Το Φεστιβάλ Τουρκικού Κινηματογράφου λογοκρίνεται έπειτα από 60 χρόνια ζωής
Το Φεστιβάλ Τουρκικού Κινηματογράφου ακυρώθηκε επειδή ο Ερντογάν βλέπει παντού «προπαγάνδα» κατά του έθνους.
Ένα από τα πιο διάσημα φεστιβάλ κινηματογράφου της Τουρκίας ακυρώθηκε πρόσφατα, αφού ένα πολιτικό ντοκιμαντέρ προκάλεσε την οργή της κυβέρνησης.
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αττάλειας «Χρυσό Πορτοκάλι», έπειτα από εξήντα χρόνια «ζωής» και συνεισφοράς στην πολιτιστική ζωή της Τουρκίας , επρόκειτο να διεξαχθεί στην Αττάλεια, στην τουρκική Ριβιέρα, από τις 7 έως τις 14 Οκτωβρίου.
Η ταινία ντοκιμαντέρ «Kanun Hukmu» (ή «The Decree») αφαιρέθηκε για πρώτη φορά από το πρόγραμμά της την περασμένη εβδομάδα. Η ταινία αναφέρεται σε έναν γιατρό και έναν δάσκαλο που απολύονται από τη δουλειά τους μετά από μια απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016.
«Όταν το ντοκιμαντέρ μας γίνεται δεκτό από τη διοργάνωση αλλά έπειτα ανακαλείται η απόφαση να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα, λόγω πίεσης, τότε μιλάμε για λογοκρισία», είπε η σκηνοθέτις της ταινίας, Nejla Demirci, στο X.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας απέσυρε τότε την υποστήριξή του την ίδια μέρα, σύμφωνα με τη Hurriyet.
Ο διευθυντής του φεστιβάλ Αχμέτ Μπογιατζίογλου ανέφερε στη Hurriyet Daily News ότι η ταινία απορρίφθηκε λόγω νομικών διαδικασιών σε εξέλιξη εναντίον ενός από τα άτομα που εμφανίζονται σε αυτή.
«Για τον λόγο αυτό, αποφασίστηκε να αποκλειστεί η ταινία από το φετινό πρόγραμμα, προκειμένου να μην επηρεαστεί η δικαστική διαδικασία και η αμεροληψία», είπε.
Αφού πολλοί σκηνοθέτες – και η κριτική επιτροπή του φεστιβάλ – διαμαρτυρήθηκαν για την αφαίρεση της ταινίας και εν συνεχεία απέσυραν τις δικές τους ταινίες, το φεστιβάλ επανέφερε το «Kanun Hukmu» στο τελικό του πρόγραμμα, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας απέσυρε τότε την υποστήριξή του την ίδια μέρα, σύμφωνα με τη Hurriyet. Μετά από αυτό, το φεστιβάλ αφαίρεσε την ταινία για άλλη μια φορά και τελικά ακύρωσε ολόκληρη την εκδήλωση.
«Λυπάμαι που ενημερώνω τους φίλους και τις φίλες του κινηματογράφου ότι ακυρώσαμε το φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αττάλειας Golden Orange λόγω γεγονότων πέρα από τον έλεγχό μας», δήλωσε ο Muhittin Bocek, δήμαρχος της Αττάλειας, σε μια ανάρτηση του στο X.
Mε αφορμή την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ο Ερντογάν απέλυσε περισσότερους από 125.000 κρατικούς υπαλλήλους και συνέλαβε περισσότερους από 110.000 ανθρώπους.
Η υπόθεση της ταινίας
Όταν ένα κύμα απολύσεων ακολουθεί την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο Γιασεμίν, γιατρός και ο Ενγκίν, δάσκαλος, είναι μεταξύ εκείνων που ξαφνικά βρέθηκαν στους δρόμους. Μάταια προσπαθούν να ανακτήσουν τη δουλειά τους ή να μάθουν τον λόγο που απολύθηκαν. Ωστόσο, για τον Πρόεδρο Ερντογάν είναι σαφές: αυτοί που επηρεάζονται δεν είναι πραγματικοί Τούρκοι αλλά μονάχα «τρομοκράτες».
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε την αφαίρεση του ντοκιμαντέρ
Είναι η τρίτη φορά που το φεστιβάλ ακυρώνεται. Ακυρώθηκε για πρώτη φορά το 1979 μετά την απαγόρευση της ταινίας «Yolcular» και δύο άλλων ταινιών, και το 1980 λόγω στρατιωτικού πραξικοπήματος.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπερασπίστηκε την αφαίρεση του ντοκιμαντέρ σε δήλωσή του, ανέφεραν τοπικά μέσα ενημέρωσης. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Δεν μπορούμε να δεχτούμε την προπαγάνδα που υπονομεύει την εθνική μας κυριαρχία, ειδικά με το πρόσχημα της τέχνης».
Mε αφορμή την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ο Ερντογάν απέλυσε περισσότερους από 125.000 κρατικούς υπαλλήλους και συνέλαβε περισσότερους από 110.000 ανθρώπους.
Δείτε το βίντεο
*Με πληροφορίες από CNN | Κεντρική φωτογραφία θέματος: Murat Cetinmuhurdar/PPO/Handout via REUTERS
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις