Ερευνητής που μελετά τις κοινωνικές επιπτώσεις της κλματικής αλλαγής κινδυνεύει να απολυθεί λόγω της άρνησής του να επιστρέψει με αεροπλάνο από την Παπούα Νέα Γουινέα στη Γερμανία.

Ο δρ Τζιανλούκα Γκριμάλντα, ο οποίος δεν μπαίνει σε αεροπλάνα λόγω των υψηλών εκπομπών άνθρακα, ενημερώθηκε την Παρασκευή από τον εργοδότη του, το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κίελου στη Γερμανία, ότι θα μείνει χωρίς δουλειά αν δεν βρίσκεται στο γραφείο του τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με τις αναρτήσεις του στο X (πρώην Twitter), o ερευνητής και ακτιβιστής βρίσκεται τώρα στο νησί Μπουγκαινβίλ της Παπούα Νέας Γουινέας, περιμένοντας το φορτηγό πλοίο με το οποίο θα αναχωρήσει για Ευρώπη, έχοντας περάσει έξι μήνες μελετώντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της παγκοσμιοποίησης σε αυτή την περιοχή του Ειρηνικού Ωκεανού.

«Το Ινστιτούτο προσπαθεί να εκδικηθεί τον Τζιανλούκα για τη συμμετοχή του σε κινητοποιήσεις πολιτικής ανυπακοής»

Ο Γκριμάλντα εκτιμά ότι θα χρειαστεί δύο μήνες για να ολοκληρώσει το ταξίδι των 22.000 χιλιομέτρων με πλοία, τρένα και λεωφορεία, κάτι που θα περιορίσει τις εκπομπές άνθρακα κατά 3,6 τόνους.

«Έγραψα στον πρόεδρο του ινστιτούτου μου για να του πω ότι δεν βρίσκομαι σήμερα εκεί και ότι θα ταξιδέψω με πλοίο και διά ξηράς» έγραψε την Δευτέρα.

«Νιώθω εντάξει τώρα, όμως μερικές από τις προηγούμενες ημέρες ήταν τραυματικές επειδή δεν περίμενα τέτοια συμπεριφορά από το ινστιτούτο μου. Πιστεύω όμως ότι έκανα τη σωστή επιλογή».

«Τα αεροπορικά ταξίδια είναι πραγματικά ο ταχύτερος τρόπος να καίμε ορυκτά καύσιμα, δηλαδή ο ταχύτερος δρόμος που μπορούμε να πάρουμε για την καταστροφή».

«Αντίποινα»

Στην Παπούα Νέα Γουινέα, μια από τις χώρες που απειλούνται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, ο Γκριμάλντα συναντήθηκε με κατοίκους που αναγκάστηκαν να μεταφέρουν ολόκληρα χωριά στην ενδοχώρα λόγω της ανόδου της στάθμης του ωκεανού.

Έδωσε δεκάδες ομιλίες για την κλιματική αλλαγή και εξήγησε στους νησιώτες ότι πέφτουν θύματα των εκπομπών άνθρακα του ανεπτυγμένου κόσμου. Τους υποσχέθηκε μάλιστα ότι θα ελαχιστοποιήσει τις δικές του εκπομπές κατά την επιστροφή του στη Γερμανία ώστε να μην επιδεινώσει τα προβλήματά τους.

«Οι λευκοί άνδρες (όπως μας αποκαλούν εδώ) συχνά αναφέρονται ως giaman [ψεύτες ή απατεώνες στην τοπική γλώσσα. Δεν θέλω να είμαι giaman» έγραψε ο Γκριμάλντα στο Twitter.

Ο ερευνητής παραδέχεται ότι κανονικά θα έπρεπε να είχε επιστρέψει στο Κίελο στις 10 Σεπτεμβρίου, υπέστη όμως αναπόφευκτες καθυστερήσεις, καθώς κρατήθηκε όμηρος για λύτρα από ενόπλους και έπεσε θύμα κλοπών.

Λέει επίσης δυσκολίες στις επαφές του με τους ντόπιους: «Αρκετές κοινότητες μού ζήτησαν να πάψω και να τους εξηγήσω το αντικείμενο της έρευνας δύο ή και τρεις φορές πριν αρχίσει η δουλειά πεδίου» είπε.

Άλλοι ερευνητές εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους προς τον Γκριμάλντα. «Είναι παράδοξο που ένα ερευνητικό ινστιτούτο απειλεί να απολύσει έναν ερευνητή επειδή κάνει τη δουλειά του με τόσο ζήλο και επειδή αποφεύγει τις πτήσεις στη διάρκεια μιας κλιματικής κρίσης» δήλωσε στον Guardian η Τζούλια Στάινμπεργκ, καθηγήτρια που ειδικεύεται στις κοινωνικές προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, και μέλος της ομάδας που συντάσσει τις εκθέσεις της Διακυβερνητικής Υπηρεσίας του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

«Το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Οικονομίας του Κίελου φαίνεται ότι προσπαθεί να εκδικηθεί τον Τζιανλούκα για προηγούμενη συμμετοχή του σε κινητοποιήσεις πολιτικής ανυπακοής με την ομάδα Scientist Rebellion» υποστήριξε.