Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Οικονομία: Τα 892 εκατ. ευρώ που «θυσιάστηκαν» για την επενδυτική βαθμίδα

Οικονομία: Τα 892 εκατ. ευρώ που «θυσιάστηκαν» για την επενδυτική βαθμίδα

Το «σήμα» της κυβέρνησης προς τους διεθνείς οίκους

Άσσο στο παρά πέντε έβγαλε προς τις αγορές η κυβέρνηση καθώς το προσχέδιο του προϋπολογισμού έκρυβε ένα ισχυρό μήνυμα. Το πρωτογενές πλεόνασμα το 2023 αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,1% από το 0,7% που ήταν ο στόχος. Η απόσταση που χωρίζει τα δύο πλεονάσματα είναι κάτι λιγότερο από 1 δισ . ευρώ και συγκεκριμένα 892 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση έβαλε στη ζυγαριά από τη μια, παροχές και μέτρα στήριξης όπου θα μπορούσαν να διοχετευθούν αυτά τα 892 εκατ. ευρώ και από την άλλη τη δημοσιονομική σταθερότητα που οδηγεί στον δρόμο της επενδυτικής βαθμίδας.

Η ζυγαριά έγειρε τελικά προς την επενδυτική βαθμίδα και έτσι η κυβέρνηση αποφάσισε αυτά τα 892 εκατ. ευρώ να μην διοχευτευθούν πίσω στη κοινωνία αλλά να μείνουν στον «κουμπαρά» του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Όπως αναφέρει στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών «εάν πετυχαίναμε πλεόνασμα τελικά 0,7% λόγων των καταστροφών, οι αγορές μπορεί και να ήταν ανεκτικές, συγκαταβατικές, εάν όμως επιλέγαμε τον δρόμο των παροχών αυτό δεν θα αποτελούσε μια σοβαρή διεθνή στάση».

Έτσι λοιπόν η κυβέρνηση «κλείνει» το μάτι στις αγορές περιμένοντας την επισφράγιση της επενδυτικής βαθμίδας από έναν από τους δύο, οίκους των οποίων οι αξιολογήσεις αναμένονται.

Το βλέμμα των αγορών είναι στραμμένο κυρίως στον οίκο Standard & Poors , του οποίου η έκθεση για την Ελλάδα είναι προγραμματισμένη για τις 20 Οκτωβρίου. Ο συγκεκριμένος οίκος αξιολόγησης κατατάσσει το ελληνικό αξιόχρεο μία βαθμίδα κάτω από την επενδυτική, ΒΒ+, με αξιολόγηση θετική από τον περασμένο Απρίλιο. Στη συνέχεια τον Δεκέμβριο (1η Δεκεμβρίου) ακολουθεί ο οίκος Fitch.

Το «ουρανακατέβατο» πλεόνασμα

Πώς χτίστηκε όμως αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2023 παρά το γεγονός ότι ήταν μια εκλογική και επίσης χρειάστηκαν άλλοι δύο προϋπολογισμοί ,ο ένας λόγω των καταστροφών του Daniel; Η οικονομία απλά υπεραπέδωσε κατά 4,5 δισ. ευρώ τα οποία προήλθαν σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού.

  • 1 δισ. ευρώ επιπλέον από τις εισπράξεις ΦΠΑ. Τα 500 εκατ. ευρώ αφορούν την αύξηση της κατανάλωσης, τα 300 εκατ. ευρώ προέρχονται από την αύξηση του τουρισμού και 200 εκατ. ευρώ περίπου προέρχονται από τον πληθωρισμό λόγω ακρίβειας
  • 1 δισ. ευρώ επιπλέον και από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων λόγω αύξησης των εισοδημάτων
  • -2,1 δισ. ευρώ επιπλέον από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων. Τα 630 εκατ. ευρώ αποτελούν την έκτακτη εισφορά στα διυλιστήρια που τους επιβλήθηκε και 510 εκατ. ευρώ ο φόρος εισοδήματος.
  • Άλλα 400 εκατ. ευρώ από είναι άλλες πηγές. Για παράδειγμα οι ταξινομήσεις Ι.Χ. είναι αυξημένες κατά 33% σε σχέση με πέρυσι.

Τα πολλαπλά οφέλη της επενδυτικής βαθμίδας

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό να πετύχουμε την επενδυτική βαθμίδα και η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να δείξει δημοσιονομική σταθερότητα και να πιάσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Γράφημα

Τα οφέλη από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας θα είναι πολλαπλά για την ελληνική οικονομία .

  • Η άρση του καθεστώτος του “non Investment grade” για τα ελληνικά ομόλογα θα επιτρέψει σε πιο συντηρητικούς επενδυτές ομολόγων (ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες) να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους σε ελληνικούς τίτλους.
  • Η Ελλάδα με την επενδυτική βαθμίδα θα αποτελεί ένα πολύ καλό προορισμό επενδύσεων αφού θα μειωθεί ο λεγόμενος “κίνδυνος χώρας”.
  • Η αναβάθμιση του Δημοσίου στην επενδυτική βαθμίδα θα βοηθήσει να αναγεννηθεί η αγορά εταιρικών ομολόγων .Οι μεγαλύτερες σε μέγεθος επιχειρήσεις θα μπορούν να πετύχουν καλύτερους όρους δανεισμού από τις αγορές
  • Η υψηλότερη πιστοληπτική ικανότητα του Δημοσίου θα συμπαρασύρει και αυτή των εμπορικών τραπεζών. Τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα μπορούν να δανειστούν πιο φθηνά από τη διατραπεζική αγορά και βέβαια θα μπορεί αυτή η ρευστότητα να περάσει και στην αγορά

Must in

«Ηλεκτροσόκ» στην κυβέρνηση με τις τιμές στο ρεύμα - «Τρέχουν» να προλάβουν τα χειρότερα

Σε αναμμένα κάρβουνα για επικείμενες αυξήσεις στο ρεύμα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να υπόσχεται στήριξη στους καταναλωτές. Συναγερμός για τους δείκτες που «κοκκινίζουν».

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2024