Υπό πλήρη έλεγχο βρίσκεται η μεγάλη φωτιά στη Μεσαρά Ηρακλείου που ξέσπασε το βράδυ της Δευτέρας κατακαίοντας κυρίως χορτολιβαδική έκταση στο λόφο του Προφήτη Ηλία.

Με το πρώτο φως της ημέρας, σήμερα Τρίτη (3/10), στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στην περιοχή ανάμεσα στον Αμπελούζο και τους Αγίους Δέκα, μπήκε και πυροσβεστικό ελικόπτερο.

Αναμένονται ισχυροί άνεμοι

Εικόνα από την φωτιά το βράδυ της Δευτέρας

Παρά το γεγονός ότι η ολονύχτια μάχη με τις φλόγες που έδιναν πυροσβέστες και εθελοντές οριοθέτησε τη φωτιά θέτοντάς τη σε ύφεση, οι δυνάμεις δεν εφησυχάζουν αφού αναμένεται να ενταθούν οι άνεμοι και σε όλη την περιοχή υπάρχουν ακόμα εστίες.

Στην περιοχή πνέουν βορειοδυτικοί άνεμοι, ωστόσο αργά το βράδυ της Δευτέρας 2 Οκτωβρίου, η κατεύθυνση του ανέμου λειτούργησε ευνοϊκά και αντί να επιτρέψει στη φωτιά να συνεχίσει το δρόμο της προς τις αρχαιότητες της Γόρτυνας, την κατεύθυνε προς τον Απομαρμά, χωρίς όμως να θέτει σε κίνδυνο κατοικημένες περιοχές.

Σημαντική η συνδρομή και των εθελοντών

Ο διοικητής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης Γιώργος Τσικαλάς που παραμένει ακόμα μαζί με όλες τις δυνάμεις στο σημείο, αναφέρει στην ΕΡΤ το σημαντικό ρόλο που έπαιξαν εκατοντάδες εθελοντές αλλά και οι δήμοι και η Περιφέρεια.

Σύμφωνα με το neakriti.gr, όλοι οι πρόεδροι των γύρω χωριών ήταν εκεί για να διαθέσουν ό,τι μέσο είχαν στην διάθεσή τους και στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς μπήκαν εθελοντικά δεκάδες κάτοικοι με γεωργικά μηχανήματα.

Η περιοχή ήταν δύσβατη και καθώς είχε πέσει η νύχτα ήταν σχετικά άγνωστη για τους πυροσβέστες, οι οποίοι κέρδισαν χρόνο αφού είχαν στο πλάι τους επιχειρηματίες και κατοίκους της περιοχής που τους υπέδειξαν τα περάσματα που θα τους έφερναν γρήγορα κοντά στις εστίες. Στη μάχη ρίχτηκε επίσης η θηροφυλακή, εθελοντές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, καθώς και η Ομάδα Εθελοντών Εκτάκτων Αναγκών Αποκόρωνα που διαθέτουν δικά τους αγροτικά αυτοκίνητα με εξοπλισμό πυρόσβεσης.