Τρίτη 30 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Επέλαση στην Ευρώπη (και) από την κινεζική Chery

Επέλαση στην Ευρώπη (και) από την κινεζική Chery

Μια ακόμα κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία ετοιμάζει την έλευσή της στην ευρωπαϊκή αγορά από το 2024 με το Omoda 5, βολιδοσκοπώντας παράλληλα και την κατασκευή εργοστασίου

Oι άλλοτε μακρινές κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν καταφέρει να αποτελέσουν την συζήτηση των ημερών στην Ευρώπη για πολλούς και διαφορετικούς λόγους. Ανεξαρτήτως των λεπτομερειών που τις έχουν καταστήσει «talk of a town» στους διαδρόμους των Βρυξελλών αλλά και στα υψηλά κλιμάκια της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, η τάση διείσδυσης των Κινέζων στην αγορά της Ευρώπης «καλά κρατεί» με μία ακόμα αυτοκινητοβιομηχανία με προέλευση την αχανή ασιατική χώρα να ετοιμάζει την έλευση της στην αγορά της γηραιάς ηπείρου.

Ο λόγος για την Chery, υπ΄αριθμόν 8 στην κατάταξη της Κίνας βάσει πωλήσεων για το 2022 η οποία με βάση τις δηλώσεις του υπεύθυνου για τις ευρωπαϊκές δραστηριότητές της, Jochen Tueting, σχεδιάζει την επέκτασή της στην τοπική αγορά με όχημα τρεις από τις φίρμες της ενώ βολιδοσκοπεί και την κατασκευή ενός εργοστασίου στην ευρωπαϊκή επικράτεια ήδη από το 2024.

Σύμφωνα με τον ίδιο η αρχή θα γίνει με τις φίρμες Omoda και Jaecoo που στεγάζονται στον όμιλο Chery μοντέλα των οποίων θα κάνουν την εμφάνισή τους αρχικά σε Γερμανία, Βρετανία, Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία με την προοπτική επέκτασης στο σύνολο της ευρωπαϊκής αγοράς.

Έως το τέλος του 2025, η ευρωπαϊκή αγορά θα έχει υποδεχτεί τρία SUV μοντέλα για κάθε μία από τις δύο φίρμες του ομίλου Chery τα οποία θα προσφέρουν όλο το φάσμα επιλογών σε επίπεδο κινητήριων συνόλων περιλαμβάνοντας στις επιλογές τους, συμβατικές, plug-in υβριδικές και ηλεκτρικές εκδόσεις καθώς όπως σημειώνει ο J. Tueting, τα ηλεκτρικά έχουν περισσότερη απήχηση στη δυτική Ευρώπη από ότι στη νότια.

«Αρχικά θα στοχεύσουμε στη δυναμική κατηγορία των SUV με τις συγκεκριμένες φίρμες προκειμένου να διασφαλίσουμε σχετικά γρήγορα υψηλές πωλήσεις», συμπλήρωσε ο ίδιος διευκρινίζοντας ότι η τρίτη φίρμα που θα αποκτήσει ευρωπαϊκό διαβατήριο θα είναι η αμιγώς ηλεκτρική Exlantix η οποία θα προστεθεί στο portfolio από το 2025. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Exlantix ανακοίνωσε προσφάτως συμφωνία με την Ηuawei για την εξέλιξη ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων.

Omoda 5

Mε βάση το παραπάνω σκεπτικό την αρχή για την Chery στην Ευρώπη θα κάνει από τα τέλη της χρονιάς το Omoda 5, ένα compact crossover με κινητήρες εσωτερικής καύσης το οποίο έχει ήδη αποσπάσει την κορυφαία διάκριση στις δοκιμές πρόσκρουσης του EuroNCAP. To συγκεκριμένο μοντέλο διαθέτει στην γκάμα του και ηλεκτρική έκδοση η οποία αναμένεται να αφιχθεί επίσης στην Ευρώπη από το 2024. Όπως ανακοίνωσε το στέλεχος της Chery η τιμή εκκίνησης της έκδοσης με κινητήρα εσωτερικής καύσης θα κινηθεί πέριξ των 30.000 ευρώ.

Omoda 5

Σε ότι αφορά το ζήτημα που έχει προκύψει ανάμεσα σε ΕΕ και ηλεκτροκίνητα κινεζικής παραγωγής, ο J. Tueting δήλωσε ότι αυτό δεν αφορά την Chery καθώς ο όμιλος μπορεί να αποφασίσει υπέρ της κατασκευής ή της αγοράς ενός εργοστασίου στην Ευρώπη ακόμα και μέσα στο 2024, εφόσον η πορεία στην Ευρώπη είναι η προβλεπόμενη.

Η Chery διαθέτει ήδη 10 εργοστάσια σε εδάφη εκτός Κίνας ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο κινεζικός όμιλος προβλέπει ότι θα διπλασιάσει τις εξαγωγές του για φέτος (έναντι 450.000 μονάδων το 2022) ενώ προσδοκά να κλείσει την χρονιά με πωλήσεις κοντά στα δύο εκατομμύρια μονάδες.

Sports in

Ισπανία – Ελλάδα: Ο «κακός δαίμονας» και η… προσγείωση μετά το θαύμα

Ισπανία και Ελλάδα αναμετρώνται με στόχο τη νίκη που θα τις βάλει στο… κόλπο της πρόκρισης στο τουρνουά μπάσκετ των Ολυμπιακών Αγώνων – Τι λέει η προϊστορία των δύο ομάδων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Ιουλίου 2024