Ροζ διαμάντια, κληρονομιά μιας χαμένης ηπείρου
Τα πολύτιμα πετράδια ενός μοναδικού ορυχείου στην Αυστραλία ήρθαν στην επιφάνεια της Γης όταν διασπάστηκε η υπερήπειρος Νούνα.
Τα ροζ διαμάντια είναι εξαιρετικά σπάνια, αφού το 90% αυτών των περιζήτητων πετραδιών προέρχεται από ένα και μόνο ορυχείο στην Αυστραλία, το οποίο πλέον έχει κλείσει. Και λόγω σπανιότητας, η τιμή τους μπορεί να φτάσει τα 600.000 ευρώ ανά καράτι.
Τώρα, μια νέα μελέτη στην ίδια περιοχή της Αυστραλίας περιγράφει τις συνθήκες σχηματισμού των ροζ διαμαντιών και υπόσχεται έτσι να βοηθήσει στην ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων.
Τα ροζ διαμάντια έμειναν θαμμένα μέχρι που η υπερήπειρος Νούνα άρχισε να διασπάται πριν από 1,3 δισ. χρόνια.
Τα ροζ διαμάντια περιέργως δεν περιέχουν ροζ χρωστικές. Προέρχονται από άχρωμα διαμάντια που υποβάλλονται σε ακραίες πιέσεις, βαθιά στο εσωτερικό της Γης, με αποτέλεσμα να αλλάζει η κρυσταλλική δομή τους και η αλληλεπίδρασή τους με το φως.
Τέτοιες ακραίες πιέσεις εκδηλώνονται μόνο σε συγκρούσεις τεκτονικών πλακών, όπως φαίνεται ότι συνέβη και στην περίπτωση του ορυχείου Argyle στη Δυτική Αυστραλία.
Σύμφωνα με μελέτη στην επιθεώρηση Nature Communications, τα ροζ διαμάντια έγιναν ροζ πριν από 1,8 εκατομμύρια χρόνια, όταν η Δυτική Αυστραλία συγκρούστηκε με τη Βόρεια Αυστραλία, η οποία ήδη αποτελούσε τμήμα μιας αρχαίας υπερηπείρου, γνωστής ως Νούνα.
Τα διαμάντια έμειναν για καιρό θαμμένα σε βάθος εκατοντάδων χιλιομέτρων, μέχρι που η Νούνα άρχισε να διασπάται πριν από 1,3 δισ. χρόνια.
Η διάσπαση είχε ως αποτέλεσμα να χαλαρώσουν οι «ραφές» ανάμεσα στα επιμέρους κομμάτια της Αυστραλίας, οπότε το μάγμα που ανέβλυσε έφερε τα πετράδια στην επιφάνεια.
Οι έρευνες για νέα κοιτάσματα, λένε οι ερευνητές, πρέπει να εστιαστούν σε τέτοιες «ραφές» ανάμεσα σε τεκτονικές πλάκες.
Τέτοιες υποψήφιες περιοχές υπάρχουν σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας.
- Πούκι: «Να πάρουμε κάτι θετικό με Ελλάδα – Είναι σημαντικό να σπάσουμε το αρνητικό σερί»
- «Αλ Τσαντίρι Νιουζ» με τον Λάκη Λαζόπουλο: Το νέο τρέιλερ πριν από την πρεμιέρα
- Νέα συνέντευξη Τύπου δικηγόρων και πραγματογνωμόνων για τα Τέμπη
- Αμαλιάδα: «Δεν θα καλύπτω εγώ τους πάντες, θα πω τα πράγματα με το όνομά τους» λέει η Ειρήνη
- Δημήτρης Παπαχρήστος: «Το Πολυτεχνείο ανήκει σε όσους συνεχίζουν να αγωνίζονται»
- Παπανδρέου: Το Πολυτεχνείο σηματοδοτεί την ανάγκη διαρκούς περιφρούρησης των δημοκρατικών θεσμών