Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανία: Ξέμεινε από φυλακές – Νοικιάζει κελιά από χώρες του εξωτερικού

Βρετανία: Ξέμεινε από φυλακές – Νοικιάζει κελιά από χώρες του εξωτερικού

Οι Συντηρητικοί ήδη έχουν ξεκινήσει διερευνητικές συζητήσεις με χώρες που είναι πιθανόν να συνεργαστούν μαζί τους στην Ευρώπη.

Πρόβλημα υπερπληθυσμού και χωρητικότητας στις φυλακές της αντιμετωπίζει η Βρετανία και γι’ αυτό στρέφεται σε αναζήτηση κελιών σε χώρες του εξωτερικού.

Σύμφωνα με τα σχέδια που ανακοίνωσαν οι Συντηρητικοί κατά τη διάρκεια του συνεδρίου τους που διεξάγεται αυτές τις ημέρες, η Βρετανία θέλει να νοικιάσει κελιά από άλλες χώρες του εξωτερικού.

Οι Συντηρητικοί ήδη έχουν ξεκινήσει διερευνητικές συζητήσεις με χώρες που είναι πιθανόν να συνεργαστούν μαζί τους στην Ευρώπη. Τα σχέδια μάλιστα αναμένεται να τεθούν υπό συζήτηση μόλις το επιτρέψει ο κυβερνητικός χρόνος.

Μάλιστα οι Συντηρητικοί έφεραν σαν παράδειγμα τη Νορβηγία και το Βέλγιο που έχουν κάνει παρόμοιες συμφωνίες με την Ολλανδία.

Από την πλευρά τους οι Εργατικοί αλλά και οργανώσεις που μάχονται για τη μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος χαρακτήρισαν τα συγκεκριμένα σχέδια σαν μία αποτυχία των Συντηρητικών να βρουν μία εναλλακτική λύση στο πρόβλημα.

«Αναζητούν να βάλουν τους κρατούμενους σε φυλακές στο εξωτερικό επειδή είναι ανίκανοι να φτιάξουν νέες, όπως χρειάζεται για να κρατήσουν τους ανθρώπους μας ασφαλείς»

Φυλακή

Εάν επιτευχθεί μία συμφωνία, οι κρατούμενοι θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε χώρες που θα παρέχουν την εγκατάσταση, την έκτιση των ποινών και την επανένταξη σύμφωνα με τα βρετανικά πρότυπα. Βέβαια, πρόσφατα τα συγκεκριμένα πρότυπα είχαν θεωρηθεί τόσο φτωχά που ένα δικαστήριο στη Γερμανία είχε αρνηθεί να εκδώσει έναν αιχμάλωτο στη Βρετανία.

«Εξασφαλίζει ότι πάντα θα υπάρχει χώρος για να κρατήσουμε ασφαλείς τους πολίτες από τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες»

Μιλώντας στο συνέδριο ο υπουργός Δικαιοσύνης Άλεξ Τσαλκ  υπεραμύνθηκε των ενεργειών της κυβέρνησης σημειώνοντας, ότι «κάνει τα περισσότερα από τη βικτωριανή εποχή για να επεκτείνει τη χωρητικότητα των φυλακών».

«Μαζί με το πρόγραμμα επέκτασης των κελιών στις φυλακές κατά 20.000, την ανακαίνιση των παλαιών σωφρονιστικών συστημάτων και  τη γρήγορη ανάπτυξη κελιών, να δανειστούμε κελιά για φυλακισμένους σε άλλες χώρες, θα εξασφαλίσει ότι πάντα θα υπάρχει χώρος για να κρατήσουμε ασφαλείς τους πολίτες  από τους πιο επικίνδυνους εγκληματίες», προσέθεσε σύμφωνα με τον Guardian.

Κατά την ανακοίνωση του συγκεκριμένου μέτρου οι Συντηρητικοί υποστήριξαν ότι η μέση ποινή κράτησης έχει αυξηθεί κατά 57% από τη στιγμή που ανέβηκαν στην εξουσία σε κυβερνητικό συνασπισμό το 2010.

Αντιδράσεις από οργανώσεις που προασπίζονται τη μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος

Αυτές οι τακτικές των Συντηρητικών έφεραν σφοδρές αντιδράσεις από οργανώσεις που προασπίζονται τη μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος. Ο διευθυντής της οργάνωσης Howard League για τη μεταρρύθμιση του σωφρονιστικού συστήματος, Άντριου Νέιλσον με ανάρτησή του στο X (πρώην Twitter), χαρακτήρισε το σχέδιο «απελπισία».

Η Πία Σίνια, εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης Prison Reform Trust, σημείωσε πως «η αντίδραση της κυβέρνησης στα επικίνδυνα και αυξανόμενα επίπεδα συνωστισμού στις φυλακές μας, ήταν ένα πρόχειρο σχέδιο, να νοικιάσει κελιά φυλακών. Οι διευθυντές των φυλακών θα είναι σε απόγνωση μετά από μία τόσο επιφανειακή απάντηση στις πραγματικές και επιτακτικές ανησυχίες τους. Έχει ανάψει κόκκινο φωτάκι συναγερμού για επικείμενη κρίση στη χωρητικότητα στις φυλακές τους επόμενους μήνες. Οι υπουργοί δεν μπορούν πουν ότι δεν είχαν προειδοποιηθεί. Χρειάζεται επειγόντως να φέρουμε μπροστά πρακτικά σχέδια για τη μείωση της πίεσης στο σύστημα, συμπεριλαμβανομένης της εκτελεστικής απελευθέρωσης φυλακισμένων. Οι κίνδυνοι από το να μην το κάνουμε είναι πολλοί για να αγνοηθούν».

Η Αγγλία και η Ουαλία από κοινού έχουν τον τρίτο μεγαλύτερο πληθυσμό φυλακισμένων στην Ευρώπη, μετά τη Ρωσία και την Τουρκία, με περίπου 88.000 κρατούμενους που αναμένεται να αυξηθούν σε  94.400 μέχρι τον Μάρτιο του 2025 και σε 106.000 στις αρχές του 2027.

Στις 29 Σεπτεμβρίου η συνολική χωρητικότητα των φυλάκων τς Βρετανίας ανερχόταν σε 88.561.

Από την πλευρά της η βουλευτής των Εργατικών και σκιώδης υπουργός Δικαιοσύνης, Σαμπάνα Μαχμούντ, σημείωσε: «Δεν υπάρχει πιο σπουδαίο σύμβολο από τον τρόπο που οι Τόρις λειτουργούν το ποινικό μας σύστημα από το γεγονός ότι αναζητούν να βάλουν τους κρατούμενους σε φυλακές στο εξωτερικό επειδή είναι ανίκανοι να φτιάξουν νέες, όπως χρειάζεται για να κρατήσουν τους ανθρώπους μας ασφαλείς».

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024