Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ο κινεζικός διαστημικός σταθμός επεκτείνεται ως απάντηση στον ISS

Ο κινεζικός διαστημικός σταθμός επεκτείνεται ως απάντηση στον ISS

Η Κίνα θα προσφέρει εναλλακτική λύση καθώς ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός πλησιάζει το τέλος της ζωής του.

Η Κίνα σχεδιάζει να διπλασιάζει το μέγεθος του διαστημικού σταθμού της ώστε να προσφέρει στους αστροναύτες άλλων χωρών μια εναλλακτική λύση για αποστολές σε χαμηλή γήινη τροχιά καθώς ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS) πλησιάζει το τέλος της ζωής του.

Το κινεζικό τροχιακό συγκρότημα, το οποίο αποτελείται σήμερα από τρεις υπομονάδες, θα επεκταθεί στις έξι τα επόμενα χρόνια και θα παραμείνει σε λειτουργία για περισσότερο από 15 χρόνια, αντί για 10 όπως είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, ανακοίνωσε η Κινεζική Ακαδημία Διαστημικής Τεχνολογίας (CAST).

Ο ISS πρόκειται να παροπλιστεί μετά το 2030

Ο κινεζικός σταθμός Tiangong («Ουράνιο Παλάτι» στα κινεζικά), ο οποίος κινείται σε ύψος περίπου 450 χιλιομέτρων, τέθηκε σε πλήρη λειτουργία στα τέλη του 2022 και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι τρεις αστροναύτες.

Με μάζα 180 τόνων όταν επεκταθεί στις έξι υπομονάδες, ο Tiangong έχει μόλις το 40% της μάζας του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, ο οποίος φιλοξενεί μέχρι επτά αστροναύτες.

Ο ISS είναι μια συνεργασία των ΗΠΑ με τον Καναδά, τη Ρωσία, την Ιαπωνία και την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA. Η Κίνα ουδέποτε έγινε δεκτή στο πρόγραμμα λόγω της αμερικανικής νομοθεσίας που απαγορεύει οποιαδήποτε συνεργασία της NASA με την Κίνα.

Όμως ο ISS, ο οποίος παραμένει σε τροχιά εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, πρόκειται να παροπλιστεί μετά το 2030, περίπου την ίδια περίοδο που η Κίνα αναμένει να αναδειχθεί σε «μείζονα διαστημική δύναμη».

Όπως αναφέρει το Reuters, κινεζικά μέσα ανέφεραν πέρυσι πως «αρκετές χώρες» έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να στείλουν αστροναύτες στον Tiangong.

Ωστόσο η κινεζική διαστημική διπλωματία υπέστη ένα πλήγμα φέτος όταν η ESA ανακοίνωσε ότι δεν έχει τα κονδύλια ή το «πολιτικό» πράσινο φως για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα του Tiangong όπως προέβλεπε νωρίτερα.

«Η εγκατάλειψη της συνεργασίας με την Κίνα στον τομέεα των επανδρωμένων διαστημικών αποστολών είναι ξεκάθαρα κοντόφθαλμ και αποκαλύπτει ότι η αντιπαράθεση της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ έχει οδηγήσει σε μια νέα διαστημική κούρσα» έγραφε τότε η κινεζική εφημερίδα Global Times.

Δικό της διαστημικό σταθμό σχεδιάζει και η Ρωσία, παρά το γεγονός ότι συμμετέχει στο πρόγραμμα του ISS.

Η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos παρουσίασε πέρυσι σχέδια για διαστημικό συγκρότημα έξι υπομονάδων που θα φιλοξενεί μέχρι τέσσερα άτομα.

Σύμφωνα με ρωσικές πηγές, στην κατασκευή του μπορεί να συμμετάσχουν οι εταίροι της Μόσχας στην ομάδα BRICS –Βραζιλία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική.

Must in

Ξέσπασε ο Σφαιρόπουλος: «Αν δεν είμαι καλός θα φύγω»

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος απασφάλισε στις δηλώσεις του μετά τη νίκη του Ερυθρού Αστέρα επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ, για τη Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο