Σκύλος: Γιατί κυνηγάει σκιές; – 12 συμπεριφορές, που χρειάζονται την προσοχή μας
Ένα θέαμα που προκαλεί γέλιο στους κηδεμόνες σκύλων, είναι όταν εκείνος επιδίδεται στο κυνήγι της ουράς του. Αλλά, κάποια στιγμή, παύει να είναι αστείο. Συμπεριφορές που πρέπει να μας κινητοποιήσουν
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Είναι κάποιες συμπεριφορές των σκύλων, που οι κηδεμόνες τους τις βρίσκουν διασκεδαστικές και χαριτωμένες, ή και ανεξήγητες.
Ωστόσο, όταν αυτές οι συμπεριφορές εκδηλώνονται συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας, χρειάζονται την προσοχή μας.
«Πόσοι κηδεμόνες δεν έχουν γελάσει με τον τετράποδο φίλο τους, όταν τον βλέπουν να κυνηγάει την ουρά του, ή κάποιες σκιές; Μήπως, όμως, δεν είναι τόσο χαριτωμένη αυτή η συμπεριφορά, όσο φαίνεται;», μας προβληματίζει ο επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής σκύλων, Σωτήρης Κοντάκος, και εφιστά την προσοχή μας, καθώς σε κάποιες συμπεριφορές που γίνονται κατ’ επανάληψη, πρέπει να δώσουμε την ανάλογη προσοχή.
«Όλοι μας έχουμε δει σκύλους να σκάβουν επίμονα το έδαφος, κάποιο χαλί, ή καναπέ. Σχετίζεται αυτό με τις ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές; Πολύ πιθανόν, όχι. Γιατί, με το ίδιο σκεπτικό, ένας άνθρωπος που θέλει καλά στρωμένο το κρεβάτι του, θα θεωρούσαμε πως έχει ψυχαναγκαστική διαταραχή», αναφέρει ο κ. Κοντάκος.
Ένας σκύλος που επιδεικνύει ψυχαναγκαστική διαταραχή εκτελεί επανειλημμένα μία ή και περισσότερες συμπεριφορές
Τι ορίζεται ως ψυχαναγκαστική διαταραχή σε ανθρώπους και σκύλους;
Ο ψυχαναγκασμός, σύμφωνα με τον κ. Κοντάκο, ή ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή (Obsessive Compulsive Disorder), όπως είναι η επιστημονική ορολογία, περιλαμβάνεται στην κατηγορία των αγχωδών διαταραχών.
Τα άτομα που τον εμφανίζουν, φαίνεται να «παγιδεύονται» σε επαναληπτικές σκέψεις και συμπεριφορές, που επηρεάζουν τη λειτουργικότητά τους στην καθημερινότητα.
Ο όρος που χρησιμοποιείται για την αντίστοιχη διαταραχή στους σκύλους, είναι Canine Compulsive Disorder (CCD).
«Επιστρέφοντας, λοιπόν, στην αρχική συμπεριφορά, που είναι το σκάψιμο, δεν σημαίνει πως ο σκύλος πάσχει από κάποια διαταραχή, καθώς συνηθίζεται να το κάνουν για διασκέδαση, τόσο οι ενήλικοι σκύλοι όσο και τα κουτάβια», αναφέρει ο επαγγελματίας θετικός εκπαιδευτής σκύλων.
Πότε μια τέτοια συμπεριφορά πρέπει να αρχίσει να μας ανησυχεί;
Ένας σκύλος που επιδεικνύει ψυχαναγκαστική διαταραχή, όπως λέει ο κ. Κοντάκος, εκτελεί επανειλημμένα μία ή και περισσότερες συμπεριφορές, σε βαθμό που επηρεάζεται η καθημερινότητα και η ευζωία του.
Οι συμπεριφορές επαναλαμβάνονται ξανά και ξανά, εκτελούνται τελετουργικά, χωρίς σκοπό, και είναι δύσκολο να διακοπούν από κάποιο άλλο ερέθισμα. Ο σκύλος μπορεί να αυτοτραυματιστεί, ή να δείχνει έντονα σημάδια κόπωσης.
«Από τις πιο κοινές συμπεριφορές που έχουν παρατηρηθεί σε σκύλους με ψυχαναγκαστικές συμπεριφορές, είναι:
1. έντονο κυνηγητό ουράς και στριφογύρισμα γύρω από τον εαυτό τους,
2. έντονο γάβγισμα χωρίς να υπάρχει προφανές ερέθισμα που να το δικαιολογεί,
3. επίμονο σκάψιμο,
4. διαρκές ξύσιμο,
5. συνεχές γλείψιμο,
6. δαγκώματα στον αέρα χωρίς ερέθισμα,
7. κυνηγητό σκιάς ή φωτός,
8. άσκοπο περπάτημα σε μία συγκεκριμένη πορεία, που συνήθως παρατηρείται να είναι πάνω – κάτω.
9. έντονο πιπίλισμα των πλευρών (στο τρίχωμα ή στο δέρμα) ή στην περιοχή πάνω από το μηρό τους,
10. δάγκωμα και γλείψιμο επιφανειών και αντικειμένων,
11. ενούρηση ή αφόδευση χωρίς την ύπαρξη φυσικής ανάγκης. Υπάρχουν περιπτώσεις σκύλων που έχουν παρουσιάσει θέματα υγείας από τη διαρκή ενούρηση,
12. υπερβολική κατανάλωση νερού.
Πολλές από τις παραπάνω συμπεριφορές μπορεί να οδηγήσουν τους σκύλους σε αυτοτραυματισμό, από το συνεχές δάγκωμα σε σημεία πάνω στο σώμα τους. Οι συγκεκριμένες συμπεριφορές μπορεί να εμφανιστούν και να αναπτυχθούν για διάφορους λόγους (γονιδιακούς, υγείας, ορμονολογικούς, βιώματα, κ.ά)», υπογραμμίζει ο κ. Κοντάκος.
Ωστόσο, το περιβάλλον και η καθημερινότητά των σκύλων παίζουν, σύμφωνα με τον κ. Κοντάκο, σημαντικό ρόλο.
Σκύλοι που έχουν βιώσει σωματική κακοποίηση, που έχουν δεχθεί επίθεση, που μένουν δεμένοι ή περιορισμένοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, που φοβούνται και δεν εμπιστεύονται τον κηδεμόνα – χειριστή τους, καθώς και σκύλοι που στερούνται καθημερινής και απαραίτητης σωματικής και πνευματικής εκτόνωσης, έχουν αυξημένες πιθανότητες να εμφανίσουν ψυχαναγκαστικές διαταραχές.
Ενημερώνει ότι φυλές όπως Doberman, Golden Retriever και Labrador Retriever εμφανίζουν, συχνότερα, συμπεριφορές υπερβολικού γλειψίματος, ενώ οι σκύλοι των φυλών German Shepherd και Jack Russell παρουσιάζουν συχνότερα ψυχαναγκαστικό κυνηγητό της ουράς τους.
Τέλος, ο κ. Κοντάκος επισημαίνει: «Σε αυτές τις περιπτώσεις απευθυνόμαστε στον κτηνίατρο μας για έναν πλήρη κτηνιατρικό έλεγχο και μιλάμε με έναν επαγγελματία εκπαιδευτή, ο οποίος ειδικεύεται στα θέματα συμπεριφοράς. Βοηθάω τον σκύλο με ασκήσεις και σωματική εκτόνωση. Προσπαθώ να του αποσπάσω την προσοχή κάθε φορά που ξεκινάει μια ψυχαναγκαστική συμπεριφορά, και τον επιβραβεύω όταν τη σταματάει. Σε καμία περίπτωση δεν φωνάζω στον σκύλο, δεν τον μαλώνω και δεν διακόπτω τη συμπεριφορά με βία».
* Ο κύριος Σωτήρης Κοντάκος είναι απόφοιτος της σχολής Dogfully της Εριέττας Καραμπέτσου. Παρακολουθεί ανελλιπώς σεμινάρια και συνέδρια που αφορούν την εκπαίδευση σκύλων και, όπως λέει: «Λατρεύω να δουλεύω με τους τετράποδους φίλους μου και τους κηδεμόνες τους».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις