Πόλεμος συμμοριών στη Σουηδία: Έτοιμη να κατεβάσει στρατό στους δρόμους η κυβέρνηση
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τους πολίτες ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Η Σουηδία δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο, καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν βλέπει κάτι τέτοιο».
Τη συνδρομή του στρατού για να σταματήσει το πρωτοφανές κύμα βίας που συνδέεται με τον πόλεμο μεταξύ των εγκληματικών συμμοριών για τον έλεγχο της διακίνησης ναρκωτικών και συγκλονίζει εδώ και εβδομάδες τη χώρα, με αποτέλεσμα αθώοι πολίτες να χάνουν τη ζωή τους, σκέφτεται ο Σουηδός πρωθυπουργός, Ουλφ Κρίστερσον.
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τους πολίτες την Πέμπτη ο Κρίστερσον δήλωσε: «Η Σουηδία δεν έχει ξαναδεί κάτι τέτοιο, καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη δεν βλέπει κάτι τέτοιο».
Μάλιστα για να σταματήσει το κακό, οι Σοσιαλδημοκράτες (αριστερά) και οι Δημοκράτες της Σουηδίας (άκρα δεξιά) πρότειναν να επιστρατευθεί ο στρατός για να υποστηρίξει την αστυνομία στο έργο της.
«Αυτή δεν είναι η Σουηδία, δεν είναι έτσι όπως υποτίθεται ότι είναι η Σουηδία», δήλωσε η αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Μαγκνταλένα Άντερσον σε συνέντευξη Τύπου.
Συνάντηση με τον ανώτατο διοικητή των ενόπλων δυνάμεων
Μετά και τις πιέσεις από την αντιπολίτευση ο Σουηδός πρωθυπουργός προσανατολίζεται προς αυτό το ενδεχόμενο. Σύμφωνα με το Associated Press, ο Ουλφ Κρίστερσον συναντήθηκε με τους επικεφαλής του στρατού για να συζητήσει με ποιον τρόπο οι ένοπλες δυνάμεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν την αστυνομία να αντιμετωπίσει το πρωτοφανές κύμα εγκληματικότητας με καθημερινά επεισόδια πυροβολισμών και βομβιστικών επιθέσεων.
Η εμπλοκή του στρατού στην καταπολέμηση του εγκλήματος θα ήταν ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο βήμα για τη Σουηδία κάτι που υπογραμμίζει τις σοβαρές διαστάσεις που έχει πάρει το ζήτημα. Την Παρασκευή ο Κρίστερσον θα έχει συνάντηση με τον ανώτατο διοικητή των ενόπλων δυνάμεων και τον επικεφαλής της αστυνομίας για να δουν με ποιον τρόπο ο στρατός θα μπορούσε να βοηθήσει την αστυνομία να αντιμετωπίσει τις συμμορίες. Δεν είναι σαφές με ποια ιδιότητα θα εμπλακεί ο στρατός. Στο παρελθόν είχαν διατυπωθεί προτάσεις για την ανάληψη από τους στρατιώτες καθηκόντων προστασίας, ώστε να απελευθερωθούν δυνάμεις από την αστυνομία.
Δώδεκα νεκροί μόνο τον Σεπτέμβριο
Η Σουηδία είναι εδώ και χρόνια αντιμέτωπη με τη βία ανάμεσα στις συμμορίες, αλλά το κύμα βίας με πυροβολισμούς και βομβιστικές επιθέσεις του Σεπτεμβρίου είναι πρωτοφανές. Σύμφωνα με τους απολογισμούς του δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου SVT, 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυροβολισμούς και εκρήξεις τον Σεπτέμβριο, που ήταν ο πιο φονικός μήνας σε τέσσερα χρόνια, και το τελευταίο 24ωρο ήταν ιδιαίτερα πολύνεκρο.
Το βράδυ της Τετάρτης προς την Πέμπτη τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε τρεις επιθέσεις που συνδέονται με τον πόλεμο των συμμοριών.
Ένας πρώτος πυροβολισμός σημειώθηκε σε ένα ευκατάστατο προάστιο της Στοκχόλμης λίγο πριν από τις 19:00 το βράδυ της Τετάρτης: ένας νεαρός άνδρας που σύμφωνα με σουηδικά μέσα ήταν ένας 18χρονος ράπερ σκοτώθηκε από σφαίρα κοντά σε γήπεδο αθλοπαιδιών όπου παιδιά προπονούνταν στο ποδόσφαιρο, σύμφωνα με την εθνική αστυνομία.
Ένας δεύτερος πυροβολισμός σημειώθηκε λίγες ώρες αργότερα, γύρω στα μεσάνυχτα, σε ένα άλλο νότιο προάστιο της Στοκχόλμης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δύο άνθρωποι, εκ των οποίων ο ένας υπέκυψε στα τραύματά του, σύμφωνα με την αστυνομία. Τρεις άνδρες συνελήφθησαν.
Και τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη, γύρω στις 4 το πρωί, εκρηκτικός μηχανισμός σκότωσε μια 25χρονη νέα γυναίκα στο προάστιο της Ουψάλας. Πέντε σπίτια υπέστησαν ζημιές, διευκρίνισε η αστυνομία στην ιστοσελίδα της.
«Οι νόμοι της Σουηδίας δεν είναι σχεδιασμένοι για πολέμους συμμοριών και παιδιά στρατιώτες»
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, δύο ισχυρές εκρήξεις διέλυσαν κατοικίες σε πόλεις στην κεντρική Σουηδία, τραυματίζοντας τουλάχιστον τρεις ανθρώπους και προκαλώντας ζημιές σε κτίρια.
Αριθμός ρεκόρ σε θανάτους από πυροβολισμούς το 2022
Το 2022, η Σουηδία κατέγραψε 391 περιστατικά με πυροβολισμούς, από τα οποία τα 62 ήταν θανατηφόρα, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία της χώρας. Τα σουηδικά μέσα αποδίδουν αυτό το τελευταίο κύμα βίας σε μία βεντέτα αντίπαλων συμμοριών του επονομαζόμενου δικτύου Foxtrot.
Η αστυνομία εκτιμά ότι σχεδόν 30.000 άνθρωποι στη Σουηδία εμπλέκονται άμεσα ή έχουν δεσμούς με εγκλήματα συμμοριών. Η βία έχει επίσης εξαπλωθεί από τις μεγάλες αστικές περιοχές στις μικρότερες πόλεις όπου το βίαιο έγκλημα αποτελούσε κατά το παρελθόν σπάνιο φαινόμενο.
Μάλιστα όπως αναφέρει το Associated Press, οι συμμορίες συχνά στρατολογούν έφηβους από υποβαθμισμένες γειτονιές, όπου συνήθως μένουν μετανάστες για να εκτελέσουν αυτά τα χτυπήματα.
Ανταλλαγή κατηγοριών ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση
Η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Κρίστερσον ανέλαβε πέρυσι την εξουσία με την υπόσχεση να αντιμετωπίσει το έγκλημα, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να αναχαιτίσει τη βία.
Η κυβέρνηση και η αριστερή αντιπολίτευση ανταλλάσσουν κατηγορίες για το ποιος ευθύνεται για την κατάσταση. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει καταστήσει τη χώρα ανασφαλή, ενώ ο Κρίστερσον επέρριψε την ευθύνη σε «ανεύθυνες μεταναστευτικές πολιτικές και αποτυχημένη ενσωμάτωση» από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Ο Σουηδός πρωθυπουργός συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα με τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Έρικ Άνταμς για να μάθει τις ενέργειες της πόλης για την αντιμετώπιση του εγκλήματος συμπεριλαμβανομένων μεθόδων παρακολουθήσεις και συστημάτων εντοπισμού όπλων.
Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό η κυβέρνηση σκέφτεται την αλλαγή του ποινικού κώδικα με μέτρα όπως το να δώσει περισσότερες εξουσίες στην αστυνομία, να υπάρχουν μεγαλύτερες ποινές για τους εγκληματίες και καλύτερη προστασία για μάρτυρες.
«Οι νόμοι της Σουηδίας δεν είναι σχεδιασμένοι για πολέμους συμμοριών και παιδιά στρατιώτες», είπε ακόμα ο Κρίστερσον.
- Θεσσαλονίκη: Κακουργηματική δίωξη στον άνδρα που απειλούσε να τινάξει στον αέρα τα δικαστήρια
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- «Όλα για τη ζωή μας Vita»: Τι θα δούμε το Σαββατοκύριακο στο MEGA
- Μια φωτογραφία, πολλές θεωρίες συνομωσίας: Ο πρίγκιπας Χάρι, η Μέγκαν Μαρκλ και τα ψεύτικα παιδιά
- Γλύξμπουργκ: Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα – Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια
- O Λούκα Μόντριτς, o Ράιαν Γκιγκς και η παρέα της Μπαρτσελόνα (pics)