Φάμελλος: Μεγάλη ατυχία για την Ελλάδα η κυβέρνηση Μητσοτάκη
Άλλο ένα «κυβερνητικό χτύπημα» στην αυτοδιοίκηση και στις τοπικές κοινωνίες χαρακτήρισε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών ο Σωκράτης Φάμελλος
«Η μεγάλη ατυχία για όλους τους Έλληνες είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη», δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, παραφράζοντας τα λόγια του Μάκη Βορίδη, ο οποίος έκανε λόγο για «μεγάλη ατυχία» στη Θεσσαλία.
Ο ίδιος, παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στην Ολομέλεια της Βουλής, στηλίτευσε το γεγονός ότι εκατοντάδες οικογένειες στον πλημμυρισμένο θεσσαλικό κάμπο παραμένουν άστεγες και σιτίζονται από τον Δήμο, ενώ επισήμανε την υγειονομική βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί.
«Αν φάνηκαν χίλιες αυτές οι 100 μέρες στον κ. Μητσοτάκη, καταλαβαίνετε πόσες φάνηκαν στους πολίτες που υποφέρουν»
Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε «ακόμα ένα χτύπημα στην αυτοδιοίκηση» το υπό συζήτηση νομοσχέδιο και κάλεσε τους πολίτες να συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, στηρίζοντας προοδευτικές δυνάμεις και στέλνοντας σαφές μήνυμα στα «γαλάζια» παιδιά.
Για τις 100 μέρες διακυβέρνησης Μητσοτάκη
H συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών συμπίπτει με τη συμπλήρωση των εκατό πρώτων ημερών της δεύτερης θητείας της κυβέρνησης Μητσοτάκη.
Στις πρώτες λοιπόν εκατό ημέρες που, από ό,τι είπε εχθές φάνηκαν χίλιες στον κ. πρωθυπουργό, έχουμε σοβαρά προβλήματα, αρρυθμίες και αποτυχίες της κυβέρνησης και ένα εδραιωμένο κλίμα ανασφάλειας στην κοινωνία και στην οικονομία γιατί οι πολίτες πλέον καταλαβαίνουν ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά στη χώρα.
Και αν φάνηκαν χίλιες αυτές οι μέρες στον κ. Μητσοτάκη, καταλαβαίνετε πόσες φάνηκαν στους πολίτες που υποφέρουν, που πλήττονται από ακρίβεια, πυρκαγιές, πλημμύρες αλλά ιδιαίτερα από την ανασφάλεια που υπάρχει στη ζωή τους.
Αξίζει όμως να θυμηθούμε τις πρώτες εκατό μέρες της πρώτης διακυβέρνησης Μητσοτάκη το 2019. Θυμάστε τότε το εφεύρημα του επιτελικού κράτους των αρίστων που είχε τύχει και κολακευτικού σχολιασμού από έγκριτους αναλυτές; Σε εκείνες τις πρώτες εκατό μέρες το 2019 είχαμε και εκείνη την απαράδεκτη τροπολογία, αν θυμάστε, που έδινε τη δυνατότητα να τοποθετηθεί ο κος Κοντολέοντας επικεφαλής της ΕΥΠ χωρίς πτυχίο.
Ξέρετε ο κ. Κοντολέοντας, ο οποίος εκδιώχτηκε από την ΕΥΠ λόγω του μεγάλου σκανδάλου των υποκλοπών για να ξεπλύνει τις ευθύνες και του Μαξίμου και του κ. Μητσοτάκη και που ακόμη περιμένουμε από τη δικαιοσύνη να δώσει απαντήσεις πού βρίσκεται η διερεύνηση του σκανδάλου και να αποκαταστήσει το αίσθημα δικαίου, που πλήττεται από τις επιλογές της κυβέρνησης.
Όμως η κατάρρευση σε πολλές λειτουργίες της χώρας μας αλλά και του αφηγήματος των αρίστων και του επιτελικού κράτους έχει πλέον μεγάλο κόστος για την ελληνική κοινωνία και οικονομία και στους δημοκρατικούς θεσμούς αλλά και σε όλα τα επίπεδα της καθημερινότητας.
Γιατί οι πολίτες αισθάνονται ανασφάλεια δίπλα τους καθημερινά, βλέπουν να πολλαπλασιάζονται τα αδιέξοδα.
Για την Θεσσαλία
Θα ξεκινήσω από τη Θεσσαλία. Εχθές με τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Στέφανο Κασσελάκη, πήγαμε πάλι εκεί και μάλιστα μετά από μία νέα καταστροφή που συνέβη μέσα σε δύο εβδομάδες και όχι κάθε 16.000 χρόνια.
Πήγαμε εκεί και τι είδαμε; Είδαμε ξανά πλημμυρισμένους δρόμους, ξανά λάσπες, χωράφια κατεστραμμένα και νέες καταστροφές σε υποδομές. Κάτοικοι που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και πάρα πολλοί που προσπαθούν μόνοι τους να τα καθαρίσουν, πολίτες που θέλουν να φύγουν από τα χωριά τους γιατί δεν βλέπουν μέλλον, αλλά δυστυχώς και υπερήλικες εγκαταλελειμμένοι, μόνοι τους πολλές φορές έξω από το σπίτι τους. Μία λέξη ταιριάζει στο αποτύπωμα των θητειών των κυρίων Μητσοτάκη και Αγοραστού στη Θεσσαλία: Απόγνωση.
Η παραίτηση του κυρίου Θωμά Ιωάννη, υποψηφίου περιφερειακού συμβούλου του κ. Αγοραστού, νομίζω τα λέει όλα. Την απόλυτη διαφωνία του με τον τρόπο διαχείρισης της έκτακτης κατάστασης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και με τη στρατηγική που ακολούθησαν ο κ. Κώστας Αγοραστός και οι αιρετοί της παράταξης του.
Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η παρωδία της Περιφέρειας «έπνιξε» το Δήμο Παλαμά, εξαθλίωσε τους συμπολίτες του, άφησε τους περισσότερους χωρίς σπίτι, χωρίς χωράφια και χωρίς δουλειά. Και σάς βεβαιώ ότι διέγραψα μία ακραία λέξη που περιλάμβανε στην ανάρτησή του.
Όπως βλέπετε δεν τα λέει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ…
«Η ευθύνη είναι του κ. Μητσοτάκη προσωπικά»
Μεγάλη ατυχία τελικά, όπως είπε ο κ. Βορίδης για το Βόλο, αλλά και για όλη τη Θεσσαλία. Περιέργως θα συμφωνήσω μαζί του. Μεγάλη ατυχία και για τη Θεσσαλία, και για τη Ρόδο, και για τον Έβρο, και για την Εύβοια αλλά και για την Αττική η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Αυτή είναι η μεγάλη ατυχία για τους Έλληνες πολίτες.
Γιατί η δεύτερη καταστροφή που ακολούθησε τον Daniel βρήκε τη Θεσσαλία με ανοιχτές πληγές. Διότι δεν αποκαταστάθηκαν οι ζημιές της πρώτης καταστροφής και πολλαπλασιάστηκαν τα προβλήματα. Δεν είναι δυνατόν σε όλες τις περιοχές που πήγαμε εχθές, να συναντήσουμε παντού πολίτες που δεν έχουν λάβει την πρώτη αποζημίωση για την οικοσκευή.
Και ιδιαίτερα δεν μπορούμε να ανεχόμαστε ως πολιτεία αυτή η κατάσταση να πλήττει πρώτα από όλα τους ευάλωτους. Γιατί πλήττονται πρώτα από όλα αυτοί που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα, που δεν έχουν δεύτερο σπίτι, που δεν έχουν εισόδημα, οι υπερήλικες. Και υπάρχει και ο κίνδυνος των επιδημιών γιατί δεν έχουν λυθεί ούτε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν πριν από ένα μήνα.
Ο σοφός λαός λέει κάτι. Ότι το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι και εδώ η ευθύνη είναι του κ. Μητσοτάκη προσωπικά, ο οποίος μάλιστα για να δείξει ότι κάτι έκανε τόλμησε να περηφανευτεί στη Μάλτα στο EUMed9 ότι οι επιπτώσεις της κακοκαιρίας Daniel στη χώρα μας ήταν μικρότερες από τη Λιβύη.
Συνέκρινε μία χώρα της ευρωζώνης με μία χώρα με εμφύλιο πόλεμο εδώ και 10 χρόνια που δεν έχει υποδομές. Και από την άλλη έχει το θράσος να επικαλείται την κλιματική κρίση ως ευκαιρία για επέκταση της τουριστικής περιόδου!
Για τις ανεξάρτητες αρχές
Οφείλω όμως να σταθώ σε μία πολύ σοβαρή υπόθεση, η οποία έχει πλήξει και πλήττει βάναυσα τη Δημοκρατία μας, το κύρος του Κοινοβουλίου, το κράτος δικαίου και συνταγματικές προβλέψεις.
Την περασμένη Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου, έλαβε χώρα στη Βουλή ένα πραξικόπημα εκ μέρους της Κυβέρνησης σε αγαστή συνεργασία με την Ακροδεξιά «Ελληνική Λύση» με στόχο να παρέμβει σε Ανεξάρτητες Αρχές. Άλλαξαν τη σύνθεση των μελών της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) και του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), παραβιάζοντας πρώτον την συνταγματική πρόβλεψη για διαβούλευση και συναίνεση, δεύτερον ακόμη και την πρόβλεψη για την πλειοψηφία των 3/5.
Μάλιστα η αλλαγή της σύνθεσης της ΑΔΑΕ έγινε λίγες ώρες πριν τη συζήτηση του πορίσματος για την ΕΥΠ και τις υποκλοπές. Με περίεργες δηλώσεις του κ. Χήτα και υπονοούμενα για το πρόστιμο του κ. Βελόπουλου στο ΕΣΡ. Υπάρχουν και δημοσιεύματα για εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις σε βάρος του προέδρου του κόμματος, Κυριάκου Βελόπουλου.
Αν τα συνδέσουμε όλα αυτά με την καθυστέρηση στην παραπομπή βουλευτή της Ελληνικής Λύσης στην επιτροπή δεοντολογίας για σοβαρότατες παραβάσεις, δημιουργούνται νέα ερωτήματα. Και δεν έχουμε δυστυχώς καμία απάντηση ούτε από τον κ. Τασούλα.
«Συνεχής υποβάθμιση του κράτους δικαίου»
Η μόνη αριστεία ήταν η δημοσίευση του ΦΕΚ αλλαγής της σύνθεσης των μελών των Ανεξαρτήτων αρχών σε χρόνο ρεκόρ μετά τα μεσάνυχτα γιατί είχε προγραμματιστεί για την επόμενη μέρα συνεδρίαση της ΑΔΑΕ που θα επέβαλε στην ΕΥΠ πρόστιμο για τις υποκλοπές. Αυτό θα επιβεβαίωνε τις ευθύνες ΕΥΠ και της κυβέρνησης για το σκάνδαλο. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκφυλίζει τους θεσμούς με πολλαπλές της παρεμβάσεις.
Υπάρχει μία συνεχής υποβάθμιση του κράτους δικαίου με βασικό σκοπό την εξυπηρέτηση του καθεστώτος που υπηρετεί ο κ. Μητσοτάκης. Και σε αυτό πρέπει να αντιδράσουμε γιατί είναι ένα μείζον θέμα δημοκρατίας που αμφισβητεί τα θεμέλια του κράτους δικαίου και της ευρωπαϊκής κανονικότητας στην Ελλάδα.
Για αυτό το λόγο σε λίγο θα συναντηθώ με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), Δημήτρη Βερβεσό, μετά από δικό μου αίτημα.
Πρέπει να απαντήσει σε αυτά η κυβέρνηση. Όσο και να προσπαθείτε να χτίσετε ένα φιλελεύθερο προφίλ, η μοναδική σας προτεραιότητα είναι να εξυπηρετείτε ένα καθεστώς που αναδιανέμει εις βάρος των πολλών φτώχεια και υπερκέρδη για λίγους. Ό,τι και να λέτε δημόσια η ουσία είναι ότι εξυπηρετείτε συμφέροντα εις βάρος της κοινωνίας και της οικονομίας.
Χρειάζεται συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων στα θέματα δημοκρατίας. Δεν μπορούμε να μένουμε αμέτοχοι μπροστά στην υποβάθμιση της δημοκρατίας μας.
Για το νομοσχέδιο για την Αυτοδιοίκηση
Το ίδιο βλέπουμε να εφαρμόζεται και στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την αυτοδιοίκηση που συζητάμε σήμερα.
Το νομοσχέδιο αυτό κατατέθηκε με διαδικασίες fast track, μέσα σε τέσσερις μέρες έγιναν οι Επιτροπές και ψηφίζεται τέσσερις μέρες πριν από τις δημοτικές εκλογές. Και τίθεται ένα ερώτημα; Τι ακριβώς εξυπηρετείτε; Γιατί τέτοια βιασύνη;
Όταν η ίδια η Κεντρική Ένωση Δήμων (ΚΕΔΕ) είχε ζήτησε την προηγούμενη βδομάδα, στην συνεδρίαση του ΔΣ της να δοθεί χρόνος για διαβούλευση και να μετατεθεί μετά τις εκλογές. Η κυβέρνηση έχει γράψει στα παλιά της τα παπούτσια οτιδήποτε έχει να κάνει με κανονικότητα, με δημόσιο διάλογο και εκπροσώπηση. Δεν την ενδιαφέρει τίποτα. Την ενδιαφέρει μόνο να γίνει γρήγορα η δουλειά.
Και ενώ ακόμη και η ΠΟΕ-ΟΤΑ, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δηλαδή δε συμμετείχαν τελικά στην ακρόαση φορέων αλλά, κατήγγειλαν δημόσια εμπαιγμό των εργαζομένων και των πολιτών και αποπροσανατολισμό σχετικά με αυτό που πραγματικά επιδιώκει η κυβέρνηση και αυτό που πλασάρει.
Η μεγάλη καινοτομία του νομοσχεδίου είναι η κατάργηση ή ενσωμάτωση των νομικών προσώπων και των κοινωφελών επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση θέλει δηλαδή να μεταφέρει στους δήμους κάποιες λειτουργίες.
«Ιδιωτικοποίηση δύο όψεων στους δήμους»
Πρόνοια, παιδικοί σταθμοί, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, ωδεία, αθλητισμός, πολιτισμός, για να εξυπηρετηθούν από τους δήμους που δεν έχουν προσωπικό και δεν έχουν διοικητική επάρκεια για να τα βγάλουν πέρα μετά. Αυτήν την ανεπάρκεια την έχει δημιουργήσει η ίδια η κυβέρνηση εδώ και τέσσερα χρόνια μειώνοντας πρακτικά και τα οικονομικά των δήμων όταν αύξησε το ενεργειακό κόστος αλλά δεν στήριξε τους δήμους.
Τους λέει: Αν δεν μπορείτε να μεταφέρετε τις λειτουργίες στους αναπτυξιακούς οργανισμούς ή απευθείας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις. Δηλαδή, κάνουμε κάποια παραμάγαζα που δεν διοικούνται από τα δημοτικά συμβούλια, πάνε τα γαλάζια παιδιά, εγκάθετοι σε αναπτυξιακούς οργανισμούς και με διάφορα bypass τούς λέει πάρτε τις λειτουργίες της αυτοδιοίκησης.
Έτσι έχουμε μία ιδιωτικοποίηση δύο όψεων. Αν θέλουν οι δήμοι να κρατήσουν τις υπηρεσίες και να εξυπηρετήσουν την ανανέωση του πολιτικού συστήματος με μερικούς διορισμούς τα παίρνουν οι αναπτυξιακοί οργανισμοί, αν δεν θέλουν πολύ απλά έρχεται η φθορά και στα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης και στα κέντρα πολιτισμού και στην πρόνοια και τα παίρνει απευθείας ο ιδιωτικός τομέας.
Άρα αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα σχέδιο ιδιωτικοποίησης δύο όψεων και αυτό προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση λίγο πριν από τις εκλογές. Και βέβαια ταυτόχρονα έχουμε μία σοβαρή τροποποίηση της αναλογικότητας και της δημοκρατίας. Τροποποιεί δηλαδή όργανα, όπως για παράδειγμα η κατάργηση της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής ενοποιώντας τα σε μία επιτροπή, η ίδια κυβέρνηση που είχε προχωρήσει και σε αντισυνταγματικές ρυθμίσεις με το νομοσχέδιο του κ. Θεοδωρικάκου που μετέφερε τις αποφάσεις από τα αιρετά δημοτικά συμβούλια σε δημαρχοκεντρικά όργανα.
«Η δεξιά υπηρετεί την καρέκλα και τα λόμπι – Εμείς την πολιτική και την κοινωνία»
Και τι κάνει λοιπόν τους δήμους; Δημαρχοκεντρικούς. Αρκεί να ικανοποιούνται κάποιοι δήμαρχοι, κάτι που προσβάλλει την αυτοδιοίκηση. Γιατί είναι σημαντικότερο να υπηρετούμε την αυτοδιοίκηση από το να υπηρετούμε την καρέκλα.
Αυτό θέλω να το ξεκαθαρίσω ότι εμείς υπηρετούμε την πολιτική, την αυτοδιοίκηση και την κοινωνία και όχι την καρέκλα, τα λόμπι, όπως κάνει σταθερά η Δεξιά εδώ και χρόνια.
Και έτσι το νομοσχέδιο προχωρά σε κατάργηση δημοτικών λειτουργιών χωρίς καμία αξιολόγηση. Γιατί την κυβέρνηση δεν την ενδιαφέρει ούτε ο δημόσιος χαρακτήρας αυτών των λειτουργιών ούτε η εξυπηρέτηση του πολίτη. Μοναδική δικαιολογία το κόστος των υπηρεσιών. Ξέρετε όμως ότι ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, η πρόνοια είναι αγαθά και υπηρεσίες που πρέπει να παρέχονται στην κοινωνία και δεν είναι το πρώτο κριτήριο το κόστος των υπηρεσιών και των εργαζομένων.
Όμως ενώ η λύση των επιχειρήσεων και των νομικών προσώπων θα γίνει αυτοδίκαια στο τέλος του χρόνου το οργανόγραμμα των δήμων θα γίνει μετά το πρώτο εξάμηνο του 2024. Και τίθεται ένα ερώτημα. Αυτό το εξάμηνο τι μπάχαλο θα υπάρχει στους δήμους; Μετάβαση προσωπικού και λειτουργιών χωρίς καμία κανονικότητα και καμία ωρίμανση. Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και οι αιρετοί και οι εργαζόμενοι.
Για αυτό λένε στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αυτή τη ρύθμιση. Και οι εργαζόμενοι για παράδειγμα στον πολιτισμό, σε δημοτικά ωδεία, σχολές χορού και αθλητικούς οργανισμούς των δήμων, με σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου θα μεταφερθούν στους δήμους σε προσωπαγείς θέσεις. Αυτό σημαίνει ότι αν για οποιονδήποτε λόγο αποχωρήσει κάποιος η θέση αυτή καταργείται και δε λειτουργεί η σχετική υπηρεσία. Αυτό είναι το «κόλπο» που θα δημιουργήσει το απόλυτο χάος.
Άρα δε θα μιλάμε πια για αυτοδιοίκηση, Η κοινωνική λειτουργία, ο πολιτισμός, ο αθλητισμός είναι στοιχεία μίας δημοκρατικής κοινωνίας. Γιατί οι πολίτες και τα παιδιά, η νεολαία έχει πρόσβαση σε υπηρεσίες που περνάνε πλέον σε ιδιωτική εκμετάλλευση. Το ίδιο κάνουν και στις σχολικές επιτροπές. Αντί να τις ενισχύσουν διαλύουν τις σχολικές επιτροπές.
Τελικά έχουμε άλλο ένα κυβερνητικό χτύπημα στην αυτοδιοίκηση και στις τοπικές κοινωνίες.
- Αστυνομικός της Βουλής: Αλλάζει στάση ο 14χρονος γιος – Τι λέει για τη μητέρα
- Δημοσκόπηση: επιμένει η δυσαρέσκεια – αναζητείται αντιπολίτευση
- Η Ευρωπαϊκή Ένωση προωθεί τα κέντρα απέλασης μεταναστών – Άτυπη συνάντηση φον ντερ Λάιεν με ευρωπαίους ηγέτες
- Δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων στον Παναθηναϊκό από την ΔΕΑΒ
- ΗΠΑ: Κρίσιμο 48ωρο – Ο Τραμπ οδηγεί τη χώρα σε… shutdown
- Η «οδυνηρή» χριστουγεννιάτικη φωτογραφία του πρίγκιπα Γουίλιαμ και της Κέιτ Μίντλετον