Δήμητρα Τσεβά: «Κανένας πολίτης χωρίς νερό, ρεύμα, περίθαλψη και διασφάλιση της πρώτη κατοικίας»
Η υποψήφια Δήμαρχος Ραφήνας - Πικερμίου, Δήμητρα Τσεβά μίλησε στο in.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Μια δυνατή υποψηφιότητα για την διοίκηση του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, η Δήμητρα Τσεβά, καταθέτει στη συνέντευξη της στο in, ισχυρές δεσμεύσεις για την επόμενη μέρα του Δήμου. Μέσω του in δεσμεύετε μάλιστα, να μην μείνει ποτέ κανένας πολίτης του Δήμου, χωρίς χωρίς νερό, ρεύμα, περίθαλψη και διασφάλιση της πρώτη κατοικίας.
Αν μην τι άλλο πρόκειται για δείγμα αποφασιστικής παρέμβασης στην καθημερινότητα του πολίτη. Η υποψήφια Δήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου «απλώνει» μια συνολική «βεντάλια» μέτρων προς ενδυνάμωση και προστασία των ευπαθών ομάδων πληθυσμού, ενώ έχει συγκεκριμένο σχέδιο για την υποστήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας, μεταξύ άλλων.
Κα Τσεβά τι δεν γίνεται καλά ή μπορεί να γίνει καλύτερα ή δεν έγινε καθόλου και επιθυμείτε να διοικήσετε τον Δήμο Ραφήνας – Πικερμίου;
Τα τελευταία χρόνια η λειτουργία της Δημοτικής Αρχής στηρίχθηκε σε ξεπερασμένα μοντέλα, με χαρακτηριστική την κατά περίπτωση εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων και προσωπικών φιλοδοξιών, ενάντια στην πρόοδο και το γενικό καλό της πόλης.
Επιδιώκουμε ν’ ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην τρέχουσα συγκυρία του Δήμου Ραφήνας – Πικερμίου, αναπτυξιακών έργων και παρεμβάσεων, προτείνοντας αφ’ ενός λύσεις για τα προβλήματα και αφ’ ετέρου ένα συνολικό όραμα αναβάθμισης των περιοχών μας, για να ζούμε όλοι καλύτερα.
Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει για το ρέμα της Ραφήνας. Ποια είναι η θέση σας;
Οι «δρόμοι του νερού» ήταν και είναι ανεκτίμητης αξίας «κιβωτοί» της ζωής και οφείλουμε να τους προστατέψουμε και να τους αναδείξουμε. Η τσιμεντοποίηση δεν είναι τρόπος προστασίας και πρέπει να συνδυαστούν η προστασία του περιβάλλοντος και η ασφάλεια των παράπλευρων κατοικιών με ήπιες παρεμβάσεις και νέες στρατηγικές. Θεωρούμε χρέος μας να τους προφυλάξουμε, με όση φύση έχει απομείνει, από αλόγιστες παρεμβάσεις, υπό τον μανδύα της «ανάπτυξης» και να τους αναδείξουμε σαν πράσινους κοινόχρηστους χώρους, που ενοποιούν την πόλη και της δίνουν ανάσα.
Μια τέτοια αντιμετώπιση προφυλάσσει με τον καλύτερο τρόπο και τη φύση και τους δημότες από κινδύνους αλλά και την κλιματική αλλαγή. Η τσιμεντοποίηση και η επένδυση με σκληρά, αδιαπέραστα από το νερό υλικά , δεν είναι τρόπος προστασίας, αντιθέτως η κατάχρησή της έχει επιζήμιες επιπτώσεις στην βιωσιμότητα των πόλεων και την ποιότητα ζωής των πολιτών.
Όλα τα θέματα των ρεμάτων της περιοχής μας θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με αυτό το πνεύμα, ακόμα κι αν χρειαστεί να τεθούν διαφορετικές και σύγχρονες προτεραιότητες σε δρομολογημένες ήδη λύσεις οι οποίες όμως δεν είναι περιβαλλοντικά βιώσιμες.
Η τοπική επιχειρηματικότητα έχει συγκεκριμένα αιτήματα. Πώς σας τα έχει εκφράσει στις πολλές συναντήσεις σας μαζί τους;
Η ευημερία των πολιτών συνδέεται κυρίως με την παραγωγική δραστηριότητα που αυτοί αναπτύσσουν και η αυτοδιοίκηση οφείλει να διαμορφώνει όρους υποστήριξης, με τη βελτίωση των υποδομών, τη διάχυση της πληροφόρησης και το συντονισμό δράσεων που από κοινού θα συμφωνηθούν.
Τα παραδείγματα των ευρωπαϊκών πόλεων στον τομέα αυτό είναι αρκετά διαφωτιστικά.
Ο Δήμος δεν είναι επιχειρηματική μονάδα, αλλά οι επιχειρήσεις μπορούν να τα καταφέρουν καλύτερα με ένα υποστηρικτικό “δημοτικό περιβάλλον” που θα κάνει την πόλη ελκυστική και εξωστρεφή. Ιδιαίτερα σήμερα που οι επιχειρήσεις ασφυκτιούν, η αγορά στραγγίζει, η έλλειψη ρευστότητας διογκώνεται και η ανεργία αυξάνεται, ο Δήμος οφείλει να αναλάβει πρόσθετες πρωτοβουλίες και μαζί με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς να ασκήσει τη μεγαλύτερη δυνατή πολιτική πίεση στην Κυβέρνηση, για αναθεώρηση της περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής και για εφαρμογή συγκεκριμένων αναπτυξιακών μέτρων που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.
Πολλά περιστατικά βανδαλισμών. Που οφείλονται και έχετε κάποιο σχέδιο πρόληψης τους;
Δεν νομίζω ότι στην πόλη μας έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Υπάρχει ένα μικροαστικό περιβάλλον που περιορίζει την ανάπτυξη ακραίων φαινομένων. Και πιστεύω όταν αγκαλιάσει κάποιος την νεανική επαναστατικότητα, αμέσως το πιθανό πρόβλημα επιλύεται με ευκολία.
Σε τι βαθμό ετοιμότητας είναι ο Δήμος Ραφήνας Πικερμίου έναντι φυσικών ακραίων φαινομένων;
Έχουμε σχεδιάσει να ανεβάσουμε τον πήχη για πρόληψη και αντιμετώπιση των πιθανών κινδύνων τόσο για τον πληθυσμό, όσο και για το φυσικό περιβάλλον και τις αστικές υποδομές (από πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς κλπ) με αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών .
Οργάνωση της Πολιτικής Προστασίας, από κοινού με τεχνικό κι επιστημονικό προσωπικό, ώστε να δρουν βάσει σχεδιασμού, μελετών, εκπαίδευσης και χρήσης σύγχρονων μέσων. Επίσης με συνέργειες με όμορους Δήμους, αρμόδιους κρατικούς αλλά και Ευρωπαϊκούς φορείς, για θέματα τεχνογνωσίας, εκπαίδευσης, επιχειρησιακής επάρκειας κά.
«Να εστιάσουμε στον κόσμο των πραγματικών αναγκών»
Τι σχέδιο έχετε για την ενδυνάμωση των ευπαθών ομάδων πληθυσμού;
Η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση αποτελεί βασικό πυλώνα άσκησης κοινωνικής πολιτικής. Μακριά από λογικές φιλανθρωπίας αλλά και γραφειοκρατικών μηχανισμών, η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να παρεμβαίνει συμπληρωματικά στις κρατικές πολιτικές, εστιάζοντας στον κόσμο των πραγματικών αναγκών και δημιουργώντας δίκτυα αλληλεγγύης και κοινωνικής συνοχής. Για το λόγο αυτό απαιτείται ενιαίος σχεδιασμός και αποκεντρωμένες δράσεις.
• Χορήγηση διατακτικών σε άπορους δημότες, εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων και Πάσχα.
• Στήριξη των ευπαθών ομάδων που πλήττονται από τη κρίση με σύνθημα “κανένας πολίτης χωρίς νερό, ρεύμα, περίθαλψη και διασφάλιση της πρώτη κατοικίας”.
• Οργάνωση και λειτουργία Διεύθυνσης Κοινωνικών Υπηρεσιών για την ουσιαστική και αποτελεσματική υποστήριξη του πολίτη.
• Βελτίωση των υποστηρικτικών δομών στήριξης της τρίτης ηλικίας, με εκσυγχρονισμό των ΚΑΠΗ και μετονομασία τους σε “Λέσχες Φιλίας – Αλληλεγγύης και Πολιτισμού”, με βελτίωση του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι” και με γνώμονα πάντοτε την προστασία της αξιοπρέπειας των πολιτών.
• Ολοκλήρωση του δικτύου παιδικών/βρεφονηπιακών σταθμών και διατήρηση της απαλλαγής ευπαθών ομάδων και χαμηλόμισθων πολυτέκνων από τα τροφεία.
• Επιδότηση εισιτηρίων αστικών συγκοινωνιών για άνεργους νέους και ηλικιωμένους.
• Ελεύθερη πρόσβαση στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου για άνεργους νέους και πολύτεκνους.
• Χάραξη νέας κοινωνικής πολιτικής που θα στοχεύει στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών και ίσων ευκαιριών και δυνατοτήτων για επαγγελματική αποκατάσταση πολιτών με ιδιαίτερα προβλήματα.
Η Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού ως ο εγγύτερος προς τον πολίτη θεσμός, είναι σε άμεση επαφή με τον κόσμο. Θα στέκεστε μπροστά στους δημότες προκειμένου να μαθαίνετε ότι τους απασχολεί μετά τις εκλογές; Ρωτάμε διότι ο πυρήνας κάθε κοινωνίας που είναι οι άνθρωποι της, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και χρειάζεται ψυχικό σθένος από όσους απολαμβάνουν αξιωμάτων να μαθαίνουν τι συμβαίνει στη ουσία σε μια πόλη.
Τα άτομα που ασκούν διοίκηση πρέπει κατά την γνώμη μου να έχουν σοβαρότητα και να ασκούν τα καθήκοντα τους δίχως αλαζονεία και έπαρση.
Να εργάζονται με Δημοκρατικές λειτουργίες, διαφάνεια και απρόσκοπτο δημοσιονομικό έλεγχο, γιατί αυτά είναι τα χαρακτηριστικά τα οποία αποτελούν τα θεμέλια μιας υγιούς κοινωνίας και μιας υγιούς ανάπτυξης και αυτά ακριβώς είναι τα δικά μας χαρακτηριστικά.
• Η Κοινωνική Δικαιοσύνη, με στήριξη των ασθενέστερων στρωμάτων και δημοτών που πλήττονται περισσότερο από την κρίση, για την εξομάλυνση των ανισοτήτων και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής.
Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού είναι για εμάς το θεμέλιο της κοινωνίας. Τι χρειάζεται παραπάνω ώστε να δείξει τις πραγματικές της δυνατότητες; Αλλαγή της καταστατικής θέσης των αιρετών, πόρους και προσωπικό, οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια;
Δημοσιονομική διαχείριση, με κάθε δυνατή αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού και των διαθέσιμων πόρων, σύμφωνα με τις αρχές της οικονομίας, της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας, εντός των νομικών και ηθικών πλαισίων που ορίζουν τη χρηστή διοίκηση.
• Οργάνωση της λειτουργίας του Δήμου και των Νομικών του Προσώπων, σύμφωνα με κοινούς για όλους κανόνες και κανονισμούς, με υπευθυνότητα και λογοδοσία των διαχειριστών τους, με ειλικρίνεια και αξιοπιστία σε κάθε ενέργεια, εξαγγελία και πράξη.
Προτεραιότητα σε πολιτικές για την κοινωνική και περιβαλλοντική προστασία και ανάπτυξη, με κριτήρια βιωσιμότητας, αειφορίας, εξοικονόμησης ενέργειας και ανταπόκρισης στις ανάγκες, τα προβλήματα, τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και τις δυνατότητες του τόπου και των πολιτών του.
• Πολιτικές προστασίας και ανάδειξης της φυσιογνωμίας της περιοχής μας, που διαθέτει εκτεταμένο παράκτιο μέτωπο, ορεινό ανάγλυφο ιδιαιτέρου φυσικού κάλους, βιότοπους και στοιχεία περιβαλλοντικής αξίας και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
• Συνδυασμός της διεκδίκησης με την αποτελεσματικότητα, ενάντια στους ανέξοδους λαϊκισμούς, τα στερεότυπα και τις εύκολες λύσεις.
• Συνεργασία με όλους τους φορείς και τις κοινωνικές ομάδες που να δίνει χώρο και βήμα σε όλους τους τοπικούς κοινωνικούς εταίρους, δίνοντας αξία στη βασική μας αρχή, αυτή της ισότιμης παρουσίας & συμμετοχής όλων στον Δήμο.
• Σύνταξη και υλοποίηση προγραμμάτων, με προϋπόθεση τον σωστό και τεκμηριωμένο σχεδιασμό, που στηρίζεται σε μελέτες και τις ενδεδειγμένες διαδικασίες συμμετοχικότητας.
• Επιλογή παρεμβάσεων, όχι με τη λογική εκτέλεσης έργων για το τζίρο, αλλά με σωστές προδιαγραφές και διαδικασίες και με κριτήριο την εξυπηρέτηση των πραγματικών αναγκών του πληθυσμού και των τοπικών κοινωνιών.
• Ισόρροπη ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών, στις περιοχές με σημαντικές ελλείψεις, με κριτήριο την ασφαλή εξυπηρέτηση της καθημερινότητας.
• Αξιοποίηση κάθε δυνατής χρηματοδότησης, από Ευρωπαϊκά προγράμματα, «Πράσινο ταμείο» Εθνικούς Πόρους κα.
• Στήριξη Εθελοντισμού σε δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και πολιτισμού.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις