Οκτώ χαριτωμένες κινήσεις του σκύλου – Ποια η ερμηνεία τους και πότε πρέπει να απευθυνθούμε στον κτηνίατρο
Ένας σκύλος στριφογυρίζει στο κρεβάτι του πριν ξαπλώσει, γαβγίζει βλέποντας τον εαυτό του στον καθρέπτη, κυλιέται στο γρασίδι. Γιατί εκδηλώνει αυτές τις συμπεριφορές και πως ερμηνεύονται;
- ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά χωρίς συγκολλητική ουσία – Φόρμουλα συνεννόησης από Φάμελλο – Κοτζιά
- Πρεμιέρα για το «Καλάθι του Αϊ Βασίλη» – Τι περιλαμβάνει, που κυμαίνονται οι τιμές
- «Είναι σαν μια νέα αρχή» - Γυναίκα υπεβλήθη σε μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο
- City break προορισμός η Αθήνα - Πόσο απέχει από Λονδίνο
Ο σκύλος έχει τον δικό του μοναδικό τρόπο να εκφράζει τη συναισθηματική του κατάσταση.
«Όποιος συγκατοικεί με σκύλο, σίγουρα έχει βρεθεί αντιμέτωπος με συμπεριφορές του, που του προκαλούν γέλιο, χαρά. Και σίγουρα έχει απορία για την ερμηνεία τους και για το πως μεταφράζονται στη «σκυλίσια γλώσσα».
Οι σκύλοι δεν είναι προικισμένοι με το χάρισμα του λόγου όπως εμείς. Επικοινωνούν όμως μαζί μας διαρκώς, με τη «γλώσσα σώματος».
Πολλές φορές αποδίδουμε στους σκύλους ανθρώπινες συμπεριφορές ή τις μεταφράζουμε από λανθασμένη οπτική γωνία, καθώς τις αντιλαμβανόμαστε, κυρίως, ως χαριτωμένες», επισημαίνει η σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδεύτρια σκύλων, Αλεξάνδρα Ιατρού.
Το ερώτημα που τίθεται, λοιπόν, είναι: «Τι μας λένε όμως, πραγματικά οι σκύλοι μας;».
Η κυρία Αλεξάνδρα Ιατρού μας ερμηνεύει οκτώ περίεργες και αστείες κινήσεις του πιο αγαπημένου μας φίλου: του σκύλου.
Οι σκύλοι επικοινωνούν μαζί μας διαρκώς, με τη «γλώσσα σώματος»
1. Κυνηγητό ουράς
Οι λόγοι, που ένας σκύλος προσπαθεί να πιάσει την ουρά του, ποικίλουν, καθώς ορισμένοι έχουν να κάνουν με την ψυχολογία του, ενώ άλλοι με την υγεία.
Ορισμένοι σκύλοι κυνηγούν την ουρά τους είτε από βαρεμάρα είτε προσπαθούν να εκτονώσουν τη συσσωρευμένη τους ενέργεια .
Δυστυχώς, αρκετές φορές το κυνήγι της ουράς είναι ένας μηχανισμός άμυνας για στρεσογόνες κατάστασεις.
Ένας σκύλος που βιώνει εγκλεισμό σε ένα κλουβί και δεν έχει επαρκή χώρο να κινηθεί, όπως και τη σωστή σωματική και πνευματική εκτόνωση που χρειάζεται τότε αυτή η συμπεριφορά είναι αποτέλεσμα συνήθειας και ψυχαναγκασμού.
Αν δεν συντρέχει κάποιος από αυτούς τους λόγους τότε καλό θα ήταν, να επισκεφτούμε τον κτηνίατρό μας μήπως και ο σκύλος έχει εξωπαράσιτα ή γεμάτους πρωκτικούς αδένες.
2. Ο σκύλος μου «κλωτσάει», όταν τον χαϊδεύω στη κοιλιά
Θα έχετε παρατηρήσει ότι, αρκετές φορές, όταν χαϊδεύετε τον σκύλο σας στην περιοχή της κοιλιάς, εκείνος, ενστικτωδώς, τινάζει το πίσω πόδι του σαν να γαργαλιέται, όπως συνηθίζουμε να λέμε.
Τα σκυλιά τινάζουν τα πόδια τους, όταν αγγίζετε το συγκεκριμένο σημείο ( κοιλιά, πλευρά, ράχη), εξαιτίας του scratch reflex (αντανακλαστικό των γρατσουνιών).
Το συγκεκριμένο αντανακλαστικό, είναι μια ακούσια αντίδραση, καθότι προκαλείται με το άγγιγμα μας, τη φαγούρα αλλά και με το ταυτόχρονο ξύσιμο.
Μάλιστα, οι κτηνίατροι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το σημείο για να εντοπίσουν νευρική βλάβη ή νευρολογικά προβλήματα.
Η συγκεκριμένη συμπεριφορά στον σκύλο μας, μπορεί να συγκριθεί με το σπασμωδικό τίναγμα του ποδιού ενός ανθρώπου, όταν ο γιατρός του χτυπά με σφυράκι το γόνατο.
3. Γαβγίζουν όταν βλέπουν τον εαυτό τους στον καθρέφτη
Άλλη μια χαριτωμένη συμπεριφορά που παρατηρείται κυρίως σε κουτάβια, αλλά και σε σκύλους, που αντικρίζουν για πρώτη φορά τον εαυτό τους στον καθρέφτη.
Είναι λογικό, ο σκύλος να μπερδεύεται και να τρομάζει, καθώς δεν γνωρίζει ούτε τι είναι ο καθρέφτης ούτε ποια είναι η χρησιμότητά του.
Καλό θα ήταν, να αφήσουμε το ζώο να επεξεργαστεί και να λύσει μόνο του αυτό το πρόβλημα, χωρίς να το πιέζουμε ή να το κοροϊδεύουμε.
Ο σκύλος μας, μόλις μυρίσει και αντιληφθεί ότι απέναντί του έχει ένα άψυχο αντικείμενο, αμέσως θα ηρεμήσει και θα αρχίσει να συνηθίζει το είδωλό του, αδιαφορώντας πλέον, γι’ αυτό.
4. Σκύλος, ύπνος και όνειρα
Έρευνες έχουν δείξει πως οι σκύλοι, όπως κι εμείς, ονειρεύονται. Και όταν ονειρεύονται, πολλές φορές, γαυγίζουν, κλαίνε, έχουν σπασμούς στο πρόσωπο ή στο σώμα τους ή ακόμη κάνουν και ότι τρέχουν, ενώ παραμένουν ξαπλωμένοι.
Έτσι, μπορούμε να υποθέσουμε ότι οι κινήσεις που κάνει και οι ήχοι που παράγει ένα κατοικίδιο ζώο, κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι αποτέλεσμα «ζωντανών» ονείρων. Παρόμοια περίπτωση συμβαίνει και με τους ανθρώπους, που μιλούν στον ύπνο τους ή υπνοβατούν.
Εάν ο σκύλος σας παρουσιάζει αυτές τις συμπεριφορές κατά τη διάρκεια ενός υπνάκου τότε θα δείτε ότι οι βολβοί των ματιών του κάνουν γρήγορες κινήσεις, πίσω από τα κλειστά βλέφαρά του. Είναι ένδειξη του ύπνου REM, όταν τα μάτια συσπώνται και κινούνται. Αυτό σημαίνει ότι το κατοικίδιο ζώο σας βρίσκεται σε βαθύ κύκλο ύπνου.
Σε αυτή την περίπτωση δεν πρέπει να ενοχλούμε τον σκύλο μας, μιλώντας ή αγγίζοντας τον όσο κοιμάται, αφενός για να μην του διαταράξουμε τον ύπνο, αφετέρου για να μην τον τρομάξουμε άθελα μας.
Δυστυχώς όμως, αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου, μπορεί να συμβούν επιληπτικές κρίσεις.
Η επιληπτική κρίση, κατά τη διάρκεια του ύπνου, εκδηλώνεται με άκαμπτο σώμα και βίαιο τίναγμα, αλλά και με δυνατούς σπασμούς. Αυτοί οι σπασμοί, διαφέρουν από τους σπασμούς που μπορεί να έχει ένας σκύλος στο στάδιο REM.
Φροντίστε να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας, εάν νομίζετε ότι ο σκύλος σας αντιμετωπίζει επιληπτικές κρίσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου.
5. Ο σκύλος μου κυλιέται στο γρασίδι
Ο σκύλος σας αρέσκεται να κυλιέται στο γρασίδι γιατί είναι μαλακό, τον βοηθάει να ξύσει όλο του το σώμα και μυρίζει ωραία. Πολλές φορές, εκδηλώνει αυτή τη συμπεριφορά, για να ηρεμήσει από κάποιο στρεσογόνο γεγονός.
Επίσης, αν το γρασίδι έχει δυσάρεστη οσμή, προερχόμενη από νεκρό έντομο/ ζώο ή υψηλή συγκέντρωση ούρων, τότε οι σκύλοι κυλιούνται σ’ αυτό για να καλυφθούν με την μυρωδιά.
Στα σκυλιά αρέσουν οι άσχημες οσμές. Είναι σαν παράσημα πάνω τους και, κυρίως, είναι μια διασκεδαστική δραστηριότητα.
6. Γιατί ο σκύλος μου κάνει κύκλους πριν ξαπλώσει;
Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει τον σκύλο σας να κάνει κύκλους γύρω από τον εαυτό του ή να ξύνει με τα πόδια του το μέρος όπου θα ξαπλώσει.
Πίσω από αυτή την αλλόκοτη για εμάς συμπεριφορά, ο σκύλος μας έχει έναν πολύ σοβαρό και πρωτόγονο, θα λέγαμε, λόγο. Προσπαθεί να ελέγξει το μέρος που έχει αποφασίσει να ξαπλώσει και να το «στρώσει», ώστε να είναι μαλακό, και ασφαλές.
7. Στριφογυρίζει γύρω από τον εαυτό του
Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να φαίνεται αστεία και ακίνδυνη, αλλά μπορεί επίσης, να είναι σημάδι παθολογικών καταστάσεων, άγχους ή διαφόρων άλλων προβλημάτων.
Για τα σκυλιά, είναι φυσιολογικό να κάνουν κύκλους πριν πέσουν για ύπνο και προτού κάνουν την τουαλέτα τους.
Αν όμως, ο σκύλος σας είναι ηλικιωμένος, και εμφανίζει έντονα αυτή την συμπεριφορά, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε τον κτηνίατρό σας.
Αν είναι απόρροια άγχους και στρες, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιον εκπαιδευτή σκύλων με γνώσεις στον συμπεριφορισμό και την τροποποίηση της συμπεριφοράς.
8. Τρέξιμο ή κλωτσιές στο έδαφος μόλις κάνει την ανάγκη του
Μία ακόμη συμπεριφορά που στα δικά μας μάτια φαίνεται αστεία.
Ο σκύλος μας εκείνη τη στιγμή είτε αισθάνεται ανακουφισμένος και ελεύθερος είτε σημαδεύει την περιοχή του.
Επίσης, τα σκυλιά έχουν αδένες στις πατούσες τους που αφήνουν τη μυρωδιά τους.
Πολλοί κηδεμόνες σκύλων, υποθέτουν ότι ο σκύλος τους προσπαθεί να καλύψει τις ακαθαρσίες του.
Όπως και να έχει, είναι μια φυσιολογική συμπεριφορά, στην οποία δεν έχουμε λόγο να επεμβαίνουμε.
Οι σκύλοι μάς μιλάνε διαρκώς, με τις κινήσεις του σώματός τους.
Μπορεί λοιπόν αυτές οι συμπεριφορές του σκύλου μας να είναι χαριτωμένες, αλλά όταν τις βλέπουμε να επαναλαμβάνονται, με μεγάλη συχνότητα και έντονα, καλό θα ήταν να απευθυνθούμε σε έναν θετικό εκπαιδευτή σκύλων, αν πρόκειται για ζητήματα άγχους και φοβιών, ή στον κτηνίατρό μας, αν πρόκειται για θέμα υγείας».
*Η κυρία Αλεξάνδρα Ιατρού είναι σύμβουλος συμπεριφοράς και εκπαιδεύτρια σκύλων, απόφοιτος της σχολής Cane Sentio και πτυχιούχοςτου Τμήματος Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Έχει εθελοντική ενασχόληση με αδέσποτα ζώα περισσότερο από μια δεκαετία, και εκπαιδεύει με επιστημονικές μεθόδους, βασισμένες πάνω στον συμπεριφορισμό, χρησιμοποιώντας επιβράβευση και σεβασμό προς τον σκύλο. Και, όπως υποστηρίζει: «το πιο σημαντικό, άλλωστε, στην εκπαίδευση είναι να γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε για τον σκύλο μας, και εκείνος θα ακολουθήσει».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις