Χρήστος Βρεττάκος: Δεν είμαστε η πίσω αυλή της Αττικής – Με ένα άρθρο να διώξουν την Oil One
Τρίτη θητεία στο Δήμο Δραπετσώνας - Κερατσινίου διεκδικεί ο Χρήστος Βρεττάκος και επιδιώκει να συνεχίσει να ασκεί κοινωνική πολιτική για τους ευάλωτους δημότες, έχοντας στο επίκεντρο τα παιδιά και αιχμή το περιβάλλον
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Οι ρυπογόνες εγκαταστάσεις αποβλήτων της OIL ONE στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου Δραπετσώνας – Κερατσινίου και η ανάπλαση του χώρου όπου δεσπόζουν τα κουφάρια από μια άλλη εποχή – την βιομηχανική- που από την μία έδιναν μεροκάματο στους κατοίκους αλλά από την άλλη υποβάθμιζαν την ποιότητα ζωής αποτελούν την κορυφαία προτεραιότητα για την δημοτική αρχή υπό τον Χρήστο Βρεττάκο.
Ήδη, ο χώρος που παραχωρήθηκε στον Δήμο έχει μετατραπεί σε χώρο αναψυχής και περιπάτου αλλά και πολιτιστικών εκδηλώσεων σε αστραπιαίο χρόνο και οι δημότες αλλά και πολίτες από άλλες περιοχές «μπορούν να απολαύσουν και να δουν την θάλασσα τους».
Η λεγόμενη περιοχή των Λιπασμάτων αναμορφώνεται και το νέο Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που καταρτίστηκε από το ΕΜΠ προβλέπει τη δημιουργία Παιδιατρικού Νοσοκομείου – που λείπει από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά- πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις, κέντρο Καινοτομίας και πολλές πολιτιστικές δράσεις, σύμφωνα με το όραμα του Δημάρχου κ. Χρήστου Βρεττάκου.
«Η πόλη πρέπει να βρει νέα ταυτότητα, να έλθει κόσμος από την Αττική στην πόλη, ούτε μπορεί από εργατούπολη να είναι ανεργούπολη» λέει χαρακτηριστικά.
Τα κουφάρια από τα βιομηχανικά κτήρια δεσπόζουν στον χώρο αλλά η εγκατάλειψη τους από τους ιδιοκτήτες τους παραμένει πρόβλημα αφού «ρημάζουν αντί να είναι τοπόσημα».
Οι εγκαταστάσεις της Oil One που δημιουργήθηκαν το 2015 με «φωτογραφικό» διαγωνισμό- όπως λέει ο κ. Βρεττάκος με κίνδυνο να του ασκηθεί και πάλι αγωγή- πρέπει να απομακρυνθούν με απόφαση της Βουλής, όπως και όταν αποφασίστηκε. Δίπλα στις εγκαταστάσεις υπάρχουν σχολεία, αθλοπαιδιές, κατοικίες και πέρα από τις οσμές και τις ουσίες που εκλύονται, διερωτάται εάν έχει κανείς σκεφτεί τι θα συμβεί εάν υπάρξει ατύχημα.
«Οι βουλευτές πρέπει να αποφασίσουν με ποιόν θα πάνε και ποιόν θα αφήσουν… φτάνει το χτύπημα στην πλάτη… η απόφαση πρέπει να ληφθεί με ένα νόμο και ένα άρθρο» υπογραμμίζει ο Δήμαρχος.
Διεκδικώντας την τρίτη θητεία, ο κ. Βρεττάκος αισθάνεται περήφανος για το κοινωνικό μαγειρείο, το κοινωνικό παντοπωλείο, το κοινωνικό φαρμακείο, την δυνατότητα πρόσβασης όλων των παιδιών σε βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς κόστος για τους γονείς. «Η κρίση έχει ακόμη βαθύ αποτύπωμα στην πόλη αφού »τσάκισε και γονάτισε» τους δημότες μας» τονίζει ο Δήμαρχος. Και από κοντά, έχουν ανοίξει μεγάλα έργα υποδομής και παρεμβάσεις εντός της πόλης για την βελτίωση της ποιότητας ζωής και την προστασία ανθρώπων και περιουσιών με αντιπλημμυρικά έργα.
Ό,τι κακό περίσσευε στην Αττική ερχόταν εδώ… λιπάσματα, σφαγεία, πετρελαϊκές εγκαταστάσεις. Αυτό που ήταν πληγή για την πόλη, αλλά ταυτόχρονα της έδινε τη δυνατότητα να ζει, πρέπει να βρούμε τρόπους να γίνει η ευλογία της
Για τα «Λιπάσματα»: Η έκταση πρέπει να αξιοποιηθεί για την πόλη
«Σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου τα βιομηχανικά κτήρια δεν θα ρήμαζαν, θα ήταν τοπόσημα» υπογραμμίζει ο Δήμαρχος Δραπετσώνας και Κερατσινίου και δηλώνει πως αναμένει την έγκριση του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου, που καταρτίστηκε από το ΕΜΠ, από τον αρμόδιο υπουργό για την μετατροπή του χώρου σε σημείο ανάπτυξης της πόλης και αναβάθμισης της περιοχής.
Τονίζει, πως υπάρχουν πηγές χρηματοδότησης για να αναπλαστεί η περιοχή και να ανακατασκευαστούν τα ερειπωμένα κτήρια. Το Σχέδιο προβλέπει στην περιοχή των Λιπασμάτων την κατασκευή Παιδιατρικού Νοσοκομείου, πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων για το Πανεπιστήμιο Πειραιά που θα έχουν ως αντικείμενο την θάλασσα, πολυχώρων Πολιτισμού, κ.α.
Για την Oil One: Θα έφτιαχναν μονάδα αποβλήτων στην Μύκονο;
«Το Κερατσίνι και η Δραπετσώνα δεν είναι η πίσω αυλή της Αττικής» διαμηνύει ο κ. Βρεττάκος και καλεί τους βουλευτές να διορθώσουν το λάθος που έκαναν το 2015 παρέχοντας άδεια εγκατάστασης στην Oil One. «Οι βουλευτές έφεραν εδώ την εγκατάσταση και εκείνοι πρέπει να την διώξουν», λέει.
Τα απόβλητα από όλη την Ελλάδα μεταφέρονται εκεί, όπως λέει ο κ. Βρεττάκος και θα μπορούσε να έχει γίνει μία άλλη επιλογή. «Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία να υπάρχει εγκατάσταση Seveso στην καρδιά του οικιστικού ιστού» αναφέρει και προειδοποιεί όλους τους αρμόδιους, ότι εκτός από τις επιπτώσεις στην υγεία και το περιβάλλον, «τι θα συμβεί σε περίπτωση ενός ατυχήματος;»
Έχουμε βαρεθεί να μας χτυπάνε φιλικά την πλάτη, θέλουμε άμεσα την απομάκρυνση της OIL ONE
Για την Κοινωνική Πολιτική του Δήμου: Παραμένουμε πόλη αλληλεγγύης
Η πόλη που άνοιξε τις αγκάλες της στους πρόσφυγες, μια πόλη συνώνυμο του μόχθου και της φτώχειας «συνεχίζει να είναι πόλη της αλληλεγγύης με τον Δήμο ενεργό και παρόντα». Από το 2014 ο κ. Βρεττάκος και η ομάδα του «άπλωσαν ένα δίκτυ προστασίας» για τους δημότες που τους «τσάκισε» η κρίση.
Κάθε μέρα 200 μοναχικοί άνθρωποι σιτίζονται από το κοινωνικό μαγειρείο. Κάθε μήνα 800 οικογένειες παραλαμβάνουν τα ψώνια του μήνα από το κοινωνικό παντοπωλείο και όσοι έχουν ανάγκη και αδυνατούν παίρνουν δωρεάν τα φάρμακά τους από το κοινωνικό φαρμακείο.
Όλα τα βρέφη και τα νήπια έχουν δωρεάν βρεφονηπιακό σταθμό ενώ τα μεγαλύτερα παιδιά απολαμβάνουν παιδικές κατασκηνώσεις, δωρεάν πολιτιστικές δράσεις και καλλιτεχνικές σχολές για 2.000 παιδιά. «Το παιδί, οι ανάγκες και οι προοπτικές του, είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας» ξεκαθαρίζει ο κ. Βρεττάκος.
Για τον φασισμό: Το λίπασμα του φασισμού είναι η φτώχεια και η υποκρισία
Στο κοινωνικό μαγειρείο δουλεύει η Μάγδα Φύσσα, με σύμβαση, αλλά ο Δήμαρχος δεν θέλει να μιλά για αυτό το θέμα. Είναι μια συμπολίτης όπως όλοι οι υπόλοιποι που έχουν προσληφθεί. «Ο Παύλος Φύσσας δολοφονήθηκε γιατί ήταν όρθιος και δεν έσκυψε το κεφάλι» αναφέρει ο κ. Βρεττάκος.
Όμως, το αυγό του φιδιού έχει βρει τρύπα στην περιοχή και εκκολάπτεται. Σε μία περιοχή που έγινε η μάχη της «Ηλεκτρικής», που έχει διαχρονικά παράδοση και ιστορία εναντίον του φασισμού. Γιατί;
«Το λίπασμα που τρέφει τον φασισμό είναι η φτώχεια και η υποκρισία του πολιτικού συστήματος» υποστηρίζει ο κ. Βρεττάκος και εξηγεί ότι πολλοί πολίτες δεν μπορούν να κατανοήσουν γιατί «έχασαν τις ζωές τους μέσα σε μία νύκτα, με την κρίση». Προσθέτει ακόμη ότι το δίκτυ της κοινωνικής πολιτικής του Δήμου «δεν αρκεί για να περιοριστεί η διείσδυση του φασισμού».
Για τα έργα υποδομής: Κάνουμε μεγάλες παρεμβάσεις
«Είμαστε πιστοί στην αρχή να μην λέμε πολλά, αλλά να κάνουμε» τονίζει ο κ. Βρεττάκος. Θεωρεί ότι οι δημότες γνωρίζουν ότι δεν μπορούν να λυθούν όλα τα προβλήματα με μιας αλλά εκτιμούν το γνήσιο ενδιαφέρον των τοπικών αρχόντων.
Η πλειοψηφία του Δήμου «έχει ανοίξει πολλά ζητήματα για το μέλλον της πόλης» και «κάνει μεγάλες παρεμβάσεις και σε έργα υποδομής».
Στο κέντρο της πόλης ήδη ένα ιστορικό παλαιό εργοστάσιο μετατρέπεται σε Πολυχώρο Πολιτισμού ενώ έχει εγκατασταθεί ο εργολάβος για το αντιπλημμυρικό έργο του «Σκλαβενίτη» που θα προστατέψει ανθρώπους και περιουσίες.
Η καθημερινότητα των δημοτών αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την την παράταξη του κ. Βρεττάκου όπως αναφέρει. Καθαριότητα, πράσινο, φωτισμός, σχολεία και υποδομές θεωρούνται κρίσιμα για την λειτουργία του Δήμου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις