Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Για ποιο λόγο συζητιέται τόσο η σειρά «Krapopolis» με έδρα την Αρχαία Ελλάδα;

Για ποιο λόγο συζητιέται τόσο η σειρά «Krapopolis» με έδρα την Αρχαία Ελλάδα;

H νέα σειρά κινουμένων σχεδίων του Fox «Krapopolis» έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων, καθώς κάποιοι θεωρούν ότι προσβάλλει την αρχαιοελληνική ιστορία.

Το υλικό που έχουμε προς στιγμήν, από τη σειρά «Krapopolis», «παίζει» σε ένα υβριδικό μοντέλο μεταξύ του «Arrested Development», του «Rick and Morty» και της ελληνικής μυθολογίας. Ο  Tyrannis – του έχει δωθεί αυτή η ονομασία ειρωνικά- της παραλογισμένης φυλής, εργάζεται σκληρά για να εντυπωσιάσει τη μητέρα του και να προστατεύσει τον εαυτό του από τις κακές συνήθειες του πατέρα του, ενώ αντιτίθεται στην κακή λήψη αποφάσεων από τα αδέρφια του.

Όποιος είναι εξοικειωμένος με τους μύθους, δεν θα «παραξενευτεί» με τις αρχαίες θεότητες που «εξευτελίζονται» λόγω ματαιοδοξίας

Ο λόγος στο «Krapopolis» δεν είναι τόσο αιχμηρός αλλά το ύφος είναι σταθερά διασκεδαστικό. Αν και δεν υπάρχουν «ξεκαρδιστικά» μέρη, υπάρχει μια σταθερά «αστεία ατμόσφαιρα» και μερικές φορές, αυτό είναι το μόνο που χρειάζεται κάποιος να παρακολουθήσει μετά από μια κουραστική Κυριακή, γράφει ο Brian Tallerico στο Rogerebert.

Photo: Courtesy of Fox

Διεθνής τύπος

Το «Krapopolis» φαντάζει οικογενειακή κωμωδία που διαδραματίζεται σε μια χαλαρή εκδοχή της αρχαίας Ελλάδας. Σωματικά αδύναμος και αλαζόνας, ο 29χρονος Tyrannis (Richard Ayoade) είναι ένας άνθρωπος μπροστά από την εποχή του, γι’ αυτό και έχει στρατολογήσει την αδελφή του Stupendous (Pam Brady) και τον επιστήμονα – ετεροθαλή αδελφό του Hippocampus (Duncan Trussell) για να τον βοηθήσουν να χτίσει μια σύγχρονη πόλη-κράτος. Λέει στους ανίσχυρους ανθρώπους ότι είναι ισχυροί και τους αρέσει αυτό, οπότε του δίνουν όλη τους τη δύναμη, λέει ένας πολίτης για τις ικανότητες του Tyrannis. Αλλά πρώτα, ο Tyrannis πρέπει να πείσει τους σκεπτικιστές, μεταξύ των οποίων και τους ίδιους τους γονείς του.

Εν τω μεταξύ, βασικά στοιχεία της ελληνικής μυθολογίας όπως η Αθηνά (Amber Stevens West) ή ο Ερμής (Michael Urie) και ο Δούρειος Ίππος κάνουν cameo εμφανίσεις. Όποιος είναι εξοικειωμένος με τους μύθους, δεν θα «παραξενευτεί» με τις αρχαίες θεότητες που «εξευτελίζονται» λόγω ματαιοδοξίας ή μικροπρεπείς βεντέτες, ενώ ο Harmon και οι σεναριογράφοι απολαμβάνουν την αναπαράσταση του θεού-αγγελιοφόρου Ερμή ως ξεδιάντροπου ή του Ποσειδώνα (David Koechner) ως ζηλιάρη μπαμπά που αναστατώνεται όταν ο Tyrannis βγαίνει ραντεβού με την κόρη του. Το ισχυρότερο όπλο του «Krapopolis» είναι το καστ των ηθοποιών. Οι οπαδοί του «What We Do in the Shadows» θα χαρούν γιατί θα έχουν μια ακόμη ευκαιρία να ακούσουν τον Berry, για άλλη μια φορά στο ρόλο ενός χρόνια «καυλωμένου αθάνατου», να προφέρει τη λέξη «sexual».

«Υποτιμά τη συμβολή των Αρχαίων Ελλήνων στον δυτικό πολιτισμό»

Ως Deliria, η Waddingham αποστασιοποιείτε από την αυστηρή της περσόνα στο «Ted Lasso» και εναρμονίζεται πλήρως με τον ρόλο μιας παραληρηματικής ντίβας τύπου Jenna Maroney. «Ετοιμαστείτε να απογοητεύσετε τη θεά Ντελίρια!» φωνάζει κατά την είσοδό της. Η επιδίωξη του Tyrannis να εκσυγχρονίσει την Κραπούπολη γίνεται καλύτερα κατανοητή ως ένα μεσαίο δάχτυλο στη μητέρα του, η οποία αρέσκεται στο να μετατρέπει τους εχθρούς σε φίδια, γράφει η Alison Herman στο Variety.

Photo: Courtesy of Fox

Στην αντίπερα όχθη

Η αδελφότητα ΑΧΕΠΑ, η οποία είναι μια ομογενειακή οργάνωση αφοσιωμένη στο να προάγει ελληνικά θέματα σε ολόκληρο τον κόσμο, αντέδρασε άμεσα καθώς θεωρούν την σειρά προσβλητική προς την αρχαία ελληνική ιστορία.

Πρόσφατα, ο πρόεδρός της ΑΧΕΠΑ, Σάββας Τσίβικος, έγραψε επιστολή προς τον Jean Guerin, εκτελεστικό αντιπρόεδρο της «Fox Entertainment», ζητώντας να σταματήσει η προβολή και η  παραγωγή της σειράς, καθώς «υποτιμά τη συμβολή των Αρχαίων Ελλήνων στον δυτικό πολιτισμό».

Ο Σάββας Τσίβικος μάλιστα, ζήτησε να συναντηθεί με τη παραγωγή της σειράς, ώστε να συζητήσουν το πως προσβάλλεται μέσα από τη σάτιρα, η Αρχαία Ελλάδα.

*Με πληροφορίες από Variety & Rogerebert

Must in

Απότομη πτώση στα αποθέματα γλυκού νερού – Ανησυχία για παγκόσμια ξηρασία

Η ποσότητα γλυκού νερού που χάθηκε σε μια δεκαετία ξεπερνά κατά 35.000 φορές τη λίμνη του Μαραθώνα. Η προειδοποίηση του ΟΗΕ και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024