Ορυκτά καύσιμα: Περιβαλλοντικές οργανώσεις ξεκινούν νομικό αγώνμα κατά της TotalEnergies
O γαλλικός πετρελαϊκός όμιλος στο στόχαστρο για τον νέο αγωγό πετρελαίου στην Ουγκάντα.
- Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ 19χρονος που εμπλέκεται στη δολοφονία του 5χρονου στο Μαρκόπουλο
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έκλεβε τα παπούτσια των παιδιών στο νηπιαγωγείο και πιάστηκε στα πράσα (βίντεο)
- Έβαλαν κουτάβια σε τσουβάλια, τα έδεσαν και τα πέταξαν στον Αλφειό
Τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις ζητούν από τη γαλλική εισαγγελία να διατάξει έρευνα κατά της TotalEnergies, της μεγαλύτερης πετρελαιοβιομηχανίας της Γαλλίας, σχετικά με τις επιπτώσεις ενός νέου αγωγού πετρελαίου στην Ουγκάντα και άλλων έργων ορυκτών καυσίμων.
Οι οργανώσεις Darwin Climax Coalitions, Sea Shepherd France, Wild Legal και Stop EACOP-Stop Total en Ouganda υπέβαλαν καταγγελία στην εισαγγελία της Ναντέρ κάνοντας λόγο για «κλιματοκτονία», αναφέρει την Δευτέρα το Reuters.
«Είναι ένα μεγάλο βήμα για την κλιματική δικαιοσύνη»
Σύμφωνα με την καταγγελία, η TotalEnergies έχει εγκρίνει για το διάστημα 2022-25 περισσότερα έργα ορυκτών καυσίμων από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη πετρελαϊκή εταιρεία, συμπεριλαμβανομένου του αγωγού EACOP, κόστους 3,5 δισ. δολαρίων, που θα βοηθήσει την Ουγκάντα να εξάγει το πετρέλαιό της στις διεθνείς αγορές.
«Έχοντας υπόψη την κλιματική κρίση και το παγκόσμιο διακύβευμά της, δεν είναι πλέον δυνατό οι εταιρείες που κινητοποιούνται από το βραχυπρόθεσμο κέρδος να βάζουν σε κίνδυνο το μέλλον όλων των ανθρώπων» δήλωσε η Μάμια Εσεμλάλι, επικεφαλής της Sea Sheperd France.
«Η αναγνώριση της εγκληματικής ευθύνης της Total […] είναι ένα μεγάλο βήμα για την κλιματική δικαιοσύνη» είπε.
Εναντίον του ομίλου οι οργανώσεις υπέβαλαν καταγγελίες για τέσσερις επιμέρους παραβάσεις: αποτυχία αντιμετώπισης καταστροφής, ανθρωποκτονία και σωματικές βλάβες από αμέλεια και επικίνδυνες φθορές σε ξένη περιουσία.
Εκπρόσωπος της TotalkEnergies δήλωσε πως ο όμιλος δεν έχει ενημερωθεί για την υπόθεση. Διαβεβαίωσε πάντως ότι «η εταιρεία λειτουργεί σε συμμόρφωση με τις προδιαγραφές λειτουργίας, τους νόμους και τους κανονισμούς.
Τον Ιούλιο, η οργάνωση Human Rights Watch για τα ανθρώπινα δικαιώματα υποστήριξε ότι ο αγωγός EACOP, στον οποίο η Total έχει μερίδιο 62%, όχι μόνο απειλεί το κλίμα αλλά επιπλέον έχει ήδη «καταστρέψει» τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων, οι οποίοι δεν αποζημιώθηκαν πλήρως για την απαλλοτρίωση των εκτάσεών τους ή αποζημιώθηκαν με καθυστέρηση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις