NASA: Οι επόμενοι αστροναύτες στη Σελήνη θα ντυθούν με Prada
Για πρώτη φορά, δημιουργίες υψηλής ραπτικής θα φορεθούν εκτός Γης.
Η εταιρεία που σχεδιάζει στολές για τους επόμενους αστροναύτες της NASA που θα πατήσουν στη Σελήνη ανακοίνωσε ότι συνεργάζεται με την ιταλική Prada για τις διαστημικές κρεασιόν.
Η Prada θα συνεργαστεί με την αμερικανική Axiom Space σε όλη τη διαδικασία σχεδιασμού. Οι δύο εταιρείες θα αναπτύξουν από κοινού νέα υλικά και σχεδιαστικές λύσεις για την προστασία των αστροναυτών από το εχθρικό σεληνιακό περιβάλλον, ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους.
Δεδομένου ότι μόνο δύο μέλη του Artemis ΙΙΙ θα πατήσουν στο φεγγάρι, το κόστος του διαστημικού ρουχισμού βγαίνει υψηλό στα 230 εκατομμύρια δολάρια
Οι στολές θα χρησιμοποιηθούν στην αποστολή Artemis III, την πρώτη ανθρώπινη αποστολή στη επιφάνεια του φεγγαριού εδώ και μισό αιώνα.
Το φιλόδοξο πρόγραμμα Artemis ξεκίνησε το 2022 με την αποστολή Artemis I, μια δοκιμαστική πτήση γύρω από τη Σελήνη με τρία ανδρείκελα στη θέση των αστροναυτών. To 2024 θα ακολουθήσει το Artemis II, μια επανάληψη του ίδιου ταξιδιού με ανθρώπινο πλήρωμα.
Η αποστολή προσσελήνωσης Artemis III, η οποία δεν αναμένεται πριν από το 2025 το νωρίτερο, θα είναι το πρώτο βήμα για τη μόνιμη παρουσία του ανθρώπου στη Σελήνη και την αξιοποίηση των φυσικών πόρων της σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.
Ακριβό το κοστούμι
Πέρυσι τον Σεπτέμβριο, η NASA επέλεξε ως ράφτη την Axiom Space, εταιρεία με έδρα το Χιούστον. Δεδομένου ότι μόνο δύο μέλη του Artemis ΙΙΙ θα πατήσουν στο φεγγάρι, το κόστος του διαστημικού ρουχισμού βγαίνει υψηλό στα 230 εκατομμύρια δολάρια.
Το ποσό αυτό όμως είναι ένα μικρό μέρος των 3,5 δισεκατομμυρίων που είναι πρόθυμη να δώσει η NASA έως το 2034 για νέες διαστημικές στολές, τόσο για τη Σελήνη όσο και για τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Στους επιμέρους διαγωνισμούς συμμετέχουν η Axiom και η εταιρεία Collins Aerospace.
Ένα από τα προβλήματα που καλούνται να λύσουν οι σχεδιαστές είναι η εισχώρηση σεληνιακής σκόνης, η οποία αποτελείται από εξαιρετικά αιχμηρούς κόκκους και μπορούσε να περάσει μέσα στις στολές των αποστολών Apollo τις δεκαετίες του 1960 και ’70.
Οι νέες στολές θα πρέπει επίσης να μπορούν να αντιμετωπίζουν ακραίες θερμοκρασίες, καθώς το θερμόμετρο ανεβαίνει στους 120 βαθμούς στη διάρκεια της σεληνιακής ημέρας και βυθίζεται στους -130 τη νύχτα.
- Μοζαμβίκη: Τουλάχιστον 73 νεκροί από το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Η ανάρτηση – «φωτιά» του Φουρνιέ για την αναβολή του παιχνιδιού Παρί – Φενερμπαχτσέ (pic)
- Praktiker Hellas: Επανεγκαίνια του πλήρως ανακαινισμένου καταστήματος της στην Καλαμάτα
- Παππάς: Οι μειώσεις των τραπεζικών προμηθειών δεν είναι «θαύμα» Μητσοτάκη, προβλέπονται από την ΕΕ
- Βολοντίμιρ Ζελένσκι: Δεν υπήρξαν συμφωνίες της Κωνταντινούπολης, ήταν η απάντηση στο τελεσίγραφο της Ρωσίας
- Το «άσχημο» χριστουγεννιάτικο πουλόβερ που όλοι αγαπάμε να μισούμε