ΟΑΚΑ: Χωρίς έλεγχο από το 2004 – Θα ακολουθήσει και δεύτερη μελέτη στατικότητας
«Λουκέτο» μπήκε το απόγευμα της Παρασκευής (30/9) στο «στολίδι» των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, καθώς εντοπίστηκε πρόβλημα στατικότητας στο Στέγαστρο Καλατράβα.
«Κόκκινος συναγερμός» σήμανε το απόγευμα της Παρασκευής (30/9) στην κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΟΑΚΑ, όταν έγινε γνωστό το πόρισμα της στατικής μελέτης του ΤΑΙΠΕΔ, σύμφωνα με το οποίο υπάρχει πρόβλημα στατικότητας στο Στέγαστρο Καλατράβα.
Ειδικότερα, στη μελέτη αναφέρεται ότι «οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας».
Έτσι, ελήφθη η απόφαση να μπει «λουκέτο» στο «στολίδι» των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 ενώ τις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσει και δεύτερη μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής μελέτης.
Την ώρα που εκδόθηκε η ανακοίνωση για το κλείσιμο περίπου 1.000 παίκτες μπριτζ βρίσκονταν μέσα στο ποδηλατοδρόμιο
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΟΑΚΑ: «Στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ του υπουργείου Αθλητισμού, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΙΠΕΔ για το έργο «Ανακαίνιση Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών», παρελήφθη μελέτη για την εκτεταμένη επιθεώρηση των μεταλλικών κατασκευών Καλατράβα και των πολυκαρβονικών των Στεγάστρων των εγκαταστάσεων του ΟΑΚΑ.
Στη μελέτη αναφέρεται ότι οι μεταλλικές κατασκευές του Στεγάστρου του κεντρικού σταδίου και του ποδηλατοδρομίου δεν ανταποκρίνονται στα κανονιστικά επιτρεπόμενα επίπεδα στατικής επάρκειας.
Με βάση τα παραπάνω και με αίσθημα ευθύνης, αναστέλλεται από σήμερα κάθε αθλητική και πολιτιστική δραστηριότητα στο κεντρικό στάδιο και στο ποδηλατοδρόμιο.
Θα ακολουθήσει τάχιστα και δεύτερη μελέτη, προκειμένου να ερευνηθούν διεξοδικότερα και να επιβεβαιωθούν ή όχι τα στοιχεία της σημερινής μελέτης.
Συμμεριζόμαστε την αναστάτωση στην αθλητική οικογένεια, όμως είναι κατανοητό ότι πρέπει να λειτουργήσουμε με μοναδικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων».
Μάλιστα, την ώρα που εκδόθηκε η ανακοίνωση για το κλείσιμο περίπου 1.000 παίκτες μπριτζ βρίσκονταν μέσα στο ποδηλατοδρόμιο, καθώς ήταν σε εξέλιξη το διασυλλογικό πρωτάθλημα. Οι αγώνες είχαν ξεκινήσει, αλλά οι αθλητές ενημερώθηκαν ότι ο χώρος πρέπει να εκκενωθεί, και έτσι έγινε. Όσοι ήταν παρόντες αποχώρησαν από το ΟΑΚΑ και το πρωτάθλημα θα συνεχιστεί σήμερα στις εγκαταστάσεις του ΣΕΦ.
Κανένας έλεγχος από το 2004
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ είχαν να ελεγχθούν από το 2004 ενώ, εδώ και 19 χρόνια, στο Στέγαστρο -σχέδιο του διάσημου Ισπανού αρχιτέκτονα Σαντιάγο Καλατράβα που δημιουργήθηκε με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες- δεν έχουν πραγματοποιηθεί ούτε μία φορά εργασίες συντήρησης, με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου.
Μόνο αφού το θέμα απασχόλησε τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, τ0 2014 αναγγέλθηκαν εργασίες συντήρησης στο Στέγαστρο. Τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς εκταμιεύτηκαν 8 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Έργων της Περιφέρειας Αττικής για τη συντήρηση και επισκευή του.
Το 2020 έκθεση του υπουργείου Υποδομών διαπίστωνε σειρά προβλημάτων στο Στέγαστρο, τα οποία έπρεπε να αντιμετωπιστούν άμεσα και προκηρύχθηκε διαγωνισμός, ο οποίος, όπως αναφέρουν πηγές, η τύχη του αγνοείται.
Η επιθεώρηση
Τον Απρίλιο του 2023 το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος των μεταλλικών κατασκευών «Καλατράβα» στο συγκρότημα του Ολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Αθηνών έπειτα από σχετικό διαγωνισμό που διενήργησε η Μονάδα Συμβάσεων Στρατηγικής Σημασίας (Project Preparation Facility) του Ταμείου για λογαριασμό του υφυπουργείου Αθλητισμού και του ΟΑΚΑ.
Το αντικείμενο του διαγωνισμού αφορούσε σε υπηρεσίες επιθεώρησης και ελέγχου των μεταλλικών κατασκευών και πολυκαρβονικών φύλλων επικάλυψης των εξής κατασκευών του ΟΑΚΑ:
- Του στεγάστρου του Κεντρικού Σταδίου.
- Του στεγάστρου του Ποδηλατοδρομίου.
- Των δύο εισόδων.
- Του Τείχους των Εθνών
- Της Αγοράς.
Σκοπός του ελέγχου, ο οποίος πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένα τεχνικά συνεργεία, ήταν να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα που μπορεί ενδεικτικά να αφορούν σε διαβρώσεις, αποφλοιώσεις σε βαφές, προβλήματα σε συγκολλήσεις, προβλήματα σε κοχλιώσεις, αναρτήρες, κλπ. σε στοιχεία των μεταλλικών κατασκευών που χρήζουν αντιμετώπισης, συντήρησης και αποκατάστασης, καθώς και σε προβλήματα στα πολυκαρβονικά φύλλα, στις βάσεις στήριξης τους και στα υλικά στεγανοποίησης και σφράγισης αυτών.
Κλείνει προσωρινά
Σε ανακοίνωσή του ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Βρούτσης, ξεκαθάρισε ότι «θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν όσο το δυνατό ταχύτερα τα προβλήματα που ανέκυψαν στο ΟΑΚΑ. Πρώτιστο μέλημά μας ήταν και παραμένει η ασφάλεια αθλητών, αθλουμένων και φιλάθλων».
Επίσης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 τόνισε ότι «το ΟΑΚΑ δεν κλείνει επ’ αόριστο, αλλά προσωρινά» και υπογράμμισε ότι «προ ετών παρατηρήθηκε μια ταλάντωση στις κερκίδες στην διάρκεια ενός αγώνα και τότε υπήρξε μελέτη που έδειξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στατικότητας στο στάδιο. Πρόβλημα στατικότητας υπάρχει μόνο στο στέγαστρο».
Τη Δευτέρα (2/10) ο υφυπουργός Αθλητισμού αναμένεται να κάνει δηλώσεις για το ζήτημα που έχει ανακύψει, αλλά και για τις λύσεις που θα δοθούν αναφορικά με τη λειτουργία της αθλητικής κοινότητας, αφού εκτός από τον Παναθηναϊκό που χρησιμοποιεί το κεντρικό στάδιο για τα ματς του Europa League, το κλειστό είναι η έδρα της ομάδας χάντμπολ της ΑΕΚ.
Πότε παρέλαβε η κυβέρνηση τα στοιχεία της επίσημης μελέτης
Μιλώντας στο MEGA, το πρωί του Σαββάτου (30/9) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινακης, υπογράμμισε ότι το «κράτος δε μπορεί διαψεύσει ή να αμφισβητήσει μία επιστημονική μελέτη» και ότι «δεν πρόκειται να μπει σε αμφισβήτηση η ασφάλεια των πολιτών».
«Η εν λόγω ανακοίνωση βγήκε από την διοίκηση του ΟΑΚΑ και βασίζεται στη σύμβαση μεταξύ του υπουργείου, του ΟΑΚΑ και του ΤΑΙΠΕΔ. Είναι μία στατική μελέτη από ιδιωτική εταιρεία, που βασίζεται σε συγκεκριμένη έρευνα που έκανε η εταιρεία αυτή. Θα ακολουθήσει και δεύτερη μελέτη για να διαπιστωθεί αν και εφόσον ισχύουν αυτά τα πορίσματα που έχουν βγει», είπε χαρακτηριστικά στο «MEGA Σαββατοκύριακο».
Και πρόσθεσε: «Μέχρι να γίνουν οι περαιτέρω έρευνες, το ΟΑΚΑ καλείται να εφαρμόσει όσα αναφέρουν οι ειδικοί. Το κράτος δε μπορεί διαψεύσει ή να αμφισβητήσει μία επιστημονική μελέτη. Το καλύτερο που μπορεί να κάνει είναι να επαναξιολογήσει την κατάσταση για την ασφάλεια των πολιτών».
«Δεν έχω τα στοιχεία για να αναλύσω πότε προέκυψε το πρόβλημα, ούτε είμαι καθ’ ύλην αρμόδιος, ωστόσο η κυβέρνηση μπήκε στη διαδικασία αναβάθμισης του ΟΑΚΑ, του ελέγχου των κτιρίων και στο να βάλει «τάξη» στο κράτος. Δεν πρόκειται να μπει σε αμφισβήτηση η ασφάλεια των πολιτών. Είναι δεδομένο ότι δεν υπήρχε περίπτωση να έγινε οποιαδήποτε δραστηριότητα και να είχε οποιοσδήποτε σε γνώση του μία μελέτη η οποία να πιστοποιεί ότι δεν είναι ασφαλής η λειτουργία οποιουδήποτε κτιρίου. Το ίδιο έχει γίνει και για άλλα γήπεδα συμπεριλαμβανομένων και αυτών του μπάσκετ για ζητήματα πυρασφάλειας και άλλα», κατέληξε ο κ. Μαρινάκης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις