24 ώρες στην Αθήνα: Έχει «κωλόκαιρο» απόψε και είναι ωραία
Το Σάββατο, έχεις ρεπό και η Αθήνα έχει θέατρο, εκθέσεις και party. Τυχαίο;
- Σοκ στην Πάρο: Άγρια επίθεση ανήλικων με μαχαίρι σε βάρος δύο ανδρών
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Είναι πρωί Σαββάτου, έχεις ρεπό από τη δουλειά. Θέλεις να αδράξεις την ημέρα. Πίνεις γρήγορα τον καφέ σου, διαλέγεις το αγαπημένο σου τζίν, ή φόρεμα (ή ότι άλλο, έχεις αγαπημένο), ντύνεσαι με γοργούς ρυθμούς. Πανωφόρι δεν χρειάζεσαι, ο καιρός είναι ακόμα καλός. Κοιτάς το ρολόι σου, η ώρα έχει πάει έντεκα. Έχεις όρεξη να αφεθείς στη μαγεία της τέχνης σήμερα. Αλλά που να πας; Είσαι λίγο αναποφάσιστ@.
Άστο πάνω μου. Είμαι ο άνθρωπος σου.
Mια έκθεση για την αγάπη και τους στενούς ανθρώπινους δεσμούς στα χρόνια του ύστερου καπιταλισμού, της παγκοσμιοποίησης, της ψηφιακής διασύνδεσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης
Κάνει ζέστη, αλλά «εκεί πέρα έξω έχει ψύχρα»
Πρώτη στάση ΕΜΣΤ: Η αγάπη στα Χρόνια της Ψυχρής Οικειότητας, ή αλλιώς έργα καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση Modern Love
Όπως διαβάζουμε στο site του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης: Το Modern Love (H αγάπη στα χρόνια της ψυχρής οικειότητας) είναι η μεγάλη ομαδική έκθεση του ΕΜΣΤ που εστιάζει στην ψηφιακή τεχνολογία και στο διαδίκτυο, στην επιρροή τους στις σύγχρονες κοινωνίες και στη σχέση τους με την εργασία, το σώμα και το λόγο.
Το Modern Love, σε επιμέλεια της Κατερίνας Γρέγου, καλλιτεχνικής διευθύντριας του ΕΜΣΤ, είναι μια έκθεση για την αγάπη και τους στενούς ανθρώπινους δεσμούς στα χρόνια του ύστερου καπιταλισμού, της παγκοσμιοποίησης, της ψηφιακής διασύνδεσης και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Διερευνά πώς η ψηφιακή τεχνολογία και η σύγχρονη οικονομία έχουν μετασχηματίσει το συναίσθημα και τις κοινωνικές σχέσεις και πώς η εμπειρία του εικονικού καταλύει τα όρια μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου.
Εξετάζει πώς το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν, από τη μία, διευκολύνει την έκφραση διαφορετικών ταυτοτήτων και εναλλακτικών τρόπων ύπαρξης και κατασκευής του εαυτού και πώς, από την άλλη, παίζουν επιβαρυντικό ρόλο στην καλλιέργεια παθολογιών, όπως ο ναρκισσισμός, η εμμονή αυτοπροβολής, η ψηφιακή εξάρτηση και η εμπορευματοποίηση του συναισθήματος.
Η έκθεση δανείζεται τον υπότιτλό της από το βιβλίο της Eva Illouz, Cold Intimacies: The Making of Emotional Capitalism, που αναλύει πώς οι σύγχρονες στενές, οικείες σχέσεις καθορίζονται όλο και περισσότερο από οικονομικά και πολιτικά μοντέλα διαπραγμάτευσης και ανταλλαγής.
Συμμετέχουν 24 καλλιτέχνες από 14 χώρες.
Δείτε το βίντεο
Artist-run εγχείρημα
Αφού περιηγήθηκες στο ΕΜΣΤ – ίσως πλέον είσαι και λίγο προβληματισμέν@, σωστά; – έχει πάει μεσημέρι. Παίρνεις το μετρό και κατευθύνεσαι προς το Ωδείο Αθηνών. Έχει Athens Art Book Fair. Άμα είσαι τυχερός, ίσως προλάβεις και τη performance από τις Theresa Patzschke, Eleni Poulou και Hilary Jeffery.
Δεύτερη στάση λοιπόν: Athens Art Book Fair
Όπως γράφουν οι άνθρωποι «πίσω» από το AABF, το Athens Art Book Fair είναι ο πρώτος θεσμός στην Ελλάδα που ασχολείται αποκλειστικά με τις καλλιτεχνικές εκδόσεις. Πρόκειται για ανεξάρτητο, artist-run εγχείρημα που στοχεύει στην προώθηση και υποστήριξη της εγχώριας παραγωγής καλλιτεχνικών εντύπων, στη δημιουργία μιας σκηνής γύρω από τις ανεξάρτητες εκδόσεις και στη δημιουργία συνδέσμων με αντίστοιχες εκδοτικές πρακτικές (αναλογικές, ψηφιακές και οτιδήποτε ενδιάμεσο) στο εξωτερικό. Ιδρύθηκε το 2019 από τη Μαργαρίτα Αθανασίου και τον Μιχάλη Pichler.
Στις φίλες μας, χατίρια δεν χαλάμε!
Πήγε απόγευμα. Δεν θέλεις να γυρίσεις όμως σπίτι. Ο ήλιος ζεσταίνει ακόμα το πρόσωπο σου και τα μάτια σου λάμπουν. Σε πήρε και μια φίλη σου μόλις τηλέφωνο. Έχει όρεξη για θέατρο. Φυσικά και θα της κάνεις το χατίρι.
Είναι Οκτώβρης. Μπορεί να μην μπορείς να πας στην Αμοργό – αν και θα το ήθελες πολύ-, αλλά μπορείς να πας στην οδό Αμοργού, στην Κυψέλη. Εκεί, στεγάζεται το «Θέατρο Χώρα». Διαβάζεις πως σήμερα έχει το «Κωλόκαιρος» του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου. Σκηνοθετεί ο Γιώργος Παλούμπης. Θα πάτε σίγουρα.
Εκείνοι του ζητούν εξηγήσεις και για την εξαφάνιση και για την εμφάνισή του και το μαγαζί γίνεται Μπερναμπέου.
Τρίτη στάση: Κωλόκαιρος, του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου στο Θέατρο Χώρα
Τι πλοκή έχει; Για τη πλοκή απάντησε ο Αντώνης Τσιοτσιόπουλος στη συνέντευξη που έδωσε στo in.gr:
-Ας μιλήσουμε για την παράσταση του Κωλόκαιρου. Ποια είναι η ιστορία και ποιος ο ρόλος σας πέρα από το κείμενο που φέρει την υπογραφή σας;
Ο Σοφοκλής, πρώην ιδιοκτήτης του «Διυλιστηρίου», ενός μαγαζιού με λαϊκή ζωντανή μουσική στην Ελευσίνα, επιστρέφει στο μαγαζί φορώντας γυναικεία ρούχα μετά από πέντε χρόνια απουσίας, για την κηδεία της μητέρας του. Εκεί συναντάει τον αδερφό του, την πρώην γυναίκα του και δύο υπαλλήλους και φίλους του. Εκείνοι του ζητούν εξηγήσεις και για την εξαφάνιση και για την εμφάνισή του και το μαγαζί γίνεται Μπερναμπέου. Εγώ κάνω – παίζω τον Στέλιο, φίλο και κουμπάρο του Σοφοκλή και ας πούμε και μαίτρ. Ο Στέλιος είναι ένας άνθρωπος που έχει μεγαλώσει στην Ελευσίνα, έχει παντρευτεί εκεί, έχει κάνει και έχει χάσει παιδιά εκεί. Δυσκολεύεται πολύ να κατανοήσει τις επιλογές του φίλου του, όμως μία ευαισθησία που πηγάζει αρκετά από την προσωπική του τραγική ιστορία, τον κάνει αρκετά πιο ελαστικό και ανοιχτό στα καινούρια δεδομένα.
Ή μήπως σινεμά;
Και αν δεν σε πήρε η φίλη σου, αλλά το αίσθημα και θέλετε να το ζήσετε ρομαντικά στο σινεμά, η λύση είναι: Γαλλική ταινία του 1952 aka Απαγορευμένα Παιχνίδια.
Η υπόθεση: Η μικρή Πολέτ, χάνει τους γονείς της κατά τη διάρκεια των βομβαρδισμών στο Παρίσι από τους ναζί. Τότε, συναντάει ένα μικρό αγόρι, του οποίοι οι γονείς, δυο φτωχοί χωρικοί, αποφασίζουν να την υιοθετήσουν. Τι πρόκειται να συμβεί;
Δείτε το τρέιλερ
Το (τέκνο) βράδυ είναι δικό σας
Τελευταία στάση: Με τα λίγα και τα πολλά, έφτασε βράδυ. Λέτε να πάτε για ποτό, αλλά είστε σε διάθεση για πάρτυ. Ωπ, η Charlotte De Witte, παίζει σήμερα στο Γήπεδο Tae Kwon Do. «Θέλω να πάμε», λες εσύ. Οι φίλες δεν χαλάνε χατίρια. Πηγαίνετε σπίτι σου, κοιμάστε μια ώρα, ετοιμάζεστε και φύγατε. Έχετε μιλήσει και με την υπόλοιπη παρέα. Είπατε να βρεθείτε εκεί. Η νύχτα σήμερα, είναι δική σας.
Είναι έξι το πρωί, γυρνάτε από το πάρτυ για sleepover. Τα γέλια σας ακούγονται σε όλη τη πολυκατοικία. Ο περίεργος γείτονας, σας χτυπάει τον τοίχο για να σταματήσετε. Αλλά σήμερα δεν σας νοιάζει. Σήμερα η νύχτα, έγινε δική σας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις