Μεξικό: Μετανάστριες θύματα απαγωγής και αλλεπάλληλων βιασμών στα σύνορα με τις ΗΠΑ
Με αφορμή το ρεκόρ των παράνομων διελεύσεων η κυβέρνηση Μπάιντεν προέβη σε μια νέα πολιτική η οποία τελικά επιβάρυνε την κατάσταση
Όταν οι απαγωγείς της Καρολίνας ήρθαν τα ξημερώματα για να την βγάλουν από το σπίτι στο οποίο την έκρυβαν στην πόλη Ρεϊνόσα του Μεξικού στα σύνορα με τις ΗΠΑ , εκείνη σκέφτηκε ότι θα την αναγκάσουν να τηλεφωνήσει ξανά στην οικογένειά της στη Βενεζουέλα και να τους παρακαλέσει να πληρώσουν 2.000 δολάρια λύτρα.
Τελικά, όμως, συνέβη αυτό που φοβόταν περισσότερο. Ένας από τους άντρες, την πήγε μέσα σε ένα εγκαταλελειμμένο λεωφορείο και την βίασε.
«Είναι το πιο θλιβερό, το πιο φρικτό πράγμα που μπορεί να συμβεί σε έναν άνθρωπο» λέει η ίδια σήμερα.
Η πολιτεία Ταμαουλίπας θεωρείται η πιο επικίνδυνη κατά μήκος των συνόρων
Η επίθεση σημειώθηκε εν μέσω αύξησης της σεξουαλικής βίας κατά μεταναστών στις παραμεθόριες πόλεις Ρεϊνόσα και Ματαμόρος, και οι δύο περάσματα για μετανάστες που επιθυμούν να εισέλθουν στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της μεξικανικής κυβέρνησης και ανθρωπιστικών ομάδων, αλλά και συνεντεύξεις με οκτώ θύματα επιθέσεων και πάνω από δώδεκα τοπικούς εργαζομένους στον τομέα της βοήθειας.
«Ο απάνθρωπος τρόπος με τον οποίο οι λαθρέμποροι κακοποιούν, εκβιάζουν και διαπράττουν βία κατά των μεταναστών με σκοπό το κέρδος είναι εγκληματικός και ηθικά κατακριτέος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) Λουίς Μιράντα, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την αύξηση των αναφερόμενων βιασμών.
Οι ποινικές έρευνες για βιασμό ξένων υπηκόων, εξαιρουμένων των Αμερικανών, ήταν οι υψηλότερες που έχουν καταγραφεί στις δύο παραπάνω πόλεις φέτος, σύμφωνα με κρατικά στοιχεία από το 2014 έως το 2023 που έλαβε το Reuters.
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ θεωρεί την Ταμαουλίπας, όπου βρίσκονται οι δύο πόλεις, ως την πιο επικίνδυνη πολιτεία κατά μήκος των συνόρων ΗΠΑ-Μεξικού.
Η κίνηση του Μπάιντεν και οι συνέπειες
Αντιμετωπίζοντας ρεκόρ παράνομων συνοριακών διελεύσεων, η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν τον Μάιο προχώρησε σε ένα νέο σύστημα που απαιτούσε από τους μετανάστες να κλείνουν ραντεβού, μέσω μιας εφαρμογής γνωστής ως CBP One, (Customs and Border Protection) για να παρουσιαστούν σε μια νόμιμη συνοριακή διάβαση και να εισέλθουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εννέα ειδικοί, συμπεριλαμβανομένων δικηγόρων, επαγγελματιών υγείας και εργαζομένων στον τομέα της βοήθειας, είπαν στο Reuters ότι το νέο σύστημα είχε ακούσιες συνέπειες στις δύο πόλεις, συμβάλλοντας στην έξαρση της βίας.
Ο υψηλός κίνδυνος απαγωγής και σεξουαλικής επίθεσης στη Ρεϊνόσα και στο Ματαμόρος είναι ένας από τους παράγοντες που ωθούν τους μετανάστες να περάσουν παράνομα, είπαν τέσσερις συνήγοροι. Οι διελεύσεις σε επίπεδο συνόρων αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο.
«Ο βιασμός είναι μέρος της διαδικασίας»
Οι αξιωματούχοι του Μπάιντεν λένε ότι η νέα πολιτική με την εφαρμογή CBP One είναι πιο «ανθρώπινη» επειδή μειώνει την ανάγκη των μεταναστών να πληρώνουν λαθρέμπορους και εγκληματικές ομάδες για να τους μεταφέρουν παράνομα μέσω των συνόρων.
Ωστόσο, οι εγκληματικές ομάδες εξακολουθούν να απαιτούν από αυτούς τους μετανάστες να πληρώσουν για να εισέλθουν στην επικράτειά τους, επισημαίνουν οι ειδικοί.
«Ο βιασμός είναι μέρος της διαδικασίας βασανιστηρίων για να πάρεις τα χρήματα», είπε η Bertha Bermúdez Tapia, κοινωνιολόγος στο New Mexico State University που ερευνά τις επιπτώσεις της πολιτικής του Μπάιντεν στους μετανάστες στην Ταμαουλίπας.
Το Καρτέλ του Κόλπου και το Βορειοανατολικό Καρτέλ δραστηριοποιούνται και τα δύο στην περιοχή και απαγάγουν μετανάστες για λύτρα, ιδιαίτερα αυτούς που φτάνουν χωρίς την προστασία των λαθρεμπόρων, σύμφωνα με αναλυτές ασφαλείας.
Ορισμένοι μετανάστες περνούν επίσης περισσότερο χρόνο στην επικίνδυνη περιοχή, περιμένοντας να εξασφαλίσουν ένα ραντεβού στην εφαρμογή. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι την ημέρα ανταγωνίζονται για 1.450 κενές θέσεις, σύμφωνα με την εφαρμογή CBP One.
Οι αρχές των ΗΠΑ ανέστειλαν προσωρινά τα ραντεβού στην εφαρμογή τον Ιούνιο στην πόλη Nuevo Laredo, λόγω «ανησυχιών για εκβιασμούς και απαγωγές».
Ωστόσο, ο Miranda είπε ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης καθιστούν περιττή την αναμονή στα σύνορα, καθώς οι μετανάστες μπορούσαν να κλείσουν ραντεβού από άλλες περιοχές του Κεντρικού και Βόρειου Μεξικού.
Περισσότεροι από 250.000 μετανάστες έχουν κλείσει ραντεβού μέσω της εφαρμογής CBP One, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία της.
Η Καρολίνα είπε ότι έφτασε στη Ρεϊνόσα το βράδυ της 26ης Μαΐου με ένα λεωφορείο με τον 13χρονο γιο της. Άντρες άρχισαν να τους ακολουθούν μόλις έφτασαν στο σταθμό των λεωφορείων, είπε.
«Έχω ακόμα εφιάλτες»
«Είπαν ότι δεν θα μπορούσαμε να είμαστε εκεί χωρίς την άδειά τους» θυμάται.
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προειδοποιεί ότι εγκληματικές ομάδες στην Ταμαουλίπας στοχεύουν λεωφορεία «που συχνά παίρνουν επιβάτες και απαιτούν πληρωμές λύτρων».
Οι άντρες μετέφεραν την Καρολίνα σε ένα σπίτι όπου και εκείνη και άλλες μετανάστριες βιάστηκαν.
«Φοβούνται να υποβάλλουν αναφορές»
Είπε ότι αφέθηκε ελεύθερη αφού τα μέλη της οικογένειας κατέβαλαν 3.100 δολάρια ως λύτρα. Δεν ανέφερε την επίθεση στην αστυνομία, λέγοντας ότι δεν είχε νόημα.
Μια γυναίκα από τον Ισημερινό είπε ότι ενώ βρισκόταν αιχμάλωτη στη Ρεϊνόσα, οι απαγωγείς της επέτρεψαν επανειλημμένα σε έναν έμπορο ναρκωτικών να τη βιάσει με αντάλλαγμα να τους παραδώσει μια λευκή σκόνη, την οποία υποπτευόταν ότι ήταν κοκαΐνη.
Ένα βράδυ κατάφερε να δραπετεύσει, την ώρα που οι απαγωγείς της κοιμόντουσαν. «Έχω ακόμα εφιάλτες» δηλώνει σήμερα.
Η Olivia Lemus, επικεφαλής της επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ταμαουλίπας, είπε ότι τα επίσημα στοιχεία αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό ποσοστό των υποθέσεων.
Η απάντηση ήταν μονίμως η ίδια: «Παρ’ την!».
«Οι μετανάστριες φοβούνται να υποβάλουν αναφορές. Το γεγονός ότι δεν υπάρχουν περισσότερες αναφορές δεν σημαίνει ότι αυτό το έγκλημα δεν συμβαίνει» εξηγεί η ίδια.
Ένας μετανάστης από τη Βενεζουέλα είπε ότι απήχθη τον Μάιο στη Ρεϊνόσα από ένα καρτέλ ενώ ταξίδευε στα σύνορα για το επιβεβαιωμένο ραντεβού του που είχε κλείσε μέσω της εφαρμογής CBP One.
Δεν μπορούσε να συγκεντρώσει τα λύτρα των 800 δολαρίων, οπότε αναγκάστηκε να εργαστεί για δύο μήνες για να πληρώσει τα υπόλοιπα 200 δολάρια, είπε.
Δύο άλλοι μετανάστες που είπαν ότι κρατήθηκαν στο σπίτι την ίδια χρονική περίοδο επιβεβαίωσαν ότι ο άνδρας αναγκάστηκε να εργαστεί παρά τη θέλησή του και ότι άκουσαν μετανάστριες να βιάζονται.
Τις νύχτες που ο άνδρας από τη Βενεζουέλα είχε αναλάβει να φρουρεί τους άλλους μετανάστες, είπε ότι έβλεπε τα μέλη του καρτέλ να ζητούν άδεια από τον υπεύθυνο του σπιτιού να βιάσουν γυναίκες της επιλογής τους.
Η απάντηση ήταν μονίμως η ίδια: «Παρ’ την!».
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο