Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Κλιματική αλλαγή: Κι όμως έχουμε τρόπο να δροσίσουμε τον πλανήτη

Κλιματική αλλαγή: Κι όμως έχουμε τρόπο να δροσίσουμε τον πλανήτη

Μετά τον θερμότερο Σεπτέμβριο, ο καλοκαιρινός Οκτώβρης στο πλαίσιο της πιο ζεστής χρονιάς στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Μετά από ένα καλοκαίρι στις φλόγες, πολλές χώρες της Ευρώπης βίωσαν τον θερμότερο Σεπτέμβριο που έχει καταγραφεί ποτέ. Οι ειδικοί προβλέπουν επίσης έναν καλοκαιρινό Οκτώβριο, στο πλαίσιο μιας χρονιάς που ενδέχεται να περάσει στην ιστορία της ανθρωπότητας ως η θερμότερη όλων, επιβεβαιώνοντας ότι η κλιματική αλλαγή είναι το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η παγκόσμια κοινότητα.

Συγκεκριμένα στη Γαλλία η μέση θερμοκρασία του Σεπτεμβρίου ήταν 3,5 βαθμούς πάνω από τα επίπεδο της περιόδου αναφοράς 1991-2020, ενώ στη Γερμανία ο φετινός Σεπτέμβριος ήταν ο θερμότερος από την έναρξη των εθνικών καταγραφών, με σχεδόν 4 βαθμούς υψηλότερη θερμοκρασία από την περίοδο 1961-1990.

Η θερμοκρασία αυτό το Σαββατοκύριακο ήταν ασυνήθιστα υψηλή σε Πολωνία, Ισπανία και Πορτογαλία, καθιστώντας κάτι παραπάνω από επίκαιρη τη διάσκεψη Ανάπτυξη 23 (Deploy 23) (DOE), η οποία προσέφερε μια σαφή εικόνα των προκλήσεων σε ενεργειακό και κλιματικό επίπεδο, συμπεραίνοντας ότι τα περισσότερα έργα καθαρής ενέργειας είναι η μόνη απάντηση στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Η ανάπτυξη μπορεί να σώσει το κλίμα

«Διανύσαμε πολύ δρόμο μέχρι να φτάσουμε να καταλαβαίνουμε σήμερα την επιστήμη και την τεχνολογία που χρειαζόμαστε για την απεξάρτηση από τον άνθρακα», γράφει σχετικά το Newsweek.

Και, παρότι υπάρχει πάντα χώρος για περισσότερη καινοτομία, τώρα το μεγαλύτερο μέρος της επιτυχίας του αγώνα για τη σωτηρία του κλίματος εξαρτάται από την κατασκευή έργων που χρησιμοποιούν την υπάρχουσα τεχνολογία. Για να επιτευχθεί αυτό, χρειάζονται σωστά επιχειρηματικά μοντέλα και η εξασφάλιση της υποστήριξης από όλες τις σωστές πλευρές.

Πολλοί στον χώρο του κλίματος, όπως ο Μπιλ Γκέιτς, θέλουν να εστιάζουν την προσοχή του κόσμου σε μελλοντικές καινοτομίες καθαρής τεχνολογίας, όπως η πυρηνική σύντηξη. Ωστόσο, η επέκταση των υφιστάμενων τεχνολογιών κρίνεται πιο επείγουσα για να πετύχει ο κόσμος τους κλιματικούς στόχους ή τουλάχιστον να μην τους ξεπεράσει σε μηδενικό χρόνο. Σε ότι αφορά το κλίμα η επίτευξη αυτού του στόχου συχνά συνοψίζεται σε μια και μόνο λέξη, την ανάπτυξη.

Επαρκής η τεχνολογία για τις μείωσης εκπομπών

Ίσως δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος απόδειξης του επείγοντα χαρακτήρα αυτής της ανάπτυξης από την έκθεση που δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) την περασμένη Τρίτη. Η έκθεση αυτή, που αποτελεί μια πιο επίκαιρη εκδοχή της προηγούμενης έκθεσης-ορόσημο του 2021, η οποία κατέγραφε την πορεία του κόσμου προς τις καθαρές μηδενικές εκπομπές μέχρι το 2050, συμπέρανε ότι μπορούμε ακόμη να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο σε μεγάλο ποσοστό, επειδή πολλές χώρες έχουν πετύχει πολλά και σημαντικά στην ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα τελευταία χρόνια.

Ο σχετικός ρυθμός όμως πρέπει να επιταχυνθεί άμεσα. Κι αυτό, γιατί σύμφωνα με την ίδια έκθεση ο αποτελεσματικότερος τρόπος για τον παραπάνω στόχο για τις εταιρείες είναι να τριπλασιάσουν την ικανότητα τους παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το τέλος της δεκαετίας.

Η έκθεση απαντά επίσης έμμεσα στις εξέχουσες προσωπικότητες της διεθνούς σκηνής που εκτιμούν ότι η τεχνολογία δεν είναι αρκετά ώριμη για να ανταποκριθεί στη συγκεκριμένη πρόκληση. Η τεχνολογία που βρίσκεται στην αγορά σήμερα είναι επαρκής να φτάσει το 66% της απαιτούμενης μείωσης των εκπομπών σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με την ΙΕΑ. Πρόκειται για ένα αξιοσημείωτο άλμα σε σχέση με δύο χρόνια πριν, οπότε ο αντίστοιχος αριθμός ήταν μόλις 50%.

Μηδενίζοντας το κοντέρ των καταστροφών

Η ΙΕΑ, ωστόσο, εντοπίζει διάφορα εμπόδια στην ανάπτυξη αυτών των τεχνολογιών, όπως είναι τα προβλήματα αδειοδότησης και οι λιγότερες αλυσίδες εφοδιασμού.

Όπως σημειώνει το αμερικανικό περιοδικό τα στελέχη στον τομέα των καθαρών τεχνολογιών ανησυχούν περισσότερο για τις περιπλοκές των κανονισμών και των σχέσεων με τις διάφορες κοινότητες, παρά για την πρόσβαση τους σε κεφάλαια ή την πραγματική βελτίωση της τεχνολογίας τους. Για να ξεπεραστούν αυτές οι προκλήσεις, ίδια η έκθεση καλεί τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να συνεργαστούν με τις εταιρείες και τους πολίτες για την επίσπευση της ολοκλήρωσης των σημαντικών έργων.

«Ο στόχος είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης σε εμπορικό επίπεδο των κρίσιμων καθαρών τεχνολογιών», καταλήγει ο Τζίγκαρ Σαχ, οικοδεσπότης του συνεδρίου και διευθυντής του Γραφείου Δανειακών Προγραμμάτων του DOE. Μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει η πορεία του κόσμου προς την κλιματική καταστροφή.

Must in

ΠΑΣΟΚ: Οι άξονες και η τακτική στη μάχη με τη ΝΔ – Τα ονόματα για τον επιπλέον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο

Κρατούν χαμηλούς τόνους στο ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ παρότι, πλέον, αξιωματική αντιπολίτευση. Οι άξονες δράσης το επόμενο διάστημα, τα ονόματα που παίζουν για τον επιπλέον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024