Πετρελαϊκές: Οι Big Oil υπερασπίζονται τους εαυτούς τους ενάντια στην κριτική για το κλίμα
Οι Big Oil υπερασπίζονται τους εαυτούς τους ενάντια στην κριτική για το κλίμα
Στην άμυνα πέρασαν οι μεγάλοι ενεργειακοί όμιλοι, ύστερα από τις κατηγορίες που δέχτηκαν το τελευταίο διάστημα από ακτιβιστές και οργανώσεις για την οπισθοχώρηση από τους αρχικούς στόχους τους για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Αυτό έδειξε στο συνέδριο πετρελαίου και φυσικού αερίου ADIPEC που ξεκίνησε σήμερα στο Άμπου Ντάμπι, η στάση κορυφαίων στελεχών από παγκόσμιους μεγάλους ενεργειακούς ομίλους σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία -από την Occidental και την Shell μέχρι την TotalEnergies, την bp, την Eni και την Petronas- που προσπάθησαν να αντιστρέψουν το αρνητικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί απέναντι στη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων.
Οι Big Oil έχουν κατηγορηθεί ότι τους τελευταίους μήνες υπαναχώρησαν στις δεσμεύσεις τους για το κλίμα, μετά τα ετήσια κέρδη-ρεκόρ τους που χαρακτηρίστηκαν μάλιστα από την Διεθνή Αμνηστία ως «προφανώς αδικαιολόγητα» και «μια απόλυτη καταστροφή».
Απέναντι στην εξέλιξη αυτή οργανώθηκαν διαδηλώσεις σε εκατοντάδες πόλεις σε όλο τον κόσμο για να απαιτήσουν από τους παγκόσμιους ηγέτες να σταματήσουν σταδιακά την καύση ορυκτών καυσίμων, τον κύριο παράγοντα της κλιματικής κρίσης.
Οι διευθύνοντες σύμβουλοι ορισμένων από τις μεγαλύτερες ενεργειακές εταιρείες του κόσμου ωστόσο προσπάθησαν να υπερασπιστούν το core business τους, επισημαίνοντας ότι δεν είναι δυνατόν να μείνουν όλοι ευχαριστημένοι εν μέσω της σχεδιαζόμενης ενεργειακής μετάβασης.
Ένα μοντέλο υπό αμφισβήτηση
Μιλώντας τον Ιανουάριο, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κατηγόρησε τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου ότι επιδιώκει να επεκτείνει την παραγωγή παρά το γεγονός ότι γνωρίζει πολύ καλά ότι το επιχειρηματικό τους μοντέλο είναι ασύμβατο με την ανθρώπινη επιβίωση. Οι επιστήμονες έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι ο χρόνος εξαντλείται με ταχείς ρυθμούς για την αποτροπή των χειρότερων συνεπειών που επιφυλάσσει η κλιματική κρίση.
Έκθεση του ΟΗΕ που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, επιβεβαίωσε ότι ο κόσμος δεν βρίσκεται σήμερα σε καλό δρόμο για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού του 2015, μιας συμφωνίας-ορόσημο που αποσκοπεί στη συνέχιση των προσπαθειών για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κατά 1,5 βαθμό Κελσίου πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα.
Ο πλανήτης έχει ήδη θερμανθεί κατά περίπου 1,1 βαθμούς Κελσίου μετά από πάνω από έναν αιώνα καύσης ορυκτών καυσίμων καθώς και άνισης και μη βιώσιμης χρήσης ενέργειας και γης. Και, δυστυχώς, αυτή η αύξηση της θερμοκρασίας είναι που τροφοδοτεί με τη σειρά της μια σειρά ακραίων καιρικών φαινομένων σε όλο τον κόσμο.
Και η ενεργειακή μετάβαση;
Ακόμη και σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, όμως, οι Big Oil θεωρούν ότι τώρα είναι η ώρα για τη βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου να εργαστεί ακόμη περισσότερο για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.
«Ενώ προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κλιματική αλλαγή, υπάρχει η ευκαιρία να συνεχίσουμε να παράγουμε πετρέλαιο για την ενεργειακή μας ασφάλεια. Έτσι, προσπαθούμε να εφαρμόσουμε αυτή τη στρατηγική και νομίζω ότι θα λειτουργήσει καλά. Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι απλώς να κάνουμε τους ανθρώπους να εμπιστευτούν ξανά τη βιομηχανία μας και να κατανοήσουν τι πραγματικά λένε τα δεδομένα», διευκρίνισε η Βίκι Χόλουμπ, διευθύνουσα σύμβουλος της αμερικανικής εταιρείας παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου Oxy.
Για τον Πατρίκ Πουγιάν, διευθύνοντα σύμβουλο του γαλλικού πετρελαϊκού γίγαντα TotalEnergies, «η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου διαθέτει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να συμμετέχει ενεργά στην ενεργειακή μετάβαση. Τώρα, μετά από κάποια χρόνια, κατάλαβα ότι ίσως ήμουν αφελής και δεν θα καταφέρουμε να ικανοποιήσουμε τους ακτιβιστές. Ποτέ δεν θα κάνουμε αρκετά για να ευχαριστήσουμε αυτούς που είναι κατά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Αλλά η αποστολή μου δεν είναι να τους ευχαριστήσω. Η αποστολή μας είναι να παραδώσουμε στην κοινωνία την ενέργεια που χρειαζόμαστε σήμερα και αύριο και γι’ αυτό αισθάνομαι άνετα».
«Πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειές μας και να προετοιμαστούμε για τα μελλοντικά συστήματα που θα μας απαλλάξουν από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα», τόνισε και ο Τένγκκου Μοχάμεντ Ταουφίκ, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου της μαλιασιανής εταιρείας Petronas. «Η κατάσταση που βιώνουμε όλοι αυτή την στιγμή, βέβαια, θυμίζει ένα παλιό αμερικανικό ρητό: “Αν θέλεις να τους κρατήσεις όλους ευχαριστημένους, πούλα παγωτό”. Εμείς όμως δεν πουλάμε παγωτό – και εκτός αυτού, υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη», τόνισε ο Ταουφίκ.
- Ρομπότ ζωγράφισε πίνακα, τον πούλησε για ένα εκατ. ευρώ
- Πύρινη κόλαση η Καλιφόρνια – Στάχτη δεκάδες σπίτια κοντά στο Λος Άντζελες
- Δήμαρχος Ρόδου: Χωρίς την Αυτοδιοίκηση πρόσωπο με πρόσωπο με την κοινωνία, κράτος δεν στέκεται
- Ενδοοικογενειακή βία: Έναν εφιάλτη βίωνε μητέρα παιδιών ΑΜΕΑ στα χέρια του συζύγου της
- Αμστερνταμ: Επειγόντως στην Ολλανδία ο ισραηλινός ΥΠΕΞ – Αναχώρησε το πρώτο αεροπλάνο για την επιστροφή των οπαδών
- Gen Z: Έρευνα δείχνει ότι το 50% δεν θέλει το TikTok