Γιάννης Ιωαννίδης: Ο «Ξανθός» ήταν οι αντιθέσεις του – «Ζητούσες να σε φωνάζουν κόουτς»
Ο θρύλος του ελληνικού μπάσκετ αφήνει τεράστια παρακαταθήκη – Την Παρασκευή η κηδεία του Γιάννη Ιωαννίδη
Ο Γιάννης Ιωαννίδης πέθανε την Τρίτη στα 78 του χρόνια, βυθίζοντας στη θλίψη όλη την Ελλάδα. Ο «ξανθός» του ελληνικού μπάσκετ, έφυγε από τη ζωή έπειτα από προβλήματα ετών, που τον είχαν αναγκάσει να μένει στο σπίτι, μακριά από τα κοινά.
Την Παρασκευή στις 17:00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης, όπου γεννήθηκε, η κηδεία του ενώ σήμερα, συγγενείς, πρώην συνεργάτες και φίλοι του Γιάννη Ιωαννίδη, που δεν θα μπορούσαν να ταξιδέψουν στη Θεσσαλονίκη, βρέθηκαν στη Βούλα για να τον αποχαιρετήσουν.
Με τρεμάμενη φωνή η κόρη του Γιάννη Ιωαννίδη, Θεοδώρα Ελένη, αποχαιρέτησε τον πατέρα της, στον επικήδειό της, προσφωνώντας τον όπως του άρεσε, όπως είπε, «κόουτς».
«Πάντοτε ζητούσες να σε προσφωνούν κόουτς και τίποτε άλλο. Κοουτσάρα μου θα σου πω κάτι. Το παιχνίδι δεν τελείωσε, απλώς πήρες ένα τάιμ άουτ για να το συνεχίσεις στα επουράνια γήπεδα, περνώντας στην αθανασία. Ένα τραγούδι της αγαπημένης σου Μαρινέλας λέει ‘καμιά φορά λέω να αλλάξω ουρανό, μα δεν, μα δεν υπάρχουν δρόμοι’. Εσύ όμως μπαμπά μου τους βρήκες αυτούς τους δρόμους».
«Εδώ είναι όλοι για να σου πούνε το τελευταίο ‘αντίο’, να σου φωνάξουν σιωπηλά το πόσο σε αγαπάμε και τι θα σημαίνεις πάντα για την οικογένειά σου, το μπάσκετ, για τον αθλητισμό, για ολόκληρη την Ελλάδα. Έφυγες νωρίς και ένδοξα μπαμπά».
Ο Γιάννης Ιωαννίδης ήταν οι αντιθέσεις του
Ο Γιάννης Ιωαννίδης ήταν οι αντιθέσεις του. Αθυρόστομος. Τα… γαλλικά στα τάιμ άουτ ήταν σήμα κατατεθέν του, αλλά ταυτόχρονα ήταν τακτικός επισκέπτης του Αγίου Όρους, πιστός στις διδαχές του γέροντα Παΐσιου, και φιλάνθρωπος.
Εκρηκτικός. Οι διαιτητές ήταν οι χειρότεροι εχθροί του. Στα νεύρα του πάνω μπορούσαν να φύγουν και μπουκάλια, αλλά η αγάπη του για τους παίκτες του ήταν αδιαπραγμάτευτη. Τους ένιωθε όλους παιδιά του.
Προληπτικός, συναισθηματικός, λάτρης της τέχνης, ντόμπρος, αυθεντικός και πάνω απ’ όλα πρωταθλητής. Ο άνθρωπος που άλλαξε τον ρου της ιστορίας του ελληνικού μπάσκετ.
Έζησε τη ζωή του με πάθος, με ορκισμένους φίλους, αλλά και εχθρούς, με το τσιγάρο στο χέρι και το αιώνιο μπλε σακάκι, που τώρα βρίσκεται στις προθήκες του μουσείου της ΧΑΝΘ.
Το μπάσκετ ήταν η ζωή του. Πιο πάνω από αυτήν ήταν μόνο η σύζυγός του Γιούλα κι η μονάκριβη κόρη τους Θεοδώρα.
Η παρακαταθήκη του
Η παρακαταθήκη που άφησε στο μπάσκετ, τεράστια.
Με τον Γκάλη, τον Γιαννάκη και τα άλλα παιδιά και μέσα από την αιώνια κόντρα του με τον συμπολίτη ΠΑΟΚ, ο δικός του Άρης έγινε αυτοκράτορας τη δεκαετία του ‘80.
Ο αγαπημένος όλων των Ελλήνων, αήττητος εντός συνόρων επί 3,5 συναπτά έτη, με συμμετοχές σε τρία Final-4 Ευρωλίγκας, με 8 πρωταθλήματα, 5 κύπελλα.
Μετά ο Ολυμπιακός και η αιώνια κόντρα με τον Παναθηναϊκό. Νικητής κι εδώ. Τέσσερα πρωταθλήματα και τρία Final-4. Ο κόσμος τον λάτρεψε.
Η ΑΕΚ, η Εθνική ομάδα. Νίκες παντού. Ο μοναδικός προπονητής στην Ευρώπη που έφτασε σε Final-4 της Ευρωλίγκας με τρεις διαφορετικές ομάδες από την ίδια χώρα.
Η φιλία του με τον Κώστα Καραμανλή τον έβαλε στη Βουλή για πρώτη φορά το 2004. Έμεινε εκεί ως το 2015. Διετέλεσε και υφυπουργός Αθλητισμού δύο φορές, από το 2007 ως το 2009 και από το 2012 ως το 2013.
«Μεγάλο κεφάλαιο για το ελληνικό μπάσκετ»
Στην επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, βρέθηκε όλος ο κόσμος του ελληνικού μπάσκετ.
«Ο άνθρωπος έκανε τόσα πολλά πράγματα για να δώσει ώθηση στο μπάσκετ, μπήκε το μπάσκετ σε όλα τα σπίτια. Νομίζω πως προσπαθούσε πάντα να είναι τέλειος», είπε ο Παναγιώτης Γιαννάκης.
«Φεύγει ο ξανθός και παίρνει μαζί του τρομερά έντονες στιγμές που ζήσαμε είτε ως αντίπαλοι είτε ως συνεργάτες. Συλλυπητήρια στην οικογένειά του, στη Γιούλα και την κόρη του. Θεωρώ ότι ο ξανθός δεν έχει τιμηθεί όσο θα έπρεπε για όσα πρόσφερε επί τρεις δεκαετίες στο ελληνικό μπάσκετ. Ελπίζω να τιμηθεί μετά θάνατον», είπε ο Παναγιώτης Φασούλας.
«Άφησε ανεξίτηλο το στίγμα στη χώρα μας, η οικογένεια του μπάσκετ ανεξαρτήτως χρωμάτων πάντα ήταν και παραμένει δεμένη, οπότε κάθε απώλεια είναι σημαντική για εμάς. Έβαλε τις βάσεις για να δούμε αυτά που είδαμε όλα τα επόμενα χρόνια. Ελπίζω να βγουν κι άλλες προσωπικότητες στο μέλλον σαν τον κόουτς», δήλωσε ο Φραγκίσκος Αλβέρτης.
«Ήταν ένα κεφάλαιο μεγάλο για το ελληνικό μπάσκετ. Ήταν η αρχή για τη συνέχεια πολλών προπονητών ή παιχτών που έβγαζε ώστε να φτάσουμε κι εμείς ακόμα και στη δική μου γενιά και να συνεχιστεί αυτή η παρακαταθήκη που έχει αφήσει. Πάντα θα μείνει αθάνατος ο Ιωαννίδης», δήλωσε ο Γιάννης Μπουρούσης.
Στο τελευταίο «αντίο» βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Νίκος Φιλίππου, ο Κώστας Τσαρτσαρής, ο Δήμος Ντικούδης, ο Αντώνης Φώτσης, ο Ηλίας Ζούρος, οι ιδιοκτήτες της ΚΑΕ Ολυμπιακός Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Δημήτρης Παπανικολάου.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι ένας άνθρωπος που άφησε τεράστιο αποτύπωμα στο μπάσκετ σε όλους όσοι ασχολήθηκαν, παίκτες, προπονητές, παράγοντες. Νομίζω ότι το πέρασμά του ήταν τουλάχιστον πάρα πολύ έντονο», ανέφερε ο Γιώργος Μπαρτζώκας.
«Τεράστια τιμή για όλους μας που ήταν, για όσοι τον γνωρίσαμε και είχαμε την ευκαιρία να συναναστραφούμε μαζί του, αλλά όσο ζει στη σκέψη των μπασκετικών πάντα θα βρίσκεται εδώ, πάντα θα έχει μια θέση στο μπάσκετ», είπε ο Κώστας Παπανικολάου.
Στεφάνια απέστειλαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Βαγγέλης Μαρινάκης, η ΠΑΕ Ολυμπιακός, η Alter Ego Media, η ΚΑΕ ΑΡΗΣ και άλλοι εκπρόσωποι της αθλητικής και πολιτικής σκηνής.
Το μεγαλείο ψυχής του Γιάννη Ιωαννίδη
Ο δημοσιογράφος του αθλητικού ρεπορτάζ, Αντώνης Κατσαρός μοιράστηκε μία προσωπική του ιστορία στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του MEGA, η οποία τον συνδέει με το Γιάννη Ιωαννίδη.
Συγκεκριμένα, ο δημοσιογράφος είπε πως το 2001 είχε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα, το οποίο τον οδήγησε στην εντατική. Όπως είπε ενώ δεν ήταν φίλοι, εκείνος βρέθηκε στο νοσοκομείο και συμπαραστεκόταν στους γονείς και στους συγγενείς του.
Αργότερα, πήγε να τον επισκεφτεί στο πατρικό του και τότε ο δημοσιογράφος τον ρώτησε για ποιο λόγο βρέθηκε κοντά του εκείνην τη δύσκολη περίοδο.
Η απάντησή του ήταν: «Άξιζε να ζεις, είσαι καλός άνθρωπος και οι καλοί άνθρωποι πρέπει να είναι ανάμεσά μας». Ο δημοσιογράφος τόνισε πως ήταν πολύ συγκινητικό αυτό που έκανε.
Μάλιστα, όπως είπε ο δημοσιογράφος, έτυχε να τον συναντήσει πρόσφατα αλλά εκείνος δεν τον γνώρισε λόγω της ασθένειάς του.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις