Φυλακές στην Αίγυπτο: Καταγγελίες από ΜΚΟ για συστηματικά βασανιστήρια σε κρατουμένους
ΜΚΟ αναφέρουν σε έκθεσή τους πως τα βασανιστήρια κρατουμένων «αποτελούν έγκλημα κατά της ανθρωπότητας δυνάμει του διεθνούς δικαίου».
Έξι διεθνείς και αιγυπτιακές μη κυβερνητικές οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καλούν σήμερα τον ΟΗΕ να εξετάσει «τη συστηματική χρήση βασανιστηρίων» στην Αίγυπτο, χαρακτηρίζοντας την πρακτική αυτή «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας».
Η συμμαχία των ΜΚΟ, ανάμεσα στις οποίες είναι η βρετανική Redress και η αιγυπτιακή EIPR, καταγγέλλει σε έκθεση που δημοσιοποιεί την «μαζική και συστηματική χρήση βασανιστηρίων από τις αρχές» που, κατ’ αυτή, «αποτελεί έγκλημα κατά της ανθρωπότητας δυνάμει του διεθνούς δικαίου». Η έκθεση υποβλήθηκε στην Επιτροπή εναντίον των Βασανιστηρίων (CAT) του ΟΗΕ.
Το Κάιρο διαψεύδει πάγια τις καταγγελίες για βασανιστήρια ανθρώπων υπό κράτηση.
Η CAT αναμένεται να εξετάσει τη 14η και τη 15η Νοεμβρίου την τήρηση από πλευράς Αιγύπτου της διεθνούς Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων, στην οποία είναι συμβαλλόμενο μέρος.
Ξυλοδαρμοί, ηλεκτροσόκ και βιασμοί
Στην έκθεσή τους, οι ΜΚΟ κάνουν λόγο για «ξυλοδαρμούς, ηλεκτροσόκ, σεξουαλική βία και στέρηση ιατρικής φροντίδας και οικογενειακών επισκέψεων».
Καταγγέλλουν επίσης πως τα βασανιστήρια αποτελούν μέρος «πολιτικής της Αιγύπτου» που επιτρέπουν «νόμοι εξαίρεσης, η αντιτρομοκρατική νομοθεσία και η ατιμωρησία» που θεωρείται εγγυημένη για τους μηχανισμούς ασφαλείας στην πολυπληθέστερη χώρα του αραβικού κόσμου.
Οι οργανώσεις επισημαίνουν ακόμη τη «βάρβαρη καταστολή της κοινωνίας των πολιτών» στη χώρα, η οποία μετρά χιλιάδες κρατούμενους για λόγους φρονημάτων και στην οποία η αντιπολίτευση βρέθηκε αντιμέτωπη με διωγμό τα δέκα χρόνια της διακυβέρνησης του Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι.
Στοοποιηση των ΛΟΑΤΚΙ+
Διαπιστώνουν «αύξηση, τα τελευταία χρόνια, της στοχοποίησης και των βασανισμών ακτιβιστών και υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων (…) και μειονοτήτων όπως η κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+».
Αιγύπτιοι αντιπολιτευόμενοι καταγγέλλουν πως υφίστανται βασανιστήρια στις φυλακές ήδη από τα χρόνια της προεδρίας του Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ, που ανέλαβε την εξουσία το 1952.
Τα τελευταία χρόνια, η Ουάσιγκτον πάγωσε μικρό μέρος της στρατιωτικής βοήθειας που χορηγεί στην Αίγυπτο, αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και πλέον, εξαιτίας των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Φέτος, μόλις 85 εκατ. δολάρια έχουν δεσμευτεί.
Ο νέος πρόεδρος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας υποσχέθηκε προχθές Σάββατο πως θα εμποδίσει τη στρατιωτική βοήθεια στην Αίγυπτο, αφού ο προκάτοχός του αντιμετωπίζει δίωξη κατηγορούμενος πως ευνόησε το Κάιρο να εξασφαλίζει βοήθεια και πωλήσεις όπλων.
Τους τελευταίους μήνες, το Κάιρο χορήγησε αμνηστία ή απελευθέρωσε κάπου χίλιους φυλακισμένους, στο πλαίσιο, σύμφωνα με παρατηρητές, προσπαθειών να καλλωπιστεί η εικόνα του κ. Σίσι ενόψει των προεδρικών εκλογών του Δεκεμβρίου.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις αντιτείνουν πως την ίδια περίοδο συνελήφθησαν τριπλάσιοι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Οι Έλληνες ξέρουμε ότι θα ζήσουμε πολλά χρόνια. Μπορούμε όμως να τα ζήσουμε όπως θέλουμε;
- Σε ποιες συναλλαγές οι Ευρωπαίοι χρησιμοποιούν ακόμα μετρητά
- Η Κριστίνα Αγκιλέρα κάνει επίδειξη στήθους καθώς κλείνει τα 44 της με topless «κοστούμι γενεθλίων»
- ΣΥΡΙΖΑ: Πρωτοβουλίες για την Προεδρία της Δημοκρατίας προανήγγειλε ο Παππάς – «Θα κινηθούμε πάρα πολύ συγκροτημένα»
- Λουκέτο στην OPAP Arena: Στον Εισαγγελέα, η έκθεση της Αστυνομίας- Έρχεται βαριά καμπάνα για την ΑΕΚ
- Πρωτοβουλία αποκατάστασης των λιβαδιών της Ποσειδωνίας στον όρμο Ατζικιάρι του Δήμου Σητείας