Ο ηγέτης του Ναγκόρνο Καραμπάχ υπόσχεται να μείνει εκεί μέχρι το τέλος των επιχειρήσεων διάσωσης
Η κυβέρνηση του θύλακα δήλωσε επίσης πως «θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στην κατάσταση των πολιτών που θέλουν να μετοικίσουν στην Αρμενία»
- Βροχή καταγγελιών για μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων - Τι λέει η ΠΟΕΕΤ
- «Λουκέτο» σε βαριά παραβατικό ιδιωτικό σχολείο βάζει το ΥΠΑΙΘ, μετά από καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ και γονέων
- Σύσταση καθηγητή του Χάρβαρντ σε Κίεβο: Σταματήστε τις δολοφονίες, δεν σας συμφέρουν
- Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Ανυπομονώ να ξεκινήσω την αποστολή μου ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Ο ηγέτης του θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που συνθηκολόγησε απέναντι στο Αζερμπαϊτζάν, υποσχέθηκε σήμερα πως θα παραμείνει στην πρωτεύουσα της περιοχής μέχρι το τέλος των επιχειρήσεων διάσωσης για τα θύματα της σύγκρουσης.
Ο Σαμβέλ Σαχραμανιάν «θα παραμείνει στο Στεπανακέρτ με μια ομάδα αξιωματούχων μέχρι το τέλος των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης για τους νεκρούς και τους αγνοουμένους λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων» και της φονικής έκρηξης σε δεξαμενή καυσίμων στα τέλη Σεπτεμβρίου, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η κυβέρνηση αυτής της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας.
Η επίθεση 24 ωρών που εξαπέλυσε το Μπακού στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου στον θύλακα με πλειονότητα αρμενικού πληθυσμού, προκάλεσε συνολικά το θάνατο σχεδόν 600 ανθρώπων.
Χιλιάδες Αρμένιοι διαδήλωσαν εχθές χαρακτηρίζοντας την Ευρώπη «συνένοχη»
Ανάγκασε επίσης περισσότερους από 100.000 κατοίκους του Ναγκόρνο Καραμπάχ να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να διαφύγουν προς την Αρμενία από τον φόβο αντιποίνων του Αζερμπαϊτζάν.
Όμως τουλάχιστον 170 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να διαφύγουν, από έκρηξη που σημειώθηκε σε δεξαμενή καυσίμων που βρίσκεται στον μοναδικό δρόμο που συνδέει την περιοχή με την Αρμενία.
Πολλοί οδηγοί είχαν σταματήσει στο πρατήριο καυσίμων, στην περιφέρεια του Στεπανακέρτ, ένα από τα ελάχιστα που ήταν ακόμη σε λειτουργία.
Η κυβέρνηση του θύλακα δήλωσε επίσης πως «θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στην κατάσταση των πολιτών που θέλουν να μετοικίσουν στην Αρμενία».
Το Ναγκόρνο Καραμπάχ ήταν στο επίκεντρο δύο πολέμων ανάμεσα στην Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν, ο πρώτος στα χρόνια του 1990 και ο δεύτερος το 2020. Η ανεξαρτησία της αυτοανακηρυχθείσας δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν είχε αναγνωριστεί από κανένα κράτος μέλος του ΟΗΕ.
Διαδηλώσεις Αρμενίων
Χιλιάδες Αρμένιοι συγκεντρώθηκαν εχθές Κυριακή στις Βρυξέλλες για να καταγγείλουν τη «συνενοχή» της Ευρώπης μετά τη στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έναν θύλακα που εγκατέλειψαν σχεδόν όλοι οι Αρμένιοι κάτοικοι του.
Διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες πόλεις, όπως στην Αθήνα και τη Λευκωσία.
Ευρωπαίοι ηγέτες είναι «εγκληματίες κατά του αρμενικού λαού, χύνουν το αίμα του αρμενικού λαού», είπε μία από τις διοργανώτριες της διαδήλωσης, η Ταλίνι Ταχντιάν, μιλώντας στους χιλιάδες διαδηλωτές, πολλοί από αυτοί νέους, που έφτασαν στη βελγική πρωτεύουσα από τη Γαλλία, από άλλες περιοχές του Βελγίου, την Ολλανδία και τη Γερμανία.
Περίπου 50 λεωφορεία μετέφεραν διαδηλωτές από το Ιλ ντε Φρανς, όπου ζει μέρος της αρμενικής κοινότητας στη Γαλλία, μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.
Συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Σουμάν, στην καρδιά των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων. Συναισθηματικά φορτισμένοι και οργισμένοι, πολλοί από τους διαδηλωτές κατήγγειλαν την ενοχή, σύμφωνα με τους ίδιους, της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία έκλεισε τα μάτια μπροστά στο δράμα των Αρμενίων ώστε να πάρει ως αντάλλαγμα αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο αγοράζει το ευρωπαϊκό μπλοκ για να αντισταθμίσει εν μέρει την απώλεια ρωσικού φυσικού αερίου.
«Ξεπουλήσατε 2000 χρόνια αρμενικού πολιτισμού για αζέρικο αέριο», έγραφε ένα πλακάτ που κρατούσε ένας διαδηλωτής.
Για να καταδικάσουν τη συνενοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη σύμπραξη της με το Μπακού, ένα άλλο πλακάτ είχε μια φωτογραφία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ανταλλάζει χειραψία με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ.
Δείτε φωτογραφίες από τις χθεσινές διαδηλώσεις:
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις