Μον Μπλαν: Το ψηλότερο βουνό της Ευρώπης κόντυνε 2 μέτρα
Η μειωμένη χιονόπτωση συρρίκνωσε τη στέγη των Άλπεων.
- Artemas και Διαμαντής: Ο Κύπριος viral τραγουδιστής που ακούει ο Ομπάμα και όλο το TikTok, έχει ορμή
- Μεθοδεύσεις και προσπάθειες επηρεασμού των ιατροδικαστών στο συγκλονιστικό θρίλερ της Αμαλιάδας
- «Είσαι ενδοτικός», «Μην είσαι κατά συρροή δειλός»: Συνεχίζεται ο πόλεμος Νετανιάχου και Γκαντζ
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
Το Μον Μπλαν, το ψηλότερο όρος των Άλπεων και της Ευρώπης, κόντυνε κατά 2,2 μέτρα την τελευταία διετία, δείχνουν οι τελευταίες μετρήσεις, αν και οι ερευνητές δεν αποκλείουν να ξαναψηλώσει το βουνό τα επόμενα χρόνια.
Εξοπλισμένοι με εργαλεία ακριβείας και drone, περίπου 20 ερευνητές σκαρφάλωσαν στην περιοχή για να συλλέξουν μετρήσεις, μια επιχείρηση που πραγματοποιείται ανά διετία για να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Η βραχώδης κορυφή του Μον Μπλανκ παρέμεινε σταθερή στα 4.792 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας, όμως το παχύ κάλυμμα πάγου λέπτυνε και έπεσε στα 4.805,59 μέτρα, ανακοίνωσαν οι αρχές της γαλλικής επαρχίας Οτ Σαβουά.
«Η κορυφή βρίσκεται σε διαρκή κίνηση»
Ο Ντένις Μπορέλ, ένας από τους ερευνητές που συμμετείχαν στην επιχείρηση, δήλωσε στο γαλλικό κανάλι TF1 ότι το 2023 ήταν «ασυνήθιστη χρονιά».
Το φετινό καλοκαίρι ήταν το θερμότερο που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, και πολλά χιονοδρομικά κέντρα των Άλπεων έκλεισαν ή χρησιμοποίησαν τεχνητό χιόνι.
Το Μον Μπλαν «έχασε 3.500 κυβικά μέτρα πάγου και χιονιού σε σύγκριση με τον όγκο όπως μετρήθηκε το 2021, κάτι που αντιστοιχεί χονδρικά στον όγκο μιας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων» ανέφερε ο Μπορέλ.
Επισήμανε ωστόσο ότι οι μετρήσεις των τελευταίων ετών δεν επαρκούν για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής.
«Το Μον Μπλανκ θα μπορούσε κάλλιστα να ψηλώσει σε δύο χρόνια» συμφώνησε ο Ζαν ντε Γκαρέτ, επικεφαλής γεωμέτρης της αποστολής.
«Συλλέγουμε δεδομένα για τις επόμενες γενιές, δεν είμαστε εδώ για να τις ερμηνεύσουμε» είπε.
«Με τις επιχειρήσεις μετρήσεων έχουμε πάντως μάθει πολλά: γνωρίζουμε ότι η κορυφή βρίσκεται σε διαρκή κίνηση τόσο όσον αφορά το υψόμετρο, με διακυμάνσεις σχεδόν 5 μέτρων, όσο και τη θέση της».
Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο ελβετικός οργανισμός παρακολούθησης των πάγων GLAMOS ανακοίνωσε ότι η τελευταία διετία έφερε απώλεια-ρεκόρ 10% στους όγκους των αλπικών παγετώνων της Ελβετίας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις