Στη Μάλτα ο Μητσοτάκης: Γιατί βλέπει κατ΄ ιδίαν τον Μακρόν, τι ζητά από τον ευρωπαϊκό Νότο
Το μεσημεριανό τετ α τετ με τον Γάλλο Πρόεδρο
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Τζεφ Μπέζος: Ένας ακόμα τεχνολογικός μεγιστάνας σε δείπνο με τον Τραμπ
Κοινή γραμμή στις κοινές προκλήσεις, όπως είναι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και η διαχείριση του Προσφυγικού, αναζητεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τον ευρωπαϊκό Νότο, ο οποίος συντονίζεται για τη συγκεκριμένη διπλή ατζέντα στο πλαίσιο της Συνόδου MED9 στη Μάλτα. Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Βαλέτα, όπου το μεσημέρι θα έχει τετ α τετ με τον Εμανουέλ Μακρόν, προτού οι δύο τους, η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι και οι ηγέτες από Ισπανία, Πορτογαλία, Μάλτα, Κύπρο Σλοβενία και Κροατία καθίσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι.
Ο Μητσοτάκης ταξιδεύει με τη σκέψη στις καταστροφές από τις πλημμύρες – «από τις επιθέσεις της κλιματικής αλλαγής» όπως έλεγε χθες στους βουλευτές του – καθώς και με αναμμένο τον… πορτοκαλί συναγερμό για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών πρωτίστως στα νησιά και όχι τόσο στον Έβρο, όπως συζητήθηκε αναλυτικά στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.
«Πρώτο μέλημα…»
Ο Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει τη φύλαξη των συνόρων ως «πρώτο μέλημα» της ελληνικής κυβέρνησης, υπογραμμίζοντας εκ νέου την ανάγκη να στηρίζονται έμπρακτα οι χώρες της πρώτης γραμμής, ιδίως σε συγκυρία έξαρσης της κρίσης. Στην ατζέντα του Μητσοτάκη είναι επίσης η σημασία συνεργασίας με τις τρίτες χώρες για επιστροφές και η πάταξη των εγκληματικών δικτύων των λαθροδιακινητών. «Να μην πέφτουν βάρκες στο νερό» έλεγε ο ίδιος προ ημερών στον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Σε κάθε περίπτωση η συνοχή, η αλληλεγγύη, η διασφάλιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ευρύτερα η αποτελεσματικότητα της Ευρώπης δοκιμάζονται εκ νέου όσο είναι σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση για το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο. Και ενώ η κρίση εξελίσσεται στην ιταλική Λαμπεντούζα.
Κοινή γραμμή στο μεταναστευτικό και στην κλιματική κρίση αναζητεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης
«Πρόσθετοι πόροι»
Σε ό,τι αφορά το κλίμα και τις συνέπειες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, ο πρωθυπουργός θα ζητήσει συντονισμό και ταχύτητες στις πρωτοβουλίες προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Εξάλλου για μια «παγκόσμια συμμαχία» έκανε λόγο προ ημερών από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, θέτοντας και την παράμετρο της χρηματοδότησης. Για την ανάγκη πρόσθετων πόρων θα μιλήσει και σήμερα στους ομολόγους του, με τους οποίους θα κάνει κοινές δηλώσεις το απόγευμα.
Κατά τον Μητσοτάκη απαιτείται «στρατηγική απάντηση της Ε.Ε» στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Ο ίδιος έχει απευθυνθεί με επιστολή (στις 15 Σεπτεμβρίου) στους ηγέτες της MED9, με την προσδοκία να πιέσουν και εκείνοι προς την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της επικεφαλής της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Ευελιξία
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην επιστολή σημειώνει ότι ο ευρωπαϊκός Νότος είναι πιο ευάλωτος εξ ου και απαιτούνται ενιαία δράση για την ενίσχυση των πόρων, με έμφαση στο Ταμείο Αλληλεγγύης και το Αγροτικό Αποθεματικό, καθώς και μεγαλύτερη ευελιξία όσο εξελίσσονται οι συζητήσεις για τους κανόνες οικονομικής διακυβέρνησης.
Τα θέματα αυτά θα συζητηθούν και κατ’ ιδίαν με τον Γάλλο Πρόεδρο. Εξάλλου επίκεινται άλλα δύο κρίσιμα ραντεβού κορυφής: η τρίτη Σύνοδος Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας και άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 5 – 6 Οκτωβρίου στη Γρανάδα και η τακτική σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 26-27 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις