Δίκη Πισπιρίγκου: Τι είπε ο καθηγητής Τσατσάκης για την κεταμίνη – «Βολές» κατά της τοξικολογικής Ράικου
Τι κατέθεσε ο καθηγητής τοξικολογίας, Αριστείδης Τσατσάκης αν ήταν θανατηφόρα η δόση
- Δημήτρης Κόκοτας: Είμαστε αισιόδοξοι λέει η σύζυγός του
- Νετανιάχου: Δεν δέχεται τερματισμό του πολέμου με τη Χαμάς στην εξουσία – Άφησε «παράθυρο» για μερική συμφωνία
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Η Μπλέικ Λάιβλι μηνύει για σεξουαλική παρενόχληση τον συμπρωταγωνιστή της,Τζάστιν Μπαλντόνι
Τη δική του επιστημονική άποψη και τις ελλείψεις που έχει εντοπίσει ως προς τη μέθοδο που ακολουθήθηκε για την εξαγωγή συμπεράσματος ότι η 9χρονη Τζωρτζίνα πέθανε από θανατηφόρα δόση κεταμίνη εισέφερε ο καθηγητής τοξικολογίας Αριστείδης Τσατσάκης ο οποίος κατέθεσε ως μάρτυρας ειδικών γνώσεων προτεινόμενος από την υπεράσπιση της Ρούλας Πισπιρίγκου η οποία δικάζεται για την υπόθεση της ανθρωποκτονίας σε βάρος της πρωτότοκης κόρης της.
Η κατηγορούμενη λίγα βήματα πιο πίσω από το βήμα του μάρτυρα παρακολουθούσε με προσοχή την εξέταση του έχοντας δίπλα της στο εδώλιο δύο φακέλους. Σε λίγες ημέρες εξάλλου πλησιάζει ο χρόνος της απολογίας της όπου θα σταθεί απέναντι σε τακτικούς δικαστές και ενόρκους για να αρθρώσει τον υπερασπιστικό της λόγο για πρώτη φορά δημοσίως ,καθώς όπως είναι γνωστό αρνείται ότι εκείνη έχει διαπράξει την βαριά αξιόποινη πράξη που της αποδίδεται με θύμα το ίδιο της το παιδί.
Από τις πρώτες θέσεις του ακροατηρίου παρακολουθούν την εξέλιξη της δίκης η μητέρα και η αδερφή της κατηγορουμένης που όλο αυτό τον καιρό βρίσκονται δίπλα της.
Από την πλευρά του ο διευθυντής του Εργαστηρίου Τοξικολογίας και Εγκληματολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Αρ. Τσατσάκης συστήθηκε στο δικαστήριο ως «ο πιο γνωστός τοξικολόγος στο πεδίο του στον κόσμο» ενώ απευθυνόμενος στους δικαστές ανέφερε πως «ο μόνος λόγος που καταθέτει είναι για να βοηθήσει το δικαστήριο με την άποψη και την εκτίμηση» του.
«Ελλιπής η μεθοδολογία – Δεν πιστοποιεί τη δηλητηρίαση»
«Η συνολική μου άποψη είναι ότι η διερεύνηση ως προς το αποτέλεσμα είναι ελλιπής. Δεν πιστοποιεί αυτό το αποτέλεσμα, ότι έχω μια δηλητηρίαση που προκάλεσε το θάνατο. Αυτό δεν σημαίνει αν έγινε έτσι ή δεν είναι, εγώ μιλάω επιστημονικά στο ποιες είναι οι ελλείψεις που δεν αποδεικνύουν το αποτέλεσμα» τόνισε ο καθηγητής ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος θέλει να συνδράμει τη δικαιοσύνη στο έργο της.
«Δεν έχω άποψη από ποιον χορηγήθηκε η κεταμίνη» είπε ο μάρτυρας ο οποίος όμως ευθέως αμφισβήτησε τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε στην υπόθεση αυτή για να εξαχθεί το συμπέρασμα για την αιτία θανάτου του παιδιού. Ο καθηγητής δεν αμφισβήτησε την ουσία κεταμίνη και την ποσότητα όπως εντοπίστηκε αλλά εξέφρασε τις αντιρρήσεις του σχετικά με την πληρότητα της τοξικολογικής έκθεσης . «Εγώ δεν έχω στοιχείο που να λύνει την υπόθεση έχω, όμως, τη μεθοδολογία» ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας πως ο τοξικολόγος δεν είναι σε θέση να γνωρίζει πως δόθηκε η κεταμίνη.
«Το κορίτσι έπαιρνε τόσα φάρμακα. Όλα είναι τοξικά. Με οποιοδήποτε ή με τη μίξη αυτών θα μπορούσε να πεθάνει από τοξικότητα» κατέθεσε προσθέτοντας πως «αυτό που βρέθηκε είναι σύμφωνο με το πρωτόκολλο».
Δικαστής: Από το προφίλ που είδατε, πότε δόθηκε η κεταμίνη;
Μάρτυρας: Δεν βγάζεις συμπέρασμα, είναι αντικρουόμενα τα αποτελέσματα. Δεν μπορώ να αποφανθώ. Υπάρχει ασυνέχεια και ασυνέπεια. Δεν φαίνεται.
Εάν η αιτία ήταν η κεταμίνη, θα έπρεπε να έχει δοθεί 10-15-20 λεπτά πριν το περιστατικό.
Υποστήριξη κατηγορίας: Έχετε άποψη από ποιον χορηγήθηκε κεταμίνη;
Μάρτυρας: Όχι, δεν μπορώ να έχω άποψη.
Υποστήριξη κατηγορίας: Σύμφωνα με τα έγγραφα δεν έχει δοθεί από ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και δεν υπήρχε.
Μάρτυρας: Δεν με απασχολεί δεν πάω με την εις άτοπον απαγωγή.
Ο μάρτυρας, ο οποίος δέχτηκε σειρά ερωτήσεων από την υπεράσπιση σχετικά με τις τοξικολογικές εξετάσεις και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν σταδιακά σε βάθος χρόνου, επανέλαβε την εκτίμηση του για «μεθοδολογικό λάθος». Απαντώντας μάλιστα σε ερώτηση του δικηγόρου της κατηγορουμένης Αλέξη Κούγια ανέφερε πως θα μπορούσε και τώρα να γίνει εξέταση στο μεταθανάτιο αίμα της Τζωρτζίνας από το εργαστήριο του, με την υπεράσπιση να επαναφέρει στο δικαστήριο το αίτημα του για εξέταση του αίματος του παιδιού.
Ο καθηγητής συντάχθηκε με την άποψη της υπεράσπισης πως στην τοξικολογική έκθεση έπρεπε να καταγράφουν τα φάρμακα που βρέθηκαν και η αξιολόγηση να γίνει από τον ιατροδικαστή. «Επιστημονικά πάσχει» τόνισε ο μάρτυρας με τον Αλέξη Κούγια να κάνει λόγο για «επιστημονική φαντασία».
Αλέξης Κούγιας: Παγκοσμίως έχει πιστοποιηθεί πόση είναι η θανατηφόρα δόση κεταμίνης;
Μάρτυρας: Όχι, δεν υπάρχει.
«Παραπληροφορεί τη δικαιοσύνη» σχολίασε ο Αλέξης Κούγιας μιλώντας για το συμπέρασμα της τοξικολογικής ότι στο παιδί «χορηγήθηκε θανατηφόρα δόση κεταμίνης». «Η θανατηφόρα είναι 6,5 , με 2,5 έχει χορηγήσει θανατηφόρα δόση;» διερωτήθηκε ο συνήγορος με το μάρτυρα να απαντά πως «γίνεται μια υποβάθμιση και παραπληροφόρηση».
Αλέξης Κούγιας: Το κάνει από άγνοια ο κ. Ράικος; Δικαιολογείται να μην γνωρίζει ;
Μάρτυρας : Να μην γνωρίζει όχι.
Αλέξης Κούγιας: Το αποκρύπτει ;
Μάρτυρας: Δεν ξέρω αν το αποκρύπτει . Υπάρχουν καθηγητές και καθηγητές , δικαστές και δικαστές , δικηγόροι και δικηγόροι …
Ο μάρτυρας , απαντώντας σε σχετική ερώτηση , αμφισβήτησε τον τρόπο με τον οποίο ο καθηγητής Ράικος υπολόγισε την ποσότητα της κεταμίνης που εντοπίστηκε στην Τζωρτζίνα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις