Η ΑΕΚ και ο λογαριασμός της Ευρώπης που πληρώνεται τοις μετρητοίς στη Super League
Επτά χαμένοι βαθμοί για την ΑΕΚ σε έξι αγωνιστικές. Και ο ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό δεν πάνε πίσω σε απώλειες.
Με… σπασμένη στάμνα επέστρεψε η ΑΕΚ από το Ηράκλειο. Φλέρταρε έντονα με το ίδιο λάθος στον Βόλο, γλίτωσε σχεδόν υπερβατικά στο ματς της Πέμπτης με τον Ατρόμητο αλλά στο «Γεντί Κουλέ» πλήρωσε τοις μετρητοίς τις σοβαρές αρρυθμίες που παρουσιάζει από το ξεκίνημα της φετινής Super League.
Κάπως έτσι θα γινότανε από τη στιγμή που παραμένει εγκλωβισμένη σε προβλήματα που εξηγούνται (τραυματισμοί) αλλά και σε άλλα που χωρούν πια μεγάλη συζήτηση: Εντέκατο ματς -στα έντεκα- που δέχεται γκολ εντός και εκτός συνόρων, όγδοο που βρέθηκε να κυνηγά στο σκορ.
Έπεσε βεβαίως στην περίπτωση: Στον εξαιρετικό ΟΦΗ του Βάλντας Νταμπράουσκας που πριν επιβεβαιώσει τη φετινή δυναμική του κόντρα στους πρωταθλητές το έκανε και με τον Άρη αλλά και με τον ΠΑΟΚ στα λημέρια του. Δείχνουν οι Κρητικοί να έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για να επιστρέψουν στη διεκδίκηση της εξάδας.
Εκμεταλλεύονται και την πάντα ισχυρή έδρα τους και ήδη έχουν σκαρφαλώσει στα ψηλά του πίνακα, έχοντας μάλιστα μπροστά τους πρόγραμμα-δέλεαρ μιας και στις επόμενες πέντε αγωνιστικές και πέρα από την υποχρέωση να φιλοξενήσουν τον Ολυμπιακό (9΄) το καλεντάρι τους δημιουργεί προσδοκίες για μια ακόμη καλή «ειδική διαδρομή» (Κηφισιά και Πανσερραϊκός εκτός, ΠΑΣ Γιάννινα και Βόλος εντός).
Δεν είναι απλό το Κυριακή-Πέμπτη-Κυριακή. Και σωματικά και πνευματικά. Επιβεβαιώνεται εύκολα από τις αρχές Οκτώβρη.
Κάπως έτσι η ΑΕΚ είναι πια στο -8 από την κορυφή και τον Ολυμπιακό έχοντας βεβαίως ένα ματς λιγότερο (αυτό με τον Παναιτωλικό τη Κυριακή στη Νέα Φιλαδέλφεια). Και πλέον θα πρέπει κάποια στιγμή να δείξει πως αντιλαμβάνεται εκείνο το αξίωμα που λέει «πως καμιά ομάδα δεν κατακτά ένα πρωτάθλημα στην αρχή του, αλλά πολλές το χάνουν».
Δίνει την εντύπωση η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα πως έχει εγκλωβιστεί στην ανάμνηση της περσινής σεζόν. Ότι δεν έχει καταλάβει πως δεν φτάνει το βάθος και η ποιότητα της από τη μέση του γηπέδου και μπροστά ως «κοινή παραδοχή» για να ανταπεξέλθει σε αυτή τη νέα συνθήκη που ως τα μέσα Δεκέμβρη θα δημιουργήσει σίγουρα ένα πρώτο δεδικασμένο στη Super League.
Στην ισορροπία που απαιτεί και από εκείνη, αλλά και από τον Παναθηναϊκό, τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ η υποχρέωση της συμμετοχής σε δύο διαφορετικές διοργανώσεις και σε ματς κάθε τρία-τέσσερα βράδια.
Πέρσι στην Ευρώπη τέτοια εποχή αγωνίζονταν μόνο ο Ολυμπιακός. Και συνολικά του κόστισε αυτή τη «διπλή» υποχρέωση δέκα χαμένους βαθμούς στο πρωτάθλημα. Δεν είναι απλό το Κυριακή-Πέμπτη-Κυριακή. Και σωματικά και πνευματικά. Επιβεβαιώνεται εύκολα από τις αρχές Οκτώβρη.
Η ΑΕΚ στο πρωτάθλημα έχει χάσει επτά βαθμούς: 2 πριν από την αναμέτρηση με τη Μπράιτον (1-1 Ολυμπιακός), 3 πριν από τον Άγιαξ (0-2 από τον ΟΦΗ) και έχασε και 2 βαθμούς ανάμεσα στα ματς με την Αντβέρπ (1-1 με τον Πανσερραϊκό). Θα μπορούσε η ζημιά να είναι ακόμη μεγαλύτερη αν δεν νικούσε δύο ματς με πέναλτι στις καθυστερήσεις (Βόλος, Ατρόμητος).
«Ζημιές» και για ΠΑΟΚ – ΠΑΟ
Επτά χαμένους βαθμούς έχει ως εδώ και ο ΠΑΟΚ: 3 έπειτα από την Χαρτς (0-1 ΟΦΗ), 2 πριν το Ελσίνκι (0-0 Άρης) και 2 πριν το ματς με την Άιντραχτ (2-2 Παναθηναϊκός).
Και είναι και ο Παναθηναϊκός που πρόλαβε να πληρώσει το τίμημα: 3 μετά την Βιγιαρεάλ (1-2 ΑΕΚ), 2 πριν τη Μακάμπι Χάιφα (2-2 ΠΑΟΚ). Φυσικά το πρόγραμμα των Πράσινων ήταν διαφορετικό άρα και ο συντελεστής δυσκολίας. Δεν παύει όμως να προκύπτει κόστος. Αυτό που ως εδώ απολαμβάνει ο Ολυμπιακός που οι μοναδικοί του χαμένοι βαθμοί προέκυψαν πριν από την Φράιμπουργκ σε ένα εκτός έδρας ντέρμπι (1-1 ΑΕΚ).
Το ναρκοπέδιο του καλεντάρι φυσικά δεν τελειώνει εδώ. Και δεν χρειάζεται να σκάψει κάποιος βαθιά. Πριν τελείωσε Οκτώβρης υπάρχει Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός (22/10) ακριβώς πριν οι Ερυθρόλευκοι φιλοξενήσουν τη Γουέστ Χαμ και οι Πράσινοι τη Ρεν (26/10). Υπάρχει ταξίδι στο Ηράκλειο και τετ α τετ με τον ΟΦΗ (29/10) για την ομάδα του Μαρτίνεθ έπειτα από την παρτίδα με τους Άγγλους. Υπάρχει ΑΕΚ-ΠΑΟΚ (30/10) μετά το ταξίδι της Ένωσης στη Μασσαλία και αυτό της ομάδας του Λουτσέσκου στη Σκωτία για το ματς με την Αμπερντίν.
Πρόγραμμα που εξηγεί με τον πιο απλό τρόπο ότι οι απώλειες θα «φουσκώσουν» και άλλο και μάλιστα σύντομα. Αυτή η διαδικασία τραβάει ως τις 14 του Δεκέμβρη όταν και ολοκληρώνονται τα γκρουπ της Ευρώπης. Το τι λέει σήμερα ο βαθμολογικός πίνακας ίσως να μην σημαίνει πολλά. Το τι θα λέει τότε όμως θα έχει αναδείξει πρωταθλητή χειμώνα και θα απαντά επαρκώς αναφορικά με τον τύπο του πρωταθλήματος που θα δούμε στη συνέχεια…
Σε γενικές γραμμές η αίσθηση είναι πλέον πως και οι τέσσερις είναι «κοντά». Πιο κοντά από ότι θα περίμενε κανείς τον Αύγουστο όταν η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός απολάμβαναν μια αίσθηση «διαφοράς» σε σχέση με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ που αυτή τη στιγμή είναι στο 1-2 της βαθμολογίας.
Στο πρωτάθλημα όμως παίζεις για τους βαθμούς και όχι για τον… σχολιασμό τους. Η ομάδα του Ματίας Αλμέιδα για παράδειγμα έχει 9-8 γκολ σε έξι αγωνιστικές και δύο νίκες με πέναλτι στις καθυστερήσεις. Με βάση τους αριθμούς της θα πρέπει μάλλον να νιώθει ικανοποιημένη…
Σταδιακά δημιουργείται μια πρώτη εντύπωση και για τους άλλους. Ο Άρης ας πούμε που κλείνει τη Big 5 , έχοντας ήδη αλλάξει προπονητή δείχνει να μην έχει την δυναμική προηγούμενων σεζόν σε τέτοιο βαθμό που να μην θεωρείται δεδομένη η κατάταξη του. Ο Πανσερραϊκός και η Κηφισιά που ήρθαν από τη Super League 2 δείχνουν μια χαρά βαθμό ετοιμότητας για την περίσταση.
Ο Αστέρας και η Λαμία μοιάζουν επίσης με περισσότερα κυβικά σε σχέση με πέρσι. Και κάπως έτσι ομάδες όπως ο Ατρόμητος, ο Παναιτωλικός (που ήδη ακούγονται διάφορα για τον πάγκο του) και ο ταλαιπωρημένος Βόλος είναι οι «χαμένες» του πρώτου κύκλου.
Για εκείνες το πρόγραμμα προσφέρει την ευκαιρία της επανόρθωσης. Ίσως όμως είναι η πρώτη φορά μετά από χρόνια που ανάμεσα στους 14 δεν υπάρχει κάποιος που να σου δίνει την εντύπωση πως δύσκολα θα τη… γλιτώσει.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις