Αδύνατος ο έλεγχος της αγοράς από τον ΕΟΦ καταγγέλλουν οι φαρμακαποθήκες
Τήρηση της νομοθεσίας από φαρμακευτικές και φαρμακεία και έλεγχο από το κράτος ζητούν οι φαρμακαποθήκες εξαιτίας της απαγόρευσης παράλληλων εξαγωγών
Άμεση άρση της απαγόρευσης στις παράλληλες εξαγωγές 130 φαρμάκων που δεν αντιμετωπίζουν πλέον έλλειψη, ζητούν οι φαρμακαποθήκες, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τον ΕΟΦ για παντελή αδυναμία ελέγχου της αγοράς, αλλά και τις φαρμακευτικές και τους φαρμακοποιούς, για τα προβλήματα ελλείψεων που παρατηρούνται.
Συγκεκριμένα, η διοίκηση του Πανελληνίου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ) κατήγγηλε χθες σε σχετική συνέντευξη Τύπου τους φαρμακοποιούς για συμμετοχή τους σε παράνομες εξαγωγές φαρμάκων με τη μέθοδο «σκούπα» ή μέσω των Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών, ενώ απέδωσαν τις ελλείψεις φαρμάκων από την πλευρά των φαρμακευτικών επιχειρήσεων σε δύο μόνο παράγοντες:
- Στον στρατηγικό και συστηματικό ανεπαρκή εφοδιασμό της αγοράς από συγκεκριμένες πολυεθνικές εταιρίες και
- Σε προβλήματα παραγωγής δραστικών ουσιών λόγω της συγκέντρωσης όλων των παραγωγικών εγκαταστάσεων σε ασιατικές χώρες.
Στο σημείο αυτό ανέφεραν ότι η χώρα μας βρίσκεται σε προνομιακή θέση έναντι των περισσότερων Ευρωπαίων εταίρων, λόγω ισχυρής εγχώριας φαρμακοβιομηχανίας, συνεπώς δεν βρίσκουν το λόγο για απαγορεύσεις εξαγωγών για σκευάσματα που διαθέτουν πληθώρα γενοσήμων.
Ευθύνη της πολιτείας είναι ο έλεγχος της τήρησης του νόμου
Ο νόμος
Ο πρόεδρος του ΠΣΦ Θεόδωρος Σκυλακάκης, τόνισε την ανάγκη για διαφάνεια και τήρηση του νόμου σε όλο το φάσμα της εφοδιαστικής αλυσίδας του φαρμάκου, σημειώνοντας πως ο κλάδος των φαρμακαποθηκών αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας, καθώς μεριμνά για τον διαρκή εφοδιασμό της αγοράς σε όλη την Ελλάδα και υποστηρίζει τον Έλληνα φαρμακοποιό συντελώντας στην βιωσιμότητα και την εύρυθμη λειτουργία του ελληνικού φαρμακείου.
Χαρακτηριστικά επεσήμανε πως ο νόμος υποχρεώνει τις φαρμακευτικές:
- να τηρούν αποθέματα 3 μηνών και
- να εφοδιάζουν την αγορά με ποσότητα ίση με την μηνιαία συνταγογράφηση προσαυξημένη κατά 25%.
Η πολιτεία οφείλει να ελέγξει αν τηρούνται αυτές οι δύο προϋποθέσεις ή αν σειρά εταιριών, θεωρώντας ασύμφορη την ελληνική αγορά, συστηματικά την υποεφοδιάζει.
Επιπλέον, τα φαρμακεία από 5/1/23 οφείλουν να πωλούν τα σκευάσματα που τελούν υπό απαγόρευση εξαγωγής, μόνο με ηλεκτρονική συνταγή.
Και πάλι ευθύνη της πολιτείας είναι ο έλεγχος της τήρησης του νόμου.
«Ρωτούμε επίσης την ηγεσία του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου να μας απαντήσει αναφορικά με την τέλεση ή όχι εξαγωγών από τους συνεταιρισμούς φαρμακοποιών στα διοικητικά όργανα των οποίων συμμετέχει», είπε ο κ. Σκυλακάκης.
Η διοίκηση του ΠΣΦ δήλωσε πως γραπτώς έχει ενημερωθεί το υπουργείο Υγείας ότι στις φαρμακαποθήκες σήμερα βρίσκονται σε υπερεπάρκεια τουλάχιστον 90 σκευάσματα από τα 280 που τελούν υπό απαγόρευση, ενώ σε άλλα 54 υπάρχει πληθώρα αξιόπιστων ελληνικών γενοσήμων.
Καταλήγοντας, η διοίκηση του ΠΣΦ επισήμανε ότι η κατάσταση αυτή απειλεί την βιωσιμότητα του κλάδου και μπορεί να προκαλέσει ντόμινο δυσμενών εξελίξεων, θέτοντας σε κίνδυνο την πρόσβαση του Έλληνα ασθενή στην θεραπεία του. Πρόσθεσε ότι οι 4000 και πλέον εργαζόμενοι στις φαρμακαποθήκες, αναμένουν την άμεση παρέμβαση της πολιτείας που θα διασφαλίσει τις θέσεις εργασίας τους.
- Η Google πιέζεται να πουλήσει το Chrome, η OpenAI αναπτύσσει δικό της browser
- Μπαρτσελόνα: Εξαετές συμβόλαιο και ρήτρα 1 δισ. ευρώ για τον Γιαμάλ
- Κύπρος: Αξιωματούχος λέει ότι τα εντάλματα σύλληψης του ΔΠΔ είναι δεσμευτικά από άποψη αρχής
- Γιώτα Πούλου: «Μπροστά δεν ξέρω τι θα βρω και πίσω δεν γυρίζω» – Μάλλον θα καταλήξω στο κόμμα Κασσελάκη
- O κορσές της Vivienne Westwood κουβαλάει ιστορία και στιλάτη σαγήνη
- Μητσοτάκης: Η πολυκατοικία στους Αμπελόκηπους θα αποκατασταθεί πλήρως από το Δημόσιο