Spice και Rampage για την Ελλάδα
Οι πληροφορίες των τελευταίων εβδομάδων για την αγορά νέων οπλικών συστημάτων από την Ελλάδα επιβεβαιώνονται από Ισραήλ και Ιταλία.
Σύμφωνα με το ares osservatorio difesa:
«Σύμφωνα με πηγές του ισραηλινού Τύπου, η κυβέρνηση της Αθήνας ενέκρινε την αγορά των κατευθυνόμενων βομβών ακριβείας Spice και των πυραυλων μεγάλης εμβέλειας Rampage, οπλικών συστημάτων που παράγονται από την Rafael Advanced Defense Systems και την Elbit Systems αντίστοιχα.
Για την ολοκλήρωση αυτών των αγορών, η ελληνική κυβέρνηση θα διαθέσει περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια, εκ των οποίων λίγο λιγότερο από 140 προορίζονται για κατευθυνόμενες βόμβες Spice και πάνω από 50 για πυραύλους Rampage.
Περίπου 300 μονάδες από τα κιτ Spice θα αγοραστούν ενώ για το Rampage μιλάμε για δεκάδες μονάδες.
Και τα δύο οπλικά συστήματα έχουν δοκιμαστεί εκτενώς και έχουν χρησιμοποιηθεί επιχειρησιακά στη μάχη από την Πολεμική Αεροπορία του Τελ Αβίβ.
Το Spice είναι ένα κιτ καθοδήγησης που επιτρέπει να χρησιμοποιούνται κανονικές βόμβες γενικής χρήσης (Mk 82, 83 και 84, επίσης στην έκδοση με κεφαλή θωράκισης) ως όπλα για επιθέσεις ακριβείας που πέφτουν σε απόσταση δεκάδων χιλιομέτρων από τον στόχο, αυξάνοντας την ασφάλεια των μαχητικών βομβαρδιστικών που μένουν εκτός της εμβέλειας της εχθρικής αεράμυνας.
Μόλις απελευθερωθεί, η βόμβα ανοίγει τα φτερά της και γλιστρά για αρκετές δεκάδες χιλιόμετρα προς τον στόχο (πάνω από 120 χλμ για το Spice 1000), χρησιμοποιώντας το σύστημα καθοδήγησης GPS και έναν ηλεκτρο/οπτικό αισθητήρα που αναγνωρίζει τον ίδιο τον στόχο, για να εγγυηθεί ακριβή βολή. και επιτρέπουν να χτυπήσει ακόμη και κινούμενους στόχους.
Εναλλακτικά στη λειτουργία «fire and harroni», ο πιλότος διατηρεί τον έλεγχο του όπλου και είναι σε θέση να επέμβει ανά πάσα στιγμή πριν από την πρόσκρουση, έχοντας τη δυνατότητα να εκτρέψει το Spice προς έναν άλλο στόχο ή να το κατευθύνει εκτός της προγραμματισμένης εμπλοκής περιοχής για να αποφύγει παράπλευρες ζημιές αν είναι απαραίτητο.
Τα Spices μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα μαχητικά βομβαρδιστικά F-16 και Mirage 2000 (και τα δύο παρέχονται στην Ελληνική Πολεμική Αεροπορία) ενώ τα Rampages χρησιμοποιούνται από την Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία σε συνδυασμό με τα F-16. Και τα δύο οπλικά συστήματα έχουν δοκιμαστεί εκτενώς και έχουν χρησιμοποιηθεί επιχειρησιακά στη μάχη από την Πολεμική Αεροπορία του Τελ Αβίβ.
Το Rampage είναι ένας πύραυλος μεγάλου βεληνεκούς βάρους περίπου 510 κιλών χερσαίας προέλευσης που μετατράπηκε για εκτόξευση από μαχητικά αεροσκάφη, με ικανότητα πλοήγησης GPS/INS απρόσβλητη από εμπλοκή που του επιτρέπει να χτυπήσει έναν στόχο με ακρίβεια περίπου 10 μέτρων.
Η εξαιρετικά υποηχητική ταχύτητα (0,7-0,95 mach) επιτρέπει στον πύραυλο να καλύψει γρήγορα μια απόσταση μεγαλύτερη από 150 km από το σημείο απελευθέρωσης στον στόχο, να καταστρέψει συστήματα αεράμυνας ή έτοιμους προς χρήση εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων με ταχύτητα πρόσκρουσης μεταξύ 350 και 550 μέτρα ανά δευτερόλεπτο και γωνία πρόσκρουσης μεγαλύτερη από 90°».
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια
- Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα 73-72: Μπλακ-άουτ και απότομη προσγείωση για τη «γαλανόλευκη»