Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ο Πούτιν θέλει να δημιουργήσει ένα νέο κόσμο

Ο Πούτιν θέλει να δημιουργήσει ένα νέο κόσμο

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε στην ολομέλεια της 20ής συνάντησης της Διεθνούς Λέσχης Συζητήσεων Βαλντάι στο Σότσι

«Σοβαρές αλλαγές συνέβησαν στον κόσμο τα τελευταία 20 χρόνια, καθώς όταν αλλάζει η παγκόσμια τάξη, ο χρόνος φαίνεται να συρρικνώνεται», δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στην καθιερωμένη του ομιλία στο Valdai International Discussion Club, ίσως το σημαντικότερο think tank στην Ρωσία, όπου η ετήσια ομιλία του Ρώσου ηγέτη πάντα βγάζει ειδήσεις ως προς το πώς σκέφτεται και βλέπει τα πράγματα το Κρεμλίνο.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «η δυτική ευημερία έχει επιτευχθεί σε μεγάλο βαθμό με τη ληστεία ολόκληρου του πλανήτη και την ατελείωτη επέκταση».

Ο Πούτιν ανέφερε, μάλιστα, ότι θα έπρεπε να είναι προφανής η προσπάθεια των ισχυρότερων χωρών να επιβάλλουν τα συμφέροντά τους στους άλλους, κάτι «απαράδεκτο», αλλά αυτό δεν συμβαίνει.

«Δεν ξεκινήσαμε τον λεγόμενο πόλεμο στην Ουκρανία, αντίθετα, προσπαθούμε να τον τερματίσουμε»

Τόνισε ότι η Ρωσία είναι σε θέση να συμβάλει σημαντικά στη νέα παγκόσμια τάξη, ενώ προειδοποίησε ότι η ετοιμότητά της παρερμηνεύτηκε ως υπακοή. Κανείς δεν ήθελε να ακούσει την Ρωσία, επειδή η Δύση είναι πολύ αλαζονική, δήλωσε ο Πούτιν.

Υποστήριξε για μία ακόμη φορά ότι η ουκρανική κρίση δεν είναι μία εδαφική σύγκρουση, καθώς η Ρωσία «δεν ενδιαφέρεται να κατακτήσει κανένα έδαφος».

Επιπλέον, ανέφερε ότι «η Ρωσία δεν ξεκίνησε τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αντίθετα, στόχος της είναι να τερματίσει τη σύγκρουση».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι δεν ήταν η Ρωσία αυτή που «απειλούσε το Ντονμπάς με βομβαρδισμούς, εκφόβιζε την Κριμαία για σχεδόν μια δεκαετία, χρησιμοποιούσε τανκς και σκότωνε ανθρώπους, αλλά η Ουκρανία».

Ωστόσο, όπως είπε, «ένα μέρος της δυτικής ελίτ χρειάζεται πάντα έναν εχθρό».

Η εξωτερική ανάμειξη στην Συρία «δεν οδηγεί σε τίποτα καλό»

«Οι εξωτερικές παρεμβάσεις στις υποθέσεις της Συρίας και οι προσπάθειες δημιουργίας οιονεί κρατών στο συριακό έδαφος δεν οδηγούν σε κανένα καλό και μπορούν μόνο να παρατείνουν τη σύγκρουση», δήλωσε επίσης ο πρόεδρος Πούτιν.

Και προσέθεσε πως η Ρωσία είναι έτοιμη να συμβάλει στην αύξηση του επιπέδου εμπιστοσύνης, «μεταξύ της συριακής κυβέρνησης και των Κούρδων που κατοικούν στο βόρειο τμήμα της χώρας».

«Απέτυχε η ουκρανική αντεπίθεση»

Η Ουκρανία έχει χάσει πάνω από 90.000 στρατιώτες από την έναρξη της αντεπίθεσής της, στις 4 Ιουνίου, υποστήριξε ο Βλαντίμιρ Πούτιν και σημείωσε ότι, στο μεταξύ, η Ρωσία συνεχίζει την «ειδική στρατιωτική της επιχείρηση με ηρεμία».

«Η Ρωσία ήταν πάντα αντίθετη με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ λόγω ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια, αλλά ποτέ δεν αντιτάχθηκε στις φιλοδοξίες του Κιέβου να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε.

Και προσέιεσε ότι η χώρα του δεν βλέπει καμία στρατιωτική απειλή στην «οικονομική συνεργασία οποιασδήποτε χώρας, σε οποιεσδήποτε οικονομικές ενώσεις».

Ο πρόεδρος της Ρωσίας αμφισβήτησε, πάντως, την οικονομική ανθεκτικότητα της Ουκρανίας, λέγοντας ότι θα καταρρεύσει χωρίς ξένη βοήθεια «σε μια εβδομάδα», παρά την εμφάνιση ισοσκελισμένου προϋπολογισμού και μακροοικονομικών δεικτών.

«Ο ρωσικός πολιτισμός δεν μπορεί να διαιρεθεί»

«Ο ρωσικός πολιτισμός δεν μπορεί ούτε να αναχθεί σε κοινό παρονομαστή ούτε να θεωρηθεί συνδυασμός ξεχωριστών τμημάτων», ανέφερε, υπογραμμίζοντας ότι ο ρωσικός πολιτισμός «δεν μπορεί να διαιρεθεί».

«Αύριο η κατάσταση στη Δύση μπορεί να αλλάξει, οι εσωτερικές πολιτικές μετατοπίσεις είναι πιθανές μετά από εκλογές και πιθανότατα θα προωθηθούν ακριβώς οι αντίθετες απόψεις», επεσήμανε.

Και διεμήνυσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για «εποικοδομητική αλληλεπίδραση με όλες τις χώρες, αλλά και για σκληρή αντίσταση σε όσους υποστηρίζουν τη δικτατορία».

«Η Ρωσία υποστηρίζει την ισότητα όλων των χωρών. Οι δυτικοί συνάδελφοί μας δίνουν εντολές για το ποια πολιτική πρέπει να εφαρμοστεί, κάνοντάς το με άξεστο τρόπο – αυτή είναι μια εκδήλωση αποικιοκρατικής σκέψης», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024