Ναγκόρνο Καραμπάχ: Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι το έχουν εγκαταλείψει για την Αρμενία
Στον θύλακα παραμένουν μερικές εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι, διασώστες, εθελοντές και άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, που επίσης προετοιμάζονται να φύγουν.
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Σε πλήρη εξέλιξη είναι η μαζική έξοδος των Αρμενίων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ο αριθμός των πολιτών που έχουν φύγει από τον θύλακα έχει ξεπεράσει τις 100.000, δήλωσε σήμερα η Ναζέλι Μπαγντασαριάν εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Αρμενίας, Νικόλ Πασινιάν.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, περίπου 120.000 Αρμένιοι ζούσαν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ πριν την ανακατάληψή του από το Αζερμπαϊτζάν την προηγούμενη εβδομάδα έπειτα από μια στρατιωτική επιχείρηση αστραπή.
Το Ναγκόρνο Καραμπάχ υπέγραψε την αυτοδιάλυσή του από την 1η Ιανουαρίου
Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) επεσήμανε αργά το βράδυ της Παρασκευής (29/9) ότι περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες έχουν φτάσει στην Αρμενία.
«Πολλοί είναι πεινασμένοι, εξουθενωμένοι και έχουν ανάγκη άμεση βοήθεια», ανέφερε ο Φίλιπο Γκράντι. «Η UNHCR και άλλοι ανθρωπιστικοί εταίροι αυξάνουν τη στήριξή τους προς τις αρμενικές αρχές, αλλά υπάρχει άμεση ανάγκη διεθνούς βοήθειας», υπογράμμισε.
Στον θύλακα «παραμένουν μερικές εκατοντάδες δημόσιοι υπάλληλοι, διασώστες, εθελοντές και άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, που επίσης προετοιμάζονται να φύγουν», έγραψε στο Twitter ο Αρτάκ Μπεγκλαριάν, πρώην συνήγορος του πολίτη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτές δεν είναι «επίσημες» πληροφορίες.
Ανθρωπιστική βοήθεια από τον ΟΗΕ
Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι θα στείλει αυτό το Σαββατοκύριακο μια αποστολή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, κυρίως για να αξιολογήσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες, την ώρα που ο διεθνής οργανισμός δεν είχε πρόσβαση στον θύλακα επί «σχεδόν 30 χρόνια».
«Η κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν και ο ΟΗΕ συμφώνησαν να σταλεί μια αποστολή στην περιοχή. Η αποστολή θα λάβει χώρα αυτό το Σαββατοκύριακο», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ.
Και πρόσθεσε: «Δεν είχαμε πρόσβαση σε αυτή την περιοχή εδώ και σχεδόν 30 χρόνια λόγω της περίπλοκης γεωπολιτικής κατάστασης. Άρα είναι πολύ σημαντικό να μπορέσουμε να εισέλθουμε.
Δεκαμελής ομάδα της οποίας ηγούνται αξιωματούχοι του Γραφείου Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) «θα επιδιώξει να αξιολογήσει την κατάσταση επί τόπου και να εντοπίσει τις ανθρωπιστικές ανάγκες, τόσο για τους ανθρώπους που παραμένουν όσο και για εκείνους που μετακινούνται».
Το Ναγκόρνο Καραμπάχ παύει να υπάρχει από 1η Ιανουαρίου
Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη η αυτονομιστική κυβέρνηση του Ναγκόρνο Καραμπάχ ανακοίνωσε ότι θα αυτοδιαλυθεί και η μη αναγνωρισμένη δημοκρατία θα πάψει να υφίσταται από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Ο πρόεδρος του αυτόνομου θύλακα που υπάρχει εδώ και 30 χρόνια υπέγραψε διάταγμα σύμφωνα με το οποίο αποφασίζεται: «Να διαλυθούν όλα τα κρατικά ιδρύματα και οι οργανισμοί που υπάγονται στις υπηρεσίες τους μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2024 και η Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχπαύει να υφίσταται».
Στο έγγραφο αναφέρεται, σύμφωνα με το ρωσικό RIA, ότι η συμφωνία έγινε με βάση την προτεραιότητα της διασφάλισης της ασφάλειας και των ζωτικών συμφερόντων του λαού του Καραμπάχ και λαμβάνοντας υπόψη τη συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ρώσων ειρηνευτικών δυνάμεων.
Σύμφωνα με αυτήν, σε όλους τους κατοίκους του Ναγκόρνο-Καραμπάχ, συμπεριλαμβανομένου του στρατιωτικού προσωπικού που έχει καταθέσει τα όπλα, παρέχεται ελεύθερη, εθελοντική και ανεμπόδιστη διέλευση μέσω του διαδρόμου Lachin.
Ο ορεινός αυτός θύλακας, ο οποίος αποφασίστηκε από τη σοβιετική εξουσία το 1921 να ανήκει στο Αζερμπαϊτζάν, έγινε κατά το παρελθόν το πεδίο δύο πολέμων μεταξύ των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας: ο ένας από το 1988 έως το 1994 (30.000 νεκροί) και ο άλλος το φθινόπωρο του 2020 (6.500 νεκροί).
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις