Ζ’ ΜΑΚ: Η άγνωστη ελίτ των Ειδικών Δυνάμεων
'Οταν ακόμα τα ελικόπτερα δεν μπορούσαν να σηκωθούν μέσα στην καταιγίδα και τους κεραυνούς, έβλεπαν τους λοκατζήδες της Ζ' ΜΑΚ να μπαίνουν πρώτοι στη γραμμή για να σώσουν ζωές
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
- «Παλιάνθρωπε…» - Οργή λαού έξω από την Εισαγγελία, νέες μαρτυρίες για τον αστυνομικό της Βουλής
- Έντεκα νεκροί μετά από εμπρησμό σε μπαρ στο Βιετνάμ - «Φωνάζαμε στα παγιδευμένα θύματα»
Η Ζ’ ΜΑΚ αποτελεί την ελίτ (ή την αφρόκρεμα) των Ειδικών Δυνάμεων.
Τα μέλη της ποτέ δεν δείχνουν το πρόσωπό τους και κανείς δεν γνωρίζει τα ονόματά τους, εκτός από τους αξιωματικούς της Μονάδας.
Στις παρελάσεις εμφανίζονται με φούμο στα πρόσωπά τους, ώστε να μην αναγνωρίζονται, και με τον βαρύ οπλισμό που έχουν, ίσως τον πιο σύγχρονο και πιο φονικό από τους άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, κάνουν τη διαφορά.
Η «Μονάδα – Φάντασμα», όπως την αποκαλούν, είναι πλήρως επαγγελματική, καθώς σε αυτήν υπηρετούν μόνιμα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, και με στελέχωση100%, γεγονός που μπορεί να εξασφαλίσει την ομαλή εκπαίδευση αλλά και εκπλήρωση της αποστολής και του ρόλου της Ζ’ ΜΑΚ.
Ιδρύθηκε το 1997, λίγους μόλις μήνες μετά την κρίση των Ιμίων, ως μια αδήριτη ανάγκη εφαρμογής του δόγματος «Ισοδύναμου Τετελεσμένου», καθώς και συγκρότησης μιας ευέλικτης δύναμης ταχείας αντίδρασης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Η έδρα της, από την ίδρυσή της έως και σήμερα, βρίσκεται στη «γενέτειρα» των Ειδικών Δυνάμεων, το Μεγάλο Πεύκο, και η κύρια αποστολή της εστιάζεται στην εκδήλωση ταχείας αντίδρασης στο Αιγαίο, με σκοπό την προκατάληψη ή ανακατάληψη βραχονησίδων, μικρονησίδων και μικρών νήσων. Το δόγμα του «Ισοδύναμου Τετελεσμένου» σημαίνει ότι εάν δεχτούν ένα χτύπημα ανταποδίδουν αμέσως με την ίδια ισχύ. Ας δούμε όμως ενδεικτικά μερικές από τις κύριες επιχειρήσεις της:
Σκηνή πρώτη
Πριν από λίγες ημέρες, στην Αρχαία Κάμειρο, στη βορειοδυτική πλευρά της Ρόδου, δύο φουσκωτά, μέσα στην ηρεμία της γαλαζοπράσινης θάλασσας, έκαναν την εμφάνισή τους δίπλα ακριβώς από το καραβάκι που θα μετέφερε τους τουρίστες στη Χάλκη.
Από τα φουσκωτά κατέβηκαν οι άνδρες της Ζ’ ΜΑΚ με φούμο στα πρόσωπά τους, με καπέλα τύπου νοτιοαφρικανικά (αντί να έχουν κράνη), με υπερσύγχρονο οπλισμό και με τους γεμιστήρες ζωσμένους στη μέση τους. Ο επικεφαλής τους, ένας ψιλόλιγνος επιλοχίας με κρητική προφορά, τους είπε: «Δέκα λεπτά ξεκούραση, γεμίστε τα παγούρια σας και φύγαμε».
Οντως σε λίγα λεπτά εξαφανίστηκαν.
Το καραβάκι με τους τουρίστες τούς συνάντησε ξανά, μαζί με ένα κοπάδι από δελφίνια που σεργιάνιζε κοντά στη βραχονησίδα Αλιμιά, με τους επιβάτες του να νιώθουν την ασφάλεια των κομάντος σε αυτή την περιοχή.
Σε κάθε νησίδα, σε κάθε βραχονησίδα στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, οι άνδρες της Ζ’ ΜΑΚ φρουρούν με τα φουσκωτά τους. Και όταν μάλιστα τα καραβάκια και τα πλοία της γραμμής μπαίνουν στο λιμανάκι του Καστελλόριζου, πολλές φορές τα υποδέχονται τα φουσκωτά της Ζ’ ΜΑΚ.
Σκηνή δεύτερη
Στον Παλαμά, στη διάρκεια των πλημμυρών, οι άνδρες της Ζ’ ΜΑΚ ήταν αυτοί που κλήθηκαν να απεγκλωβίσουν πλημμυροπαθείς από τα βυθισμένα στη λάσπη σπίτια τους.
Οταν οι άλλοι δεν μπορούσαν, όταν ακόμα τα ελικόπτερα δεν μπορούσαν να σηκωθούν μέσα στην καταιγίδα και τους κεραυνούς, έβλεπαν τους λοκατζήδες της Ζ’ ΜΑΚ να μπαίνουν πρώτοι στη γραμμή για να σώσουν ζωές.
Συνέβαλαν αποτελεσματικά στον απεγκλωβισμό και τη διάσωση χιλιάδων συμπολιτών μας που κινδύνευσαν άμεσα από το πέρασμα της φονικής καταιγίδας.
Ολοι μας εξάλλου παρακολουθήσαμε, μέσω της πληθώρας του βιντεοληπτικού και φωτογραφικού υλικού που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, τα στελέχη της Ζ’ ΜΑΚ να σώζουν στην κυριολεξία ζωές συνανθρώπων μας μέσα από πλημμυρισμένα σπίτια και εγκαταστάσεις.
Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε η ανάγκη για τον απεγκλωβισμό και τη διάσωση των πληγέντων, το προσωπικό της Ζ’ ΜΑΚ, επιχειρώντας με αυταπάρνηση και αποτελούμενο από στελέχη των άρτια εκπαιδευμένων ομάδων βατραχανθρώπων που διαθέτει με τα αντίστοιχα πλωτά μέσα, απέδειξε για μία ακόμη φορά ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις πέραν της αποστολής τους αποτελούν διαχρονικά έναν πυλώνα κοινωνικής προσφοράς, που συντρέχει την ελληνική κοινωνία όταν παρίσταται ανάγκη.
Σκηνή τρίτη
Κάπου στο Αιγαίο, κοντά στην Κάρπαθο. Οι διακινητές αποφασίζουν να πετάξουν στη θάλασσα τις εξωλέμβιες μηχανές κινεζικής κατασκευής, ώστε το σκάφος που μεταφέρει τους μετανάστες να θεωρηθεί ακυβέρνητο και να κληθεί το Λιμενικό να τους σώσει.
Αλλά οι αμοραλιστές διακινητές δεν τα υπολόγισαν σωστά και οι δυνατοί άνεμοι (βρισκόμασταν στο ξεκίνημα της φονικής κακοκαιρίας «Daniel») ανέτρεψαν τη βάρκα και οι 24 μετανάστες, ανάμεσά τους και παιδιά, βρέθηκαν στη φουρτουνιασμένη θάλασσα.
Ξαφνικά όμως εμφανίστηκαν τα φουσκωτά της Ζ’ ΜΑΚ και οι κομάντος με κίνδυνο της ζωής τους έπεσαν στη θάλασσα και έσωσαν από βέβαιο πνιγμό 24 ψυχές.
Οπλικά συστήματα
Συγκροτούμενη στο σύνολό της από αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και επαγγελματίες οπλίτες των Ειδικών Δυνάμεων με εξοπλισμό και οπλικά συστήματα εφάμιλλα προηγμένων στρατιωτικών δυνάμεων, η Ζ’ ΜΑΚ αποτελεί ένα πραγματικό φόβητρο όσων επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία και την εδαφική μας ακεραιότητα, αλλά συγχρόνως και την πρώτη επιλογή φίλων, εταίρων και συμμάχων όταν πρόκειται για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας μέσω συνεκπαιδεύσεων και κοινών ασκήσεων.
Οι αμφίβιες ενέργειες, οι καταδύσεις, τα άλματα ελεύθερης πτώσης και στατικού ιμάντα, οι βολές μάχης ταχείας αντίδρασης, οι τακτικές και τεχνικές ελεύθερου σκοπευτή, η παροχή Πρώτων Βοηθειών στο πεδίο της μάχης, η εκπαίδευση σε αγώνα εντός κατοικημένων περιοχών αποτελούν ένα μέρος από το σύνολο των απαιτητικών και υψηλής δυσκολίας αντικειμένων στα οποία εκπαιδεύονται τα στελέχη της Μονάδας σε καθημερινή βάση και τα οποία βέβαια επικαιροποιούνται και προσαρμόζονται σύμφωνα με τις διεθνείς εξελίξεις στους τομείς της στρατιωτικής τακτικής και εκπαίδευσης.
Ενα από τα μετρήσιμα αποτελέσματα αυτού του υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης αποτελεί η διάκριση του ζεύγους ελεύθερων σκοπευτών της Ζ’ ΜΑΚ που διαγωνίστηκε στον European Best Sniper Competition 2022, τον Αύγουστο του 2022, όπου και κατετάγη 4ο μεταξύ 36 ομάδων από 18 χώρες, τυγχάνοντας της καθολικής αναγνώρισης των συμμετεχόντων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις