Αλλαγή κηδεμόνα σκύλου – Μπορεί να δεθεί με τη νέα του οικογένεια;
Μία σκέψη που, ίσως, κάνουν ορισμένοι που σκέφτονται να υιοθετήσουν έναν σκύλο από άλλη οικογένεια, είναι «εάν θα δεθεί μαζί τους». Πώς θα τον κάνετε να ξεχάσει την προηγούμενη ζωή του
Ο σκύλος είναι ένα πλάσμα που αφοσιώνεται ψυχή τε και σώματι στον άνθρωπό του.
Μπορεί, όμως, η ζωή να τα φέρει έτσι, ώστε να χρειαστεί να αποχαιρετήσει τον κηδεμόνα του και να υιοθετηθεί από κάποιον άλλον.
Το ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, είναι εάν μπορεί ένας σκύλος να δεθεί με τον νέο του κηδεμόνα. Και η απάντηση είναι: «Ναι, μπορεί. Με κάποιες προϋποθέσεις, φυσικά.
«Πρώτα από όλα, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική. Παίζει πολύ μεγάλο ρόλο σε ποια ηλικία ο σκύλος θα αλλάξει κηδεμόνα, πόσο καιρό ήταν με τον προηγούμενο κηδεμόνα του, ο λόγος που γίνεται η αλλαγή. Όπως, επίσης, εάν υπήρξε κακοποίηση -είτε ενεργητική είτε παθητική- και, φυσικά, ο τρόπος που θα πραγματοποιηθεί η μετάβαση στη νέα του οικογένεια», διευκρινίζει ο εκπαιδευτής σκύλων, Νίκος Μπούζης.
Εξαρτάται από τον χαρακτήρα κάθε σκύλου και, σε όλες τις περιπτώσεις, από τον χρόνο που θα του αφιερώσουν οι νέοι κηδεμόνες
Νεαρός σκύλος
Εάν, λοιπόν, ο σκύλος είναι νεαρής ηλικίας, χωρίς προβλήματα συμπεριφοράς, και καλύπτονταν όλες του οι ανάγκες (τροφή, κατάλληλη στέγη, εκτόνωση, πρόγραμμα, κτλ) τότε, σύμφωνα με τον κ. Μπούζη, θα υπάρξει κάποιο στρες στην αρχή, αλλά, εάν φροντιστεί επαρκώς η ευζωία του, με τον καιρό θα δεθεί με τη νέα του οικογένεια.
Ο χρόνος που θα γίνει αυτό, εξαρτάται από τον χαρακτήρα κάθε σκύλου και, σε όλες τις περιπτώσεις, από τον χρόνο που θα του αφιερώσουν οι νέοι κηδεμόνες, αλλά και από τον τρόπο τους.
Κακοποιημένος σκύλος
«Στην περίπτωση που ο σκύλος είχε κακοποιηθεί από τον προηγούμενο ιδιοκτήτη του, παίζουν ρόλο αρκετά πράγματα. Κάποια από αυτά είναι τα εξής: α) πόσο καιρό έχει κακοποιηθεί, β) πόσο σοβαρή ήταν η κακοποίηση – ήταν και σωματική, ή μόνο ψυχολογική;, γ) πόσο έχει επηρεάσει τον σκύλο – έχει πέσει σε κατάθλιψη;, δ) τι αρνητικές ή θετικές μαθημένες συμπεριφορές έχει, και άλλα.
Εδώ, λοιπόν, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με την προσέγγιση του. Πάντα με υπομονή και καλοσύνη προσπαθούμε να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του. Να τονίσω σε αυτό το σημείο ότι, ευτυχώς, οι σκύλοι είναι πλάσματα με μεγάλη ψυχική και σωματική δύναμη, αλλά και με αντοχή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, με τη σωστή βοήθεια και εκπαίδευση, θα βελτιωθεί η κατάσταση των σκύλων και θα δεθούν με τους νέους τούς κηδεμόνες. Έτσι, θα έχουν μία ευχάριστη και καλή ζωή», επισημαίνει ο κ. Μπούζης.
Σκύλος προχωρημένης ηλικίας
Ακόμη μία ιδιαίτερη περίπτωση είναι ο σκύλος μεγάλης ηλικίας, καθώς έχει ζήσει πολλά χρόνια με την οικογένεια του.
Όπως λέει ο κ. Μπούζης, σημαντικό ρόλο παίζει ο λόγος που γίνεται η αλλαγή κηδεμόνα. Αλλάζει κηδεμόνα επειδή δεν είναι εν ζωή ο προηγούμενος, ή για οποιονδήποτε άλλον λόγο δεν θέλει, ή δεν μπορεί, να τον κρατήσει ο κηδεμόνας του;
Και οι δύο περιπτώσεις είναι δύσκολες, επισημαίνει ο εκπαιδευτής σκύλων, αλλά στη δεύτερη υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα, ο σκύλος να πάθει σοβαρής μορφής κατάθλιψη, και να μην αντέξει.
«Το ιδανικό, λοιπόν, στην περίπτωση θανάτου του ιδιοκτήτη, είναι να υιοθετηθεί από ένα συγγενικό/φιλικό πρόσωπο που έχει καλές σχέσεις -είναι ο επόμενος αγαπημένος άνθρωπος του μετά τον προηγούμενο ιδιοκτήτη-, έτσι ώστε να υπάρχουν περισσότερες ελπίδες να ανακάμψει η ψυχική του υγεία.
Στη δεύτερη περίπτωση χρειάζεται πολλή προσοχή, ιδιαίτερα μεγάλη εκδήλωση αγάπης, και πολλή «τριβή» με τούς νέους κηδεμόνες του, ώστε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα και να δεθεί μαζί τους», υπογραμμίζει ο κ. Μπούζης.
Διευκρινίζει ότι μπορεί να υπάρξει και κάποιος συνδυασμός των περιπτώσεων που προανέφερε, ή και κάποια άλλη, εντελώς διαφορετική περίπτωση.
Γι΄αυτό, όσο περισσότερες πληροφορίες έχουμε για τη ζωή του νέου μας σκύλου, τόσο θα μας βοηθήσουν να «δουλέψουμε» πιο σωστά, και να έχουμε πιο γρήγορα θετικά αποτελέσματα.
«Στο σημείο αυτό να επισημάνουμε ότι υπάρχουν και πιο εξειδικευμένες περιπτώσεις. Όπως, για παράδειγμα, ένας σκύλος που έχει θέματα εμπιστοσύνης, επειδή έχει υιοθετηθεί ξανά και ξανά από καινούργιους και, κατά βάση, ανάξιους κηδεμόνες.
Καθώς, λοιπόν, κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, για να λύσουμε το πρόβλημα της μετάβασης του σκύλου στη νέα του οικογένεια, όπως και άλλα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, δεν θα πρέπει να ακολουθούμε κάποιες γενικές οδηγίες. Ιδανικά, πρέπει να ζητάμε τη βοήθεια από έναν αξιόλογο επαγγελματία εκπαιδευτή σκύλων», αναφέρει ο κ. Μπούζης.
«Έτσι, θα μειώσουμε στο ελάχιστο τις πιθανότητες να γίνουν σοβαρά λάθη και, παράλληλα, «φτιάχνουμε» έναν ισορροπημένο και υγιή σκύλο, που νιώθει ασφάλεια. Δημιουργούμε, δηλαδή, τις συνθήκες για την ιδανική συμβίωση μαζί του» συμπληρώνει.
* Ο κ. Νίκος Μπούζης είναι απόφοιτος της Σχολής Εκπαιδευτών Σκύλων K9 door Ways και συνεχίζει τη μετεκπαίδευσή του, παρακολουθώντας σεμινάρια καταξιωμένων εκπαιδευτών πάνω σε νέες και καινοτόμες μεθόδους εκπαίδευσης σκύλων.
Η σωστή εκπαίδευση των σκύλων σε πραγματικές συνθήκες, με σύγχρονες μεθόδους και χωρίς χρήση βίας, η ομαλή συμβίωση και συνύπαρξη ιδιοκτήτη σκύλου, αλλά και η συνεχής υποστήριξή τους, είναι οι λόγοι που τον οδήγησαν στη δημιουργία μίας Πρότυπης Σχολής Εκπαίδευσης Σκύλων στη Λάρισα.
Και, όπως λέει: «Η αγάπη μου για τα ζώα εκδηλώθηκε από τη μικρή μου ηλικία. Η αδυναμία μου, όμως, για τους σκύλους «γεννήθηκε» όταν γνώρισα τη Λίζα, τον ημίαιμο Γερμανικό Ποιμενικό του παππού μου, σε ηλικία τεσσάρων ετών. Η αγάπη μου και η ενασχόληση με τα σκυλιά από μικρή ηλικία, με οδήγησε στην απόφαση να ασχοληθώ και επαγγελματικά με την εκπαίδευση των σκύλων». Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Λάρισα.
- Διαμαντοπούλου: Απογειώθηκα και το ΠΑΣΟΚ ήταν τρίτο, προσγειώθηκα και είναι αξιωματική αντιπολίτευση
- Καιρός: «Πολικός αεροχείμαρρος φέρνει 48ωρη βαρυχειμωνιά και στον ευρωπαϊκό νότο» λέει ο Τσατραφύλλιας
- Μαζεύουν το γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης – Τα νέα δεδομένα και τα προνόμια του ΠΑΣΟΚ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις