Πέντε συμβουλές για να μην χαλάσει (σχεδόν) ποτέ το αυτοκίνητό σας
Ακολουθώντας τις παρακάτω πέντε συμβουλές θα μειώσετε σημαντικά τις πιθανότητες το όχημά σας να αντιμετωπίσει τεχνικό πρόβλημα
Με τις τιμές των πάντων… να είναι στα ύψη κάθε βράδυ που πέφτουμε για ύπνο άπαντες προσευχόμαστε να μην χρειαστεί (τουλάχιστον) να αντιμετωπίσουμε κάποια βλάβη στο αυτοκίνητό μας, αφού κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφικό για το πορτοφόλι μας.
Η βλάβη στο αυτοκίνητό μας αποτελεί έναν πραγματικό εφιάλτη που μπορείτε σε πολύ μεγάλο βαθμό να αποφύγετε, ακολουθώντας κάποια απλά βήματα.
Φυσικά είναι αδύνατο να μηδενίσετε τις πιθανότητες να πάθει κάτι το όχημά σας, ωστόσο ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα μπορείτε να τα μειώσετε όσο το δυνατόν περισσότερο.
Ας τους δούμε αναλυτικά…
Ο κανόνας του ενός λεπτού
Σύμφωνα με το Car and Motor, μία βλάβη στο τούρμπο θα σας κοστίσει ακριβά, ενώ απαιτεί και πολλές εργατοώρες για να επισκευαστεί. Και όλα αυτά θα συμβούν μόνο εάν είστε τυχεροί στην διαθεσιμότητα ανταλλακτικών. Σε αντίθετη περίπτωση θα υποστείτε και μεγάλη καθυστέρηση στην επισκευή.
Για να μειώσετε τις πιθανότητες και να μην δώσετε μερικά μηνιάτικα για επισκευές, συνίσταται ο κανόνας του ενός λεπτού. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι λίγη υπομονή, διάρκειας ενός μόνο λεπτού.
Μόνο έτσι θα υπάρχει επαρκή λίπανση στο τούρμπο και θα βρεθεί σε σωστή θερμοκρασία λειτουργίας. Αυτό το κόλπο καλό είναι να το κάνετε και στις κρύες εκκινήσεις, αλλά και μετά από μία μεγάλη διαδρομή.
Να πατάτε πλήρως το πεντάλ του συμπλέκτη
Ο συμπλέκτης του αυτοκινήτου ταλαιπωρείται εντονότερα στα αυτοκίνητα με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων και σε περίπτωση που παρουσιάσει βλάβη θα κοστίσει αρκετά, μαζί με τα εργατικά για την αντικατάσταση των αναλώσιμων υλικών.
Για να αυξήσουμε την διάρκεια ζωής του θα πρέπει πιέζετε το πεντάλ του μόνο όταν πραγματοποιείτε αλλαγή σχέσης στο κιβώτιο και φυσικά να το πιέζετε μέχρι το τέλος της διαδρομής του. Με αυτό τον τρόπο, ο δίσκος του δεν θα «κουραστεί» και θα φθείρεται ομοιόμορφα.
Μην πατάτε τον πεντάλ του συμπλέκτη όταν δεν αλλάζετε ταχύτητες
Αφού αναφέραμε ότι πρέπει να πατάτε πλήρως το πεντάλ του συμπλέκτη κάθε φορά που αλλάζετε ταχύτητα στο χειροκίνητο κιβώτιο, θα πρέπει να πούμε και το αντίθετο. Να απελευθερώνετε δηλαδή πλήρως το πεντάλ του συμπλέκτη όταν δεν αλλάζετε σχέση.
Θα πρέπει να μην πατάτε ελαφρώς τον συμπλέκτη καθ’ όλη την διάρκεια οδήγησης καθώς προκαλείται πρόωρη και διαρκής φθορά στα αναλώσιμα του σετ συμπλέκτη (δίσκος, πλατό, ρουλμάν).
Μην οδηγείτε με αναμμένο το λαμπάκι βενζίνης
Εάν οδηγείτε συχνά με τις «αναθυμιάσεις» καυσίμου στο ρεζερβουάρ καυσίμου θα πρέπει να γνωρίζετε ότι θα έχετε πρόβλημα. Με αυτό τον τρόπο θα τραβήξει το σύστημα τροφοδοσίας τα υπολείμματα που υπάρχουν στο ρεζερβουάρ, ενώ υπάρχει ενδεχόμενο να παρουσιάσει υγρασία. Και αυτό είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει βλάβη στο σύστημα ψεκασμού καυσίμου.
Σε περίπτωση που παρουσιάσει βλάβη το σύστημα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η επισκευή θα είναι ακριβή. Μπορεί να χρειαστούν επισκευή τα μπεκ καυσίμου ή ακόμα και η αντλία του. Για να αποφύγετε μία τέτοια συνθήκη, θα πρέπει να βάζετε βενζίνη όταν ο δείκτης έχει φτάσει το 25% (¼).
Μην πιέζετε τον κρύο κινητήρα
Είναι ευκόλως κατανοητό ότι δεν πρέπει να πιέζουμε ένα κινητήρα που δεν έχει έρθει σε θερμοκρασία λειτουργίας. Εάν ξεκινήσετε μια διαδρομή με δυνατές επιταχύνσεις θα πρέπει να γνωρίζετε ότι ο κινητήρας θα παρουσιάσει σε λίγα χρόνια σοβαρά προβλήματα.
Για αυτό, θα πρέπει να ξεκινήσετε ήπια τα πρώτα πέντε με δέκα λεπτά, μιας η αντλία λαδιού δεν έχει διασφαλίσει ακόμα την πλήρη λίπανση του κινητήρα. Το ίδιο βέβαια θα πρέπει να κάνετε και μετά από μία απαιτητική διαδρομή που θα ζοριστεί ο κινητήρας και θα ανεβάσει υψηλή θερμοκρασία. Το παν είναι να μην απενεργοποιείται ο κινητήρας μόλις φτάσετε στον προορισμό σας.
- Πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έκανε ακροδεξιά και πληθωρισμό παγκόσμιους «βασιλιάδες»
- Επιστροφή στον πρώην: Η σύγχρονη «Οδύσσεια» των σχέσεων
- Καιρός: Επιδείνωση των συνθηκών με κρύο, βροχές και χιόνια – Πότε θα εκδηλωθούν καταιγίδες στην Αττική
- Μπορεί η Τουρκία ή τα Κατεχόμενα να οριοθετήσουν με τη Συρία;
- Γάζα: Η σφαγή συνεχίζεται παρά τις ελπίδες για εκεχειρία – Δεκάδες νεκροί και νέα πλήγματα σε νοσοκομείο
- ΑΕΚ: Η κατάρα των γιορτών!