Μητσοτάκης στη EUMED9: Να αποφασίζουμε εμείς και όχι οι διακινητές ποιος θα μπαίνει στην ΕΕ
Η πολιτική ενεργητικής αποτροπής που ακολουθεί η Ελλάδα έχει περιορίσει τις ροές, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που άφησε αιχμές για την ΕΕ
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Στην κλιματική αλλαγή και το μεταναστευτικό, που αποτέλεσε το βασικό θέμα συζήτησης των ηγετών του ευρωπαϊκού νότου στην Σύνοδο EUMED9 στη Μάλτα, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια των δηλώσεών του μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου.
«Ευχαριστώ όλους για την υποστήριξη που παρείχατε στην Ελλάδα. Ήταν ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι. Η κλιματική κρίση επηρεάζει τη Μεσόγειο και πρέπει να δράσουμε πολύ άμεσα όλοι μας», είπε αρχικά ο πρωθυπουργός.
Και τόνισε πως «όταν προκύπτει μία τέτοια φυσική καταστροφή σε μία χώρα που έχει προβλήματα στη λειτουργία της, τότε η καταστροφή πολλαπλασιάζεται».
Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά πως «έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δεν μπορούμε μόνοι μας να καθορίζουμε ποιοι θα μπαίνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα πρέπει να μπορούμε εμείς να αποφασίζουμε και όχι οι διακινητές».
«Να παρέχουμε και τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να έρθουν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Ευρώπης, αλλά με τους δικούς μας όρους»
«Είναι πιο ασφαλές να μπορέσουν τα κράτη να διασφαλίσουν ότι οι βάρκες δεν θα ξεκινούν από τις ακτές προς τη Μεσόγειο για να αποφύγουμε τέτοια φαινόμενα», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στις σχέσεις με την Τουρκία και στη θέσπιση κριτηρίων για τους αιτούντες άσυλο.
«Να έχουμε κοινή γραμμή», είπε και σημείωσε πως πρέπει «να παρέχουμε και τη δυνατότητα σε όσους θέλουν να έρθουν να βοηθήσουν και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της Ευρώπης, αλλά με τους δικούς μας όρους».
Για την κλιματική κρίση
«Χαίρομαι που συμφωνείτε με το περιεχόμενο της επιστολής που σας έστειλα που λέει ότι πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα» στο θέμα της κλιματικής κρίσης, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μίλησε για πιο ολοκληρωμένη συνεργασία και σε θέματα πρόληψης.
«Να διασφαλίσουμε ισορροπία μεταξύ της ατζέντας μας για την μακροπρόθεσμη άμβλυνση του προβλήματος και τη βραχυπρόθεσμη λύση των συνεπειών από την κλιματική κρίση. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τέτοια ισορροπία», σημείωσε και έθιξε το θέμα των ευρωπαϊκών κεφαλαίων για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων από φυσικές καταστροφές.
Επισήμανε ότι όταν προκύπτουν τέτοιες καταστροφές σε ορισμένες χώρες το πρόβλημα πολλαπλασιάζεται και έφερε ως παράδειγμα τη Λιβύη, όπου είχαν 20.000 θανάτους από την κακοκαιρία Daniel η οποία έπληξε και την Ελλάδα.
Για την οικονομική διακυβέρνηση τόνισε πως δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος, που επιτάσσουν δημοσιονομικές προσαρμογές οι οποίες οδηγούν σε περαιτέρω ύφεση.
«Να επιστρέψουμε στην πρόταση της Επιτροπής που δίνει ευελιξία στα κράτη, για να μπορούμε να διαμορφώνουμε τη δική μας δημοσιονομική προσαρμογή και να έχουμε επενδύσεις για να υπερασπιστούμε την αυτονομία μας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός ευχήθηκε τα καλύτερα στην Κύπρο για την επόμενη συνάντησή τους και είπε ότι η σημερινή Σύνοδος ήταν επιτυχής και παραγωγική μορφή συνεργασίας
Το «καρφί» στην ΕΕ
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να αναπτύξει σχέσεις με τις τρίτες χώρες με συντεταγμένο τρόπο και προληπτικά «και όχι όταν υπάρχει κρίση», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στην πολιτική ενεργητικής αποτροπής που ακολουθεί η Ελλάδα τόσο στα χερσαία όσο και στα θαλάσσια σύνορά της, αφιερώνοντας μεγάλη προσπάθεια και πόρους, πολιτική που, όπως υπογράμμισε, έχει λειτουργήσει αποτρεπτικά και έχει περιορίσει τις ροές, στέλνοντας το μήνυμα στους διακινητές ότι είναι δύσκολο να φτάσει κανείς στην Ελλάδα.
Σημείωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να ακολουθεί αυτή την πολιτική, επιδιώκει, ωστόσο, την συνεργασία με την Τουρκία για τον περιορισμό των ροών.
Το τετ α τετ με τον Μακρόν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου EUMED9, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης στο μεταναστευτικό και στη σημασία φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει συνεπής στην πολιτική φύλαξης των συνόρων, ενώ τόνισε ότι χρειάζεται συνεργασία κρατών-μελών, προκειμένου να αποτρέπονται οι αναχωρήσεις και τα δίκτυα των διακινητών να αποθαρρύνονται από το να βάζουν απελπισμένους ανθρώπους σε βάρκες και να ξεκινούν ένα επικίνδυνο ταξίδι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις