αυτής, οδήγησε στην αποφυλάκισή τους.
Γύρισε σελίδα η εταιρεία
Και ενώ η δικαστική διερεύνηση ενός από τα σοβαρότερα εγκλήματα «λευκού κολάρου» βρίσκεται σε εξέλιξη, η εταιρεία Folli Follie με την υπογραφή του Συμβουλίου Εφετών φαίνεται να γυρίζει σελίδα. Κι ο λόγος είναι η αποδέσμευση των περιουσιακών της στοιχείων και των τραπεζικών της λογαριασμών.
Με αυτόν τον τρόπο μηδενίζεται το ποσοστό συμμετοχής της οικογένειας Κουτσολιούτσου στη νέα Folli Follie και η εταιρεία που κρατήθηκε όρθια υπό τη διοίκηση του Γιώργου Σάμιου βαδίζει πλέον στο δρόμο της κανονικότητας.
Εκτιμάται ότι η διαδικασία επικύρωσης του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών και η άρση της δέσμευσης των ακινήτων θα έχει ολοκληρωθεί στις αρχές Νοεμβρίου.
Στη συνέχεια τα ακίνητα και τα πάγια στοιχεία της εταιρείας θα εισφερθούν στη NewCo, τη νέα εταιρεία που θα συσταθεί και από την οποία θα αποζημιώνονται οι ομολογιούχοι πιστωτές. Η δεύτερη εταιρεία που προέβλεπε το Σχέδιο Εξυγίανσης, η OpsCo και στην οποία εντάσσεται το επιχειρηματικό σκέλος της FF, έχει ήδη συσταθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο.
Για την ιστορία να πούμε ότι ο Αμερικανός εγκληματολόγος Ε.H. Sutherland (1883-1950) εισήγαγε τον όρο «white-collar crime» δηλαδή εγκλήματα λευκού κολάρου για τα εγκλήματα οικονομικών και επιχειρηματικών κύκλων, για παράδειγμα: υπεξαιρέσεις, φοροδιαφυγή, οικονομικές απάτες, κατάχρηση εξουσίας, αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ επιχειρήσεων.
Πηγή ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις