Χρήστος Ζερεφός για κακοκαιρία: Μετά το 2050 δεν θα υπάρχει επιστροφή, με έπιασε δέος με το μέγεθος του Daniel
«Με κατέλαβε δέος όταν είδα το μέγεθος του 'Daniel' και δεν περίμενα ότι θα είχαμε επανάληψη του φαινομένου», δήλωσε ο Χρήστος Ζερεφός ενώ εμφανίστηκε απαισιόδοξος για το μέλλον.
Στα ακραία καιρικά φαινόμενα με τις κακοκαιρίες «Daniel» και «Elias» που έπληξαν τη χώρα μας μέσα σε 20 ημέρες αναφέρθηκε ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και ακαδημαϊκός, Χρήστος Ζερεφος κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον καθώς όπως είπε σε 20-30 χρόνια «δεν θα υπάρχει επιστροφή».
Μιλώντας στο ERTNews, δήλωσε ότι τον κατέλαβε δέος για το μέγεθος της κακοκαιρίας «Daniel» και δεν περίμενε ότι ένα τέτοιο φαινόμενο θα επαναληφθεί τόσο σύντομα έστω και σε μικρότερη ένταση. Σύμφωνα με τον κ. Ζερεφό μόλις υποχωρήσουν τα ύδατα μάλιστα θα πρέπει να αρχίσει ένα τεράστιο, γιγαντιαίο πρόγραμμα ανασυγκρότησης ολόκληρης της χώρας απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα».
«Θα πρέπει από την επόμενη της υποχώρησης των υδάτων να αρχίσει ένα τεράστιο, γιγαντιαίο πρόγραμμα ανασυγκρότησης ολόκληρης της χώρας»
«Με κατέλαβε δέος όταν είδα το μέγεθος του ‘Daniel’ και όπως είδα όταν στήθηκε αυτό το ακραίο σύστημα όπου δύο βαρομετρικά χαμηλά τον εμπόδιζαν να μετακινηθεί με αποτέλεσμα να δώσει όλα αυτά τα φαινόμενα. Δεν περίμενα ότι θα είχαμε επανάληψη του φαινομένου – ευτυχώς με μικρότερη, αλλά σημαντική ένταση σε μία καταιγίδα, όπου θα μπορούσε να είναι μία φθινοπωρινή, τα πρωτοβρόχια που λέμε, η οποία εξελίχθηκε όπως εξελίχθηκε και εξελίσσεται λόγω της σημαντικότητας αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας. Αυτή η αύξηση είναι παντού. Φέτος το έτος 2023 είναι ένα έτος με υπερθερμασμένες θάλασσες», είπε αρχικά.
«Τα λεγόμενα εγγειοβελτιωτικά έργα μόνο βελτιωτικά δεν ήταν όπως φάνηκε»
Στο κατά πόσο η πολιτεία θα μπορούσε να κάνει κάτι μεταξύ «Daniel» και «Elias» για να μην γίνουν τόσες καταστροφές απάντησε: «Αυτά έπρεπε να γίνουν όχι πυροσβεστικά. Έπρεπε να γίνουν εδώ και δεκαετίες. Τα λεγόμενα εγγειοβελτιωτικά έργα μόνο βελτιωτικά δεν ήταν όπως φάνηκε».
«Θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι όλα τα έργα: φράγματα, διευθέτηση, κατασκευή γεφυρών έπρεπε να γίνουν λαμβάνοντας υπόψη ότι τα φαινόμενα που μας έρχονται είναι φαινόμενα που συμβαίνουν πιο σπανία. Οι υπολογισμοί που γίνονταν παλιά ήταν με 30 χρόνια περιόδους επαναφοράς μετά έγιναν 50 χρόνια. Το ξεκίνησαν οι Γερμανοί και τώρα οι ίδιοι συζητούν ότι οι περίοδοι επαναφοράς πρέπει να πάνε στα 100 και 150 χρόνια. Δηλαδή σπανιότατα φαινόμενα θα τα βλέπουμε πιο συχνά», προσέθεσε.
Εκτίμησε ότι σε αυτές τις 15 ημέρες δεν μπορούσε να γίνει κάτι σημειώνοντας ότι «θα πρέπει από την επόμενη της υποχώρησης των υδάτων να αρχίσει ένα τεράστιο, γιγαντιαίο πρόγραμμα ανασυγκρότησης ολόκληρης της χώρας απέναντι στα ακραία καιρικά φαινόμενα».
«Όλοι οι κλιματολογικοί υπολογισμοί και όλα τα μοντέλα σε όλα τα ερευνητικά κέντρα δείχνουν ότι η συχνότητα εμφάνισης και η ένταση των ακραίων καιρικών φαινομένων όσο περνάνε τα χρόνια θα αυξάνει», συμπλήρωσε και εξέφρασε τ η δυσοίωνη πρόβλεψη πως «μετά το 2050-2060 ό,τι και να κάνουμε δεν θα υπάρχει δρόμος επιστροφής. Γι’ αυτό φωνάζουμε», συμπλήρωσε και υπογράμμισε ότι και οι ίδιοι οι επιστήμονες μαθαίνουν ακόμα την κλιματική αλλαγή.
Τέλος, κάνοντας ακόμα μία απαισιόδοξη πρόβλεψη ανέφερε πως: «θα πληρώσουν και άλλες περιοχές και η χώρα μας. Η Μεσόγειος είναι στο κόκκινο. Δεν είμαστε μόνοι μας. Τα ίδια προβλήματα αντιμετωπίζουν και στην Ισπανία, στην Τουρκία και πρόσφατα στη Λιβύη είναι χαρακτηριστικά της αποσταθεροποίησης του κλίματος» και έκανε έκκληση για εφαρμογή των νόμων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις