Προϋπολογισμός: Κατατίθεται στη Βουλή στη σκιά των φυσικών καταστροφών
Τα θετικά μέτρα και οι στόχοι
Κατατίθεται σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024. Βασικές προκλήσεις για φέτος, αλλά και για το επόμενο έτος παραμένουν οι εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών, και ειδικότερα στην ενέργεια και τα τρόφιμα, εν μέσω των διεθνών εξελίξεων στις αγορές. Μεταξύ άλλων προβλέπει επιτάχυνση της ανάπτυξης, περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας αλλά και του πληθωρισμού, καθώς και μέτρα ενίσχυσης που ξεπερνούν τα 1,6 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, τόσο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, η χώρα θα τηρήσει στο ακέραιο τις υποχρεώσεις και έτσι οι δημοσιονομικές της επιδόσεις θα κινούνται εντός των πλαισίων του Προγράμματος Σταθερότητας.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα περιλαμβάνονται σημαντικές ενέσεις ρευστότητας σε περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ
Βασική πρόβλεψη θα είναι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 2,1% του ΑΕΠ για το 2024, ενώ για φέτος, δηλαδή το 2023, φαίνεται – παρά τις σημαντικές δυσκολίες που προέκυψαν λόγω των φυσικών καταστροφών – αναμένεται να καταγραφεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,7%.
Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού θα περιλαμβάνονται σημαντικές ενέσεις ρευστότητας σε περίπου 3 εκατ. νοικοκυριά συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Από αυτά ξεχωρίζουν οι αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους μετά από 14 χρόνια, οι αυξήσεις για δεύτερη συνεχή χρονιά στους συνταξιούχους και βέβαια η καταβολή έκτακτων και μόνιμων επιδομάτων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση έχει το βλέμμα στραμμένο στις δύο επόμενες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας. Η μία είναι προγραμματισμένη για τις 20 Οκτωβρίου από S&P Ratings και η δεύτερη στις 2 Δεκεμβρίου από την Fitch Ratings. Υπάρχουν βάσιμες προσδοκίες ότι μία εκ των δύο, αν όχι και οι δύο θα δώσουν στην Ελλάδα την πολυπόθητη επενδυτική αξιολόγηση.
Ζωνάρι από το 2024- πλαφόν σε δαπάνες
Πάντως, οριζόντιες επιδοτήσεις και μέτρα μη στοχευμένα, από το νέο έτος, « κόβονται». Εξάλλου, από το 2024 η Κομισιόν θα προχωρά στον έλεγχο των καθαρών πρωτογενών δαπανών θέτοντας για την Ελλάδα ως στόχο να μην ξεπεράσει η αύξηση αυτή το 2,6%.
Εν μέσω, λοιπόν, θεομηνιών και ενόψει του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού ζωναριού, το οικονομικό επιτελείο καταθέτει το σχέδιο του 2024, χωρίς αποκλίσεις από το στόχο για τα πλεονάσματα. Αν και ο πήχης του πρωτογενούς πλεονάσματος παραμένει υψηλός εκτιμάται ότι θα επιτευχθούν. Η ανάπτυξη για το 2024 προβλέπεται στο 3% και το πλεόνασμα το 2,1%. Το ανώτατο όριο των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού αναμένεται να ανέλθει στα 68,78 δισ. ευρώ.
Στελέχη του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στέλνουν σήμα πως το προσχέδιο, που θα κατατεθεί τη Δευτέρα για το 2024, πιστοποιεί ότι παρά τις φυσικές καταστροφές και τα “απόνερα” της ενεργειακής κρίσης ο προϋπολογισμός θα εκτελεστεί κανονικά.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, αν και οι προκλήσεις είναι πολλαπλές, λόγω των φυσικών φαινομένων, προς ώρας, πάντως, οι εκτιμήσεις δεν χτυπάνε καμπανάκια για φέτος και δεν θεωρεί ότι κινδυνεύει ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,7% του ΑΕΠ.
Στα κυριότερα μέτρα που προβλέπει ο προϋπολογισμός συμπεριλαμβάνονται:
*Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, με δημοσιονομικό κόστος 550 εκατ. ευρώ.
* Η αύξηση των συντάξεων κατά περίπου 3% από 1/1/2024, με κόστος περί τα 400 εκατ. ευρώ ετησίως.
*Η αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά κατά 1.000 ευρώ, με κόστος περίπου 100 εκατ. ευρώ.
*Η θέσπιση μόνιμου επιδόματος νεότητας (Υouth Ρass ), ύψους 150 ευρώ, για νέους 18 έως 19 ετών, με κόστος 30 εκατ. ευρώ.
*Η μείωση του ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, με κόστος 30 εκατ. ευρώ.
*Η μονιμοποίηση της πλήρους απαλλαγής πρώην δικαιούχων επιδόματος ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη, με ετήσιο κόστος περίπου 38 εκατομμύρια ευρώ.
*Η αύξηση των επιδομάτων αναπηρίας κατά 8%, που προηγήθηκε τον Απρίλιο, με κόστος 95 εκατ. ευρώ.
*Η αύξηση στα έξοδα διανυκτέρευσης ενστόλων στα επίπεδα που ισχύουν με το νέο μισθολόγιο για τους υπόλοιπους δημοσίους υπαλλήλους από 1/1/2024. Κόστος 12 εκατ. ευρώ ετησίως.
*Η κατάργηση του πέναλτι του 30% όσων συνταξιούχων εργάζονται, που αντικαθίσταται με εισφορά της τάξεως του 10% επί των επιπρόσθετων αμοιβών από την εργασία. Το κόστος του μέτρου είναι 600.000 ευρώ.
*Η αύξηση από 1/1/2024 του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες στους 9 μήνες, στο ύψος του κατώτατου μισθού. Το κόστος υπολογίζεται σε 40 εκατ. ευρώ ετησίως.
*Το “ξεπάγωμα” από 1/1/2024 των τριετιών, καθώς και του κάθε επιδόματος προϋπηρεσίας, που βρίσκονταν σε αναστολή από το 2012.
*Η αύξηση στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα κατά 8%, με κόστος 43 εκατ. ευρώ, και΅:
*Η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης –ύψους 237 εκατ. ευρώ–, από το οποίο τα 50 εκατ. ευρώ θα δοθούν το 2024.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη