Σε εγρήγορση το ελληνικό λόμπι
Η υπόθεση Μενέντεζ προκαλεί τα αντανακλαστικά των υποστηρικτών της Αθήνας στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.
- Oι πέντε πρωτοπόρες γυναίκες που θα εμφανιστούν στα νομίσματα των ΗΠΑ το 2025
- Μαγνήτης για τους επενδυτές τα πράσινα ακίνητα – Την ανιούσα παίρνουν οι τιμές
- Σε νέες αγορές ποντάρει ο ελληνικός τουρισμός για το 2025 – Τα μηνύματα
- «Πόλεμος με τα σκουπίδια στη Θεσσαλονίκη» – Μαζεύτηκαν διπλάσιοι τόνοι απορριμμάτων από μια τυπική μέρα
Η παραίτηση του γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ από την προεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας προκαλεί σαφώς ανακούφιση στην Αγκυρα και προβληματισμό στην Αθήνα.
Για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι μια θετική εξέλιξη που του επιτρέπει να σβήσει, έστω και προσωρινά, ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδιά του στο αίτημα για την απόκτηση νέων F-16 και αναβάθμιση των παλιών, έστω και επικοινωνιακά, αφού στην πραγματικότητα το θέμα συνδέεται άμεσα με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Για την Αθήνα είναι μια αρνητική εξέλιξη, αφού, όπως τονίζουν στα «ΝΕΑ» πηγές του ελληνικού λόμπι στις ΗΠΑ, δεν θα έχει πια τον πιο μεγάλο υποστηρικτή στην πιο σημαντική θέση.
Αρκετοί είναι ακόμα και οι έλληνες βουλευτές που θα ήθελαν να δηλώσουν ανοιχτά τη στήριξή τους στον Μενέντεζ. Ακόμα και αν διπλωματικά η Αθήνα οφείλει να τηρήσει επισήμως τις προβλεπόμενες αποστάσεις για μια υπόθεση που αφορά τη Δικαιοσύνη άλλης χώρας.
Μια ομάδα που παραμένει ισχυρή
Είναι ξεκάθαρο ότι η παραίτηση Μενέντεζ από την Επιτροπή δεν αφήνει αδιάφορο το ελληνικό λόμπι στις ΗΠΑ που πιστεύει στην αθωότητά του και αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι δεν στέκεται μόνος του, από πολλές απόψεις.
Τον χαρακτηρίζουν δε ως τον «Μάικλ Τζόρνταν, μιας τρομερής ομάδας», που δημιουργήθηκε και έδωσε πολλούς αγώνες, πετυχαίνοντας σημαντικές νίκες.
Μια ομάδα που παραμένει ισχυρή, έχει μάθει και δεν διαλύεται. Υπενθυμίζουν ότι το νομοσχέδιο του EastMedAct του 2019 (Nόμος για την εταιρική σχέση ασφάλειας και ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο) είχε καταθέσει στη Γερουσία ο Δημοκρατικός Μενέντεζ με τον Ρεπουμπλικανό Μαρκ Ρούμπιο και στη Βουλή οι Κώστας Μπιλιράκης, Ντέιβιντ Σιτσιλίνε και Τεντ Ντόιτς, ανοίγοντας τον δρόμο για την Ελλάδα και την Κύπρο να ενισχύσουν τον ρόλο τους σε σχέση με τις ΗΠΑ στην περιοχή.
Με την Ελλάδα να έχει πολλούς φίλους και ανθρώπους που δηλώνουν φιλέλληνες στο Κογκρέσο, τόσο Δημοκρατικούς όσο και Ρεπουμπλικανούς, ακόμα και στην αμερικανική διοίκηση. Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται, όπως υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC), Εντι Ζεμενίδης.
«Η υποστήριξη στην Ελλάδα δεν τελειώνει» τονίζει ο Ζεμενίδης. «Οταν έφυγε ο Σαρμπάνης, μπήκε ο Μενέντεζ· όταν έφυγε ο γέρος ο Μπιλιράκης, μπήκε ο γιος του· όταν έφυγε η Μαλόνι, είδαμε τη Μεγκ να φέρνει τροπολογία» σημειώνει ο πρόεδρος του HALC, θέλοντας να δώσει έμφαση τόσο στη συνέχεια όσο και στην ενίσχυση του κύκλου των μελών του Κογκρέσου που είναι κοντά στην Ελλάδα και στηρίζουν τα συμφέροντά της.
Οπως λέει ο Ζεμενίδης, «έχουμε πολλούς υποστηρικτές και φιλέλληνες, και θα στηριχθούμε και σε αυτούς και θα συνεργαζόμαστε και με αυτούς, την ίδια ώρα που υποστηρίζουμε και βοηθάμε τον Μενέντεζ».
Πάνω από 130 μέλη στο Κογκρέσο
Η ομάδα ελληνικών υποθέσεων (Hellenic CAUCUS) στο αμερικανικό Κογκρέσο μετρά περισσότερα από 130 μέλη, με ηγετικό ρόλο να έχουν ο Γκας Μπιλιράκης και η Κάρολιν Μαλόνι, ενώ σε αυτό συμμετέχουν μεταξύ άλλων οι Ντέιβιντ Σιτσιλίν, Τεντ Ντόιτς, Τζόζεφ Κένεντι, Γκρέις Μενγκ, Τιμ Μέρφι, Γκρέγκορι Μικς, Στιβ Πιρς, Νάνσι Πελόζι, Τζον Σαρμπάνις, Μπραντ Σέρμαν, Ντίνα Τάιτους, Κρις Βαν Χόλεν, Κρις Πάππας, Φραν Παλόνε, Νικόλ Μαλιωτάκη και σειρά άλλων.
Αξίζει να θυμίσουμε ότι περίπου δύο μήνες πριν η βουλευτής των Δημοκρατικών Γκρέις Μεγκ ήταν αυτή που κατέθεσε τροπολογία στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) που αφορά τη διερεύνηση δυνατοτήτων για επέκταση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας επί ελληνικού εδάφους, με έμφαση στα νησιά, καλώντας τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών των ΗΠΑ να υποβάλουν έκθεση για τη σχέση ασφαλείας μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας.
Ενώ υπενθυμίζεται και η επιστολή έξι αμερικανών βουλευτών τον Ιούλιο προς τον Μπλίνκεν με την οποία ζητούσαν τη δημιουργία εποπτικού μηχανισμού που θα διασφαλίζει ότι η Τουρκία δεν θα χρησιμοποιήσει τα νέα F-16 που ζητά να αγοράσει για την παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο. Στους υποστηρικτές της Ελλάδας καταγράφεται και ο πρώην ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις