Το νησί που η χούντα θα πουλούσε στους Μπιτλς
Σύμφωνα με έρευνα οι συνταγματάρχες σκόπευαν να εκμεταλλευτούν τη φήμη του βρετανικού συγκροτήματος για να ρετουσάρουν τη διεθνή εικόνα του καθεστώτος
- Αποκάλυψη in: Έψαξαν τις κάμερες για το ύποπτο «φορτίο» της τραγωδίας στα Τέμπη προ …δύο ημερών
- Αναγκαία η άμεση παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το «χαμένο» υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη, λέει το ΠΑΣΟΚ
- Η «νέα ελίτ» στη Ρωσία – Από τα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία, στην πολιτική σκηνή
- Σε ποια χώρα κάνουν θραύση τα κινέζικα αυτοκίνητα
«Το καλοκαίρι του έρωτα, μια ζεστή μέρα του Ιουλίου, ο Τζον Λένον καθόταν στην όχθη μιας λίμνης στην Κεντρική Ελλάδα. Οι Beatles βρίσκονταν καθ’ οδόν προς τους Δελφούς, μέσω της Αράχοβας. Ο Λένον, ο οποίος ήταν ξαπλωμένος στο γρασίδι δίπλα στην πρώτη του σύζυγο, τη Σίνθια, και τον μικρό τους γιο, τον Τζούλιαν, φαινόταν να είναι χαμένος στις σκέψεις του» γράφει η Ελενα Σμιθ στον «Guardian» για το καλοκαίρι του 1967. Τότε που η δημοκρατία στην Ελλάδα είχε μπει στον γύψο εξαιτίας της χούντας των συνταγματαρχών. Είναι η εποχή που το χουντικό καθεστώς μέσω του ΕΟΤ προσπαθούσε να ενθαρρύνει τους Beatles να αγοράσουν ένα νησί στην Ελλάδα προκειμένου να προωθήσουν τον τουρισμό ανασκευάζοντας την εικόνα που είχαν τα διεθνή μίντια για το πολιτικό καθεστώς της χώρας.
Έψαχναν καταφύγιο
Ο «Guardian» αναφέρεται σε νέα έρευνα γύρω από την ιστορία του δημοφιλούς συγκροτήματος και στο ταξίδι τους στην Ελλάδα. Τον περασμένο μήνα το περιοδικό «Journal of Beatles Studies» του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ δημοσίευσε το δοκίμιο του Τζόναθαν Νοτ με τίτλο «Χρήσιμοι για προπαγάνδα: Τα σχέδια των Beatles για τα ελληνικά νησιά και η διεθνής πολιτική» σημειώνοντας ότι ενώ οι μουσικοί επιθυμούσαν διακαώς να αγοράσουν έναν τόπο-καταφύγιο για να ξεφύγουν από το κυνηγητό της φήμης, οι έλληνες αξιωματούχοι είχαν σκοπό να εκμεταλλευτούν αυτή την επιθυμία για να ενθαρρύνουν τον τουρισμό. Ομως οι δικτάτορες φαίνεται ότι δεν είχαν καταλάβει ότι στο αποκορύφωμα της δεκαετίας του ’60 οι Beatles, το διασημότερο συγκρότημα της Βρετανίας, όχι μόνο διακήρυτταν την αντίθεσή τους στη βία και τον πόλεμο, αλλά βρίσκονταν βαθιά στην ψυχεδελική φάση τους.
Σύμφωνα με έρευνα του «Journal of Beatles Studies» που παρουσιάζει ο «Guardian», οι συνταγματάρχες σκόπευαν να εκμεταλλευτούν τη φήμη του βρετανικού συγκροτήματος για να ρετουσάρουν τη διεθνή εικόνα του καθεστώτος
«Ο ελληνικός Τύπος εκείνη την εποχή λογοκρίθηκε σε μεγάλο βαθμό, οπότε οι όποιες αναφορές που αφορούσαν τους Beatles είχαν πιθανότατα την επίσημη ευλογία… Για να είμαι σαφής, δεν υπονοώ ότι οποιοσδήποτε από τους Beatles γνώριζε ότι το ταξίδι τους ανά πάσα στιγμή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με αυτόν τον τρόπο» γράφει ο Νοτ.
Ο Νοτ περιγράφει πως όταν το συγκρότημα βρήκε το νησί (πιστεύεται ότι ήταν ο Τσουγκριάς, ανοιχτά της Σκιάθου) και πριν η συμφωνία ναυαγήσει, τους δόθηκε εντολή να μεταφέρουν «δολάρια αξίας 120.000 λιρών συνολικά για να καλύψουν τα νομικά έξοδα και την ανακαίνιση των ακινήτων».
Μια ομίχλη από LSD
Το ταξίδι στην Ελλάδα είχε οργανωθεί από τον αείμνηστο Αλέξη Μάρδα, μια ιδιοφυΐα των ηλεκτρονικών που ήταν ένας από τους πρώτους υπαλλήλους της εταιρείας Apple των Beatles. Ο Μάρδας, ο οποίος έμελλε να έρθει σε θεαματική ρήξη με το συγκρότημα, ήταν γιος αξιωματικού της πολεμικής αεροπορίας με στενές σχέσεις με τους συνταγματάρχες. «Φαίνεται πιθανό να εμπλέκονται επίσημοι εκπρόσωποι του τουρισμού και ο Αλέξης Μάρδας» γράφει ο Νοτ. Αργότερα, ο Μπάρι Μάιλς, φίλος του συγκροτήματος και βιογράφος του Πολ Μακ Κάρτνεϊ, δήλωσε ότι είχε «τρομοκρατηθεί» από τη στάση των Beatles, λέγοντας στον συγγραφέα Πίτερ Ντόγκετ στο βιβλίο του «There’s a riot going on: Revolutionaries, rock stars and the rise and fall of 60s counter-culture»: «Ο Πολ τότε ήταν ελαφρώς αμήχανος από όλο αυτό, αλλά ο Τζον δεν ανησυχούσε. Απ’ όσο μπορώ να καταλάβω, όλο το ταξίδι στην Ελλάδα ήταν μια ομίχλη από LSD. Κανείς τους δεν ήξερε πραγματικά πού βρισκόταν».
«Συχνά επηρεασμένοι και μερικές φορές θαμπωμένοι από κάποιους από τους υπαλλήλους της Apple, η παρ’ ολίγον αγορά των Beatles δείχνει τόσο την αφέλεια όσο και την αθωότητά τους, την οποία μερικές φορές εκμεταλλεύτηκαν όσοι ανήκαν στον στενό τους κύκλο» δήλωσε η δρ Χόλι Τέσλερ, συνεκδότρια του «Journal of Beatles Studies».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις