Τεχνητή νοημοσύνη και νευρολογία δημιουργούν ένα νέο κόσμο αρωμάτων
Οι αρωματοποιοί στρέφονται στη σύμπραξη της τεχνητής νοημοσύνης με στόχο να δημιουργήσουν μια νέα γενιά αρωμάτων.
Η τεχνητή νοημοσύνη έχει ανατρέψει τα πάντα στη ζωή μας. Αυτή την φορά «εισβάλλει» στην παρασκευή αρωμάτων και προκαλεί συγκεκριμένα συναισθήματα σε όσους τα φορούν ή τα μυρίζουν. Δημιουργήθηκαν αρώματα (τα οποία είναι σε δοκιμαστικό στάδιο) με την βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης και της νευρολογίας, όπου ετοιμάζονται να βγουν στο άμεσο μέλλον στα ράφια των καταστημάτων.
Σύμφωνα με το Guardian πολλές εταιρείες καλλυντικών έχουν επενδύσει σε νευρολογικές έρευνες, ενώ οι σύγχρονοι αρωματοποιοί έχουν στραφεί και στην τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν αρώματα που προκαλούν συγκεκριμένα συναισθήματα στους ανθρώπους. Τα αρώματα θα έχουν συγκεκριμένα συστατικά που έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να προκαλέσουν στοχευμένες συναισθηματικές αντιδράσεις όπως ηρεμία, ευφορία, ακόμα και υπνηλία.
Πολλές εταιρείες καλλυντικών έχουν ήδη επενδύσει τεράστια ποσά σε νευρολογικές έρευνες.
Ο Χιούγκο Φερέιρα, ερευνητής στο Ινστιτούτο Βιοφυσικής και Βιοϊατρικής Μηχανικής στη Λισαβόνα, χαρτογραφεί την εγκεφαλική δραστηριότητα και την απόκριση στα αρώματα για να δημιουργήσει μια βάση δεδομένων με ουσίες και συστατικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή αυτών των νέων αρωμάτων. «Με την όραση και την ακοή, μπορείτε να φανταστείτε το πρόσωπο ενός αγαπημένου προσώπου ή την αγαπημένη σας μελωδία. Είναι δύσκολο να φανταστείς μια μυρωδιά, παρόλο που αυτή μπορεί να προκαλέσει έναν χείμαρρο συναισθημάτων και αναμνήσεων», εξηγεί ο ερευνητής.
Πώς ένα άρωμα θα προκαλεί συναισθήματα
Το μυστικό για το πως ένα άρωμα μπορεί να προκαλέσει συναισθήματα βρίσκεται στη δομή του οσφρητικού συστήματος. Τα μηνύματα από τους υποδοχείς οσμών αποστέλλονται μέσω του οσφρητικού βολβού σε διάφορες περιοχές του εγκεφάλου που ελέγχουν τα πάντα, από τη μνήμη και τη δίψα μέχρι το στρες. «Η όσφρηση είναι η πιο ποικιλόμορφη αίσθηση με πολλούς διαφορετικούς υποδοχείς. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 400 διαφορετικές οικογένειες γονιδίων οσφρητικών υποδοχέων. Μεταξύ άλλων, αυτές οι διάφορες συνδέσεις μπορεί να εξηγήσουν γιατί μπορούμε να μυρίσουμε τον φόβο ή τη μυρωδιά της νίκης».
- Εκπληκτικό: Ίδιες φάσεις, ίδιοι διαιτητές, διαφορετικά κριτήρια για Ολυμπιακό, ΠΑΟ, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ! (vids)
- Χιλιάδες Αγιοβασίληδες «ξεχύθηκαν» στους δρόμους του Πειραιά
- Στην Χάρτα Διαφορετικότητας της Ελλάδας συμμετέχει ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής
- Ποτέ δεν είναι αργά- Ο Ρόμπι Γουίλιαμς επιστρέφει στα θρανία
- Υπουργείο: Έρχεται ο «φροντιστής της γειτονιάς» – Τι ανέφερε η Σοφία Ζαχαράκη για το «Σπίτι μου 2»
- Μητσοτάκης στο υπουργικό: Η ευθύνη δεν πάει διακοπές – Συγκεκριμένα τα χρονοδιαγράμματα για το πρόγραμμα έργου