Ο Μπελέρης δεν είναι στα σχέδια της «νέας» αλβανικής Ριβιέρας
Στόχος η παράταση της προφυλάκισής του, που αποσκοπεί στην έκπτωση από το αξίωμά του παρότι δεν θα έχει καταδικαστεί ώστε να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του real estate της περιοχής
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Ιδιαίτερα «ψυχρές» είναι οι σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας μετά τη σύλληψη του τότε υποψήφιου και νυν εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, ο οποίος έχει συμπληρώσει σχεδόν πέντε μήνες κρατούμενος, με κάθε του προσφυγή με στόχο την αποφυλάκισή του να απορρίπτεται από την αλβανική δικαιοσύνη.
Ο Μπελέρης κατηγορείται για «εξαγορά ψήφων», με την υπόθεση να απειλεί κάθε μέρα να καταφέρει και μεγαλύτερη ζημιά στις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας. Σύμφωνα με πληροφορίες δε η δίωξη γίνεται ώστε να αναλάβει δήμαρχος της αλβανικής Ριβιέρας ένας πιο πειθήνιος στην αλβανική κυβέρνηση δήμαρχος, που θα συνδέεται και θα υπακούει στις επιταγές των συμφερόντων του real estate της περιοχής.
Ενώ ο Μητσοτάκης δήλωνε ότι «με τον πρωθυπουργό, τον Εντι Ράμα, έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία. Γνωρίζουμε τα ζητήματα που σας απασχολούν» και έκανε αναφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας
Υπενθυμίζεται ότι πριν απ’ τη σύλληψη Μπελέρη στις 11 Μαΐου μόλις τρεις μέρες πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Αλβανία, στις 20 Μαρτίου ο πρωθυπουργός της χώρας Εντι Ράμα είχε έρθει στην Αθήνα για να εγκαινιάσει την προσωπική του έκθεση ζωγραφικής, στο Ζάππειο με τα χαμόγελα να περισσεύουν.
Στις 22 Δεκεμβρίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε περιοδεύσει στα χωριά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανίας και στη Χειμάρρα. Μητσοτάκης – Ράμα είχαν συναντηθεί στη Δερβιτσάνη, με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας να δηλώνει ότι «για εμάς η μειονότητα είναι μια αναντικατάστατη γέφυρα της άρρηκτης σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών μας».
Ενώ ο Μητσοτάκης δήλωνε ότι «με τον πρωθυπουργό, τον Εντι Ράμα, έχουμε μια πολύ στενή συνεργασία. Γνωρίζουμε τα ζητήματα που σας απασχολούν» και έκανε αναφορά στην ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας.
Για να μην ξεχνάμε την καταρχήν συμφωνία Ράμα – Δένδια (σ.σ. ως ΥΠΕΞ) το 2020 προκειμένου οι δύο χώρες να προχωρήσουν στη σύνταξη συνυποσχετικού για να λύσουν τη διαφορά τους για τις θαλάσσιες ζώνες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Κάτι που επίσης δεν είχε προχωρήσει μέχρι τη σύλληψη Μπελέρη παρά τις δηλώσεις περί κοινής ισχυρής βούλησης και πλέον όλοι θεωρούν ότι έχει μπει στο συρτάρι.
Τουλάχιστον μέχρι να βγουν από τη διπλωματική «κατάψυξη» οι σχέσεις Αθήνας – Τιράνων.
Συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα
Το ζήτημα Μπελέρη έθιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνάντηση που είχε με τον Εντι Ράμα στο Βίλνιους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ χωρίς αποτέλεσμα.
Με διπλωματικές πηγές να τονίζουν ότι η Αθήνα από τις εκλογές του Ιουνίου και μετά έχει δώσει σειρά ευκαιριών στον Εντι Ράμα να κάνει ένα βήμα μπροστά προκειμένου να σπάσει το αδιέξοδο, ωστόσο ο ίδιος μοιάζει να έχει εγκλωβιστεί στη σύλληψη και να μη δείχνει πρόθυμος να σπάσει τον φαύλο κύκλο που δημιούργησε.
Τελευταία ευκαιρία ήταν η προσφυγή Μπελέρη που ζητούσε να διερευνηθεί αν ήταν νόμιμη η παρακολούθησή του, που απορρίφθηκε την περασμένη εβδομάδα. Αυτό θα έδινε δυνατότητα στην αλβανική δικαιοσύνη να αφήσει ελεύθερο τον δήμαρχο Χειμάρρας να ορκιστεί και να σπάσει ο πάγος με την ελληνική πλευρά.
Ωστόσο ο Ράμα δεν δείχνει διατεθειμένος να κάνει πίσω στην υπόθεση, μάλλον το αντίθετο.
Στόχος πλέον την απόφαση να επωμιστεί η αλβανική δικαιοσύνη και να μην κληθεί το υπουργικό συμβούλιο να τον κηρύξει έκπτωτο και να ζητήσει επανάληψη των εκλογών.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Ράμα εκτιμάται ότι θα αφήσει την υπόθεση να τελεσιδικήσει προκειμένου να επιχειρήσει να παρουσιάσει την αλλαγή δημάρχου ως μία απόφαση την οποία έκρινε η δικαιοσύνη και όχι ο ίδιος.
Το πώς θα δεχθεί την απόφαση η Αθήνα μένει να φανεί καθώς και η περίοδος που θα επιλεγεί για αυτό, με την πρώτη τακτική δικάσιμο να έχει οριστεί στο Δικαστήριο Τιράνων για τις 12 Οκτωβρίου.
Και αυτό γιατί η Ελλάδα έχει επανειλημμένα και με διάφορους τρόπους προειδοποιήσει την Αλβανία ότι οι μεθοδεύσεις της στην υπόθεση Μπελέρη μπορεί να της στοιχίσουν στην ευρωπαϊκή της πορεία.
Οπως και να καταλήξει πάντως η υπόθεση του Φρέντι Μπελέρη έχει καταφέρει σοβαρά πλήγματα στις σχέσεις Ελλάδας – Αλβανίας οι οποίες είχαν διαφημιστεί ιδιαιτέρως. Ενδιαφέρον έχει αν θα υπάρξει επαναπροσέγγιση και πώς, με πρώτο κρας τεστ στις 16 Οκτωβρίου, στα Τίρανα θα πραγματοποιηθεί η «Διαδικασία του Βερολίνου» για τα Δυτικά Βαλκάνια σε επίπεδο κορυφής, όπου έχει προσκληθεί και η Ελλάδα. Ενώ προς το παρόν όλοι βρίσκονται σε αναμονή…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις