Εκτελέσεις αμάχων στην Κολομβία: Ζήτησε συγγνώμη ο στρατός
Ο στρατός είχε εμφανίσει τους δολοφονημένους αμάχους ως αντάρτες σε μια πρακτική που ονομάζεται «ψευδώς θετικοί».
Ο στρατός της Κολομβίας ζήτησε για πρώτη φορά χθες, Τρίτη, συγγνώμη από οικογένειες άμαχων πολιτών που σκοτώθηκαν από στρατιώτες οι οποίοι στη συνέχεια τους εμφάνισαν ψευδώς ως αντάρτες που σκοτώθηκαν στη μάχη, μια πρακτική γνωστή με την ονομασία «ψευδώς θετικοί».
«Αναγνωρίζουμε ότι μέλη του στρατού διέπραξαν φρικτές πράξεις οι οποίες δεν έπρεπε να είχαν γίνει ποτέ»
Σύμφωνα με την Ειδική Δικαιοδοσία για την Ειρήνη (JEP), ένα ειδικό δικαστήριο αρμόδιο για να ερευνά τα χειρότερα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη διάρκεια της σύγκρουσης στην Κολομβία, 6.402 πολίτες σκοτώθηκαν στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής και στο διάστημα ανάμεσα στο 2004 και το 2008. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι στρατιώτες είχαν ντύσει στη συνέχεια με στολές ανταρτών τα πτώματα των πολιτών τους οποίους είχαν σκοτώσει.
«Αναγνωρίζουμε ότι μέλη του στρατού διέπραξαν φρικτές πράξεις οι οποίες δεν έπρεπε να είχαν γίνει ποτέ», δήλωσε ο αρχηγός του στρατού, ο στρατηγός Λουίς Οσπίνα, στη διάρκεια τελετής στην Μπογοτά.
Οι δολοφόνοι και οι συνεργοί τους «κηλίδωσαν τη νομιμότητα» του θεσμού, πρόσθεσε. «Ζητούμε ειλικρινέστατα συγγνώμη», δήλωσε απευθυνόμενος στους συγγενείς των θυμάτων.
Από τα πιο μεγάλα σκάνδαλα
Η πρακτική αυτή είναι ένα από τα πιο μεγάλα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκεται ο κολομβιανός στρατός στη διάρκεια της σύγκρουσής του με τους αριστερούς αντάρτες.
Οι περισσότερες από τις γυναίκες, που ήταν παρούσες στην τελετή, ζήτησαν να μάθουν την αλήθεια για την ταυτότητα αυτών που από το 2004 ως το 2008 έδωσαν τις εντολές να θανατωθούν οι πολίτες αυτοί ώστε να διογκώσουν έτσι τις στατιστικές αναφορικά με τον αγώνα εναντίον των ανταρτών, με αντάλλαγμα τιμητικές ημέρες αργίας και παρασημοφορήσεις.
Σύμφωνα με ενώσεις θυμάτων, μέλη του στρατού είχαν καταχρασθεί την εμπιστοσύνη νέων και τους είχαν υποσχεθεί θέσεις εργασίας, πριν τους σκοτώσουν.
Διοικητές του στρατού αρνούνται πως οι πράξεις αυτές μπορεί να ήταν συστηματικές και ισχυρίζονται πως ήταν στη φαντασία οργανώσεων της αριστεράς που ήθελαν να πλήξουν τις δυνάμεις της τάξης.
Ορισμένοι στρατιωτικοί ισχυρίστηκαν στην JEP πως υφίσταντο πιέσεις από τους ανωτέρους τους και ιδιαίτερα τον Μάριο Μοντόγια, έναν απόστρατο στρατηγό και πρώην αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού, ο οποίος είχε πολύ στενές σχέσεις με τον δεξιό πρώην πρόεδρο Άλβαρο Ουρίμπε.
Σε βάρος του απαγγέλθηκαν στα τέλη Αυγούστου από την JEP κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας για την ευθύνη του στο φόνο και την εξαφάνιση 130 πολιτών, τους οποίους είχε εμφανίσει ψευδώς ως αντάρτες που σκοτώθηκαν στη μάχη.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Αμαλιάδα: Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ
- Νέα Αριστερά για ναυάγιο με μετανάστες στη Ρόδο: Το δόγμα της αποτροπής και των push-backs δολοφονεί
- Πανσερραϊκός – Παναιτωλικός 0-0: Όλα μηδέν στις Σέρρες
- Παναθηναϊκός: Η 11άδα κόντρα στην Athens Kallithea (pic)
- Ορέσνικ εναντίον δυτικής άμυνας: Ποιός θα υπερισχύσει;
- Συρία: Συνεχίζει τις συναντήσεις ο αλ Τζουλάνι – Ραντεβού με αντιπροσωπεία των Δρούζων