Τα λιβάδια της ελληνικής Ποσειδωνίας υπό την προστασία του Ιδρύματος Vodafone
Επιστέγασμα της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία της ψηφιακής διαδραστικής πλατφόρμας «Citizen Science», η οποία θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο
Στα λιβάδια της Ποσειδωνίας δεν μπορείς να περπατήσεις και να περιηγηθείς, δεν θα μυρίσεις τη δροσιά και τη φρεσκάδα τους, δεν θα ξαπλώσεις στο φιλόξενο χορτάρι τους. Μπορείς να κολυμπήσεις και να τα θαυμάσεις, ακόμη και στα ρηχά, ή να τα λατρέψεις όπως ο θεός Ποσειδώνας, ευγνωμονώντας για τον σημαντικό ρόλο τους κατά της κλιματικής αλλαγής, καθώς μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και αποτελούν θύλακα προστασίας της βιοποικιλότητας και παραγωγής οξυγόνου στη Μεσόγειο.
Τα υποθαλάσσια ελληνικά δάση της Ποσειδωνίας, ένα ενδημικό θαλάσσιο γρασίδι της Μεσογείου, που πολλοί τα αποκαλούν φύκια -αλλά δεν είναι-, απειλούνται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες, και ας είναι «εγγυητές» της καλής αλιείας και «φίλτρα» καθαρισμού των θαλασσών και της ατμόσφαιρας. Αυτό το πολύτιμο οικοσύστημα, που παράγει 24 εκατ. τόνους οξυγόνου ετησίως, ενώ απορροφά 15 φορές περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα, συγκρινόμενο με τα δάση του Αμαζονίου, αποφάσισε να προστατεύσει το Ίδρυμα Vodafone.
Σε αυτό τον σκοπό στοχεύει το στρατηγικό πρόγραμμα χαρτογράφησης της Ποσειδωνίας στο Αιγαίο Πέλαγος, σε περιοχές ικανές να δώσουν στους ειδικούς τη δυνατότητα ασφαλών αναγωγών για τον υπολογισμό του συνόλου της Ποσειδωνίας στον ελληνικό χώρο. Η πρώτη στάση του προγράμματος Vodafone Posidonia από το Ίδρυμα Vodafone είναι οι Κυκλάδες και συγκεκριμένα ο θαλάσσιος χώρος γύρω από τα νησιά της Σύρου και της Πάρου, ενώ έχει ήδη προγραμματιστεί για την Άνοιξη του 2024 ερευνητική αποστολή στη Μύκονο και τη Δήλο.
Τα υποθαλάσσια δάση της Ποσειδωνίας, ένας πνεύμονας οξυγόνου για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο, έχουν θεμελιώδη ρόλο στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, της βιωσιμότητας και της παραγωγικότητας των θαλάσσιων και παράκτιων οικοσυστημάτων, αποτελώντας καταφύγιο για περισσότερα από 1.400 είδη θαλάσσιας χλωρίδας και πανίδας.
Την ίδια στιγμή, η ύπαρξή τους συμβάλλει στην προστασία της ελληνικής ακτογραμμής και των παραθαλάσσιων τοπίων της χώρας από το φαινόμενο της διάβρωσης. Η ευαισθητοποίηση όλων, από τους αλιείς και τις τοπικές κοινωνίες, μέχρι τους θεσμούς και τη χώρα συνολικά, είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς μία άγκυρα καταστρέφει κατά μέσο όρο ένα μέτρο από τα λιβάδια της Ποσειδωνίας, ενώ η αλιεία με συρόμενα εργαλεία «οργώνει» και καταστρέφει τεράστιες εκτάσεις.
Το Ίδρυμα Vodafone, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας & Φυσικής Ωκεανογραφίας (Oceanus Lab) του Πανεπιστημίου Πατρών, ποντίζει, αρχικά στη Σύρο και στη συνέχεια σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, ένα ROV (Remote Operated Vehicle), το οποίο θα αναλάβει να χαρτογραφήσει την ελληνική Ποσειδωνία. Η πόντιση του υποβρυχίου Παρατηρητηρίου Ποσειδωνίας, το οποίο διαθέτει υψηλής τεχνολογίας κάμερες, αισθητήρες IoT και τη δύναμη του Vodafone Green Network, θα προσφέρει δυνατότητα επισκόπησης του βυθού σε πραγματικό χρόνο. Μια διαδικασία που θα οδηγήσει αφενός στην παραγωγή επιπρόσθετων επιστημονικών δεδομένων, ενώ, αφετέρου, θα δώσει την ευκαιρία να θαυμάσει κανείς από μακριά την ομορφιά του βυθού.
Επιστέγασμα της πρωτοβουλίας είναι η δημιουργία της ψηφιακής διαδραστικής πλατφόρμας «Citizen Science», η οποία θα ενημερώνεται σε πραγματικό χρόνο, μέσω του δικτύου της Vodafone, με οπτικό υλικό και δεδομένα από την έρευνα, ενώ, παράλληλα, θα δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες να ανεβάζουν το δικό τους υλικό και τις τοποθεσίες όπου συναντούν λιβάδια Ποσειδωνίας, συμβάλλοντας, έτσι, στην πρόοδο της έρευνας. Η χαρτογραφούμενη Ποσειδωνία μόνο κατά τον πρώτο χρόνο του έργου επιτυγχάνει άμεσο και έμμεσο οικονομικό αντίκτυπο που δύναται να υπερβαίνει τα €10 δισ. ετησίως.
Όπως τόνισε ο κ. Χάρης Μπρουμίδης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Vodafone Ελλάδας, «είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που στηρίζουμε ένα έργο σπουδαίας περιβαλλοντικής και κοινωνικό-οικονομικής αξίας, σε συνεργασία με το Oceanus Lab. Η αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, όπως είναι η απειλή για την βιωσιμότητα σημαντικών και ευάλωτων θαλάσσιων οικοσυστημάτων, απαιτεί διεπιστημονική σκέψη και συνεργασία, διαρκή εγρήγορση, την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που μας δίνει η τεχνολογία και, κυρίως, τη συμμετοχή όλων μας».
«Το ερευνητικό πρόγραμμα, που υλοποιείται με τη στήριξη του Ιδρύματος Vodafone, φιλοδοξεί να χαρτογραφήσει με μεγάλη ακρίβεια ένα παράκτιο ενδιαίτημα προτεραιότητας, τα λιβάδια Ποσειδωνίας (Posidonia oceanica), το οποίο αποτελεί ένα συνηθισμένο αλλά και τόσο άγνωστο οικοσύστημα των ρηχών νερών, έως βάθη 40-45 μέτρων», ανέφερε ο κ. Γιώργος Παπαθεοδώρου, καθηγητής Γεωλογικής και Περιβαλλοντικής Ωκεανογραφίας και κοσμήτορας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πατρών.
Το Ίδρυμα Vodafone επικεντρώνει την προσοχή, τις υποδομές και την τεχνογνωσία του στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ανταποκρινόμενο στο SOS που εκπέμπει ο πλανήτης λόγω της κλιματικής απορρύθμισης και της οικολογικής κρίσης. Έχοντας συμπληρώσει 21 χρόνια ενεργούς δράσης στην Ελλάδα στους τομείς της υγείας, της εκπαίδευσης και της κοινωνίας, το Ίδρυμα Vodafone ενισχύει τον σκοπό του, εντάσσοντας και τον νέο πυλώνα δράσης για το Περιβάλλον, επιβεβαιώνοντας ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα καλύτερο μέλλον για όλους, με τη βοήθεια της καινοτομίας και της τεχνολογίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις