Μαρία Ανδρούτσου: «Με πολλή προσπάθεια, τρέξαμε όλα τα προγραμματισμένα έργα γι’ αυτή την τετραετία»
Η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου, μίλησε στο In.
Ποιες ήταν οι επιπτώσεις από την πανδημία στην εξέλιξη των έργων που είχατε δρομολογήσει; Καταφέρατε να ολοκληρώσετε τις δεσμεύσεις σας απέναντι στους πολίτες;
Πράγματι η διοικητική μας εμπειρία αυτή την τετραετία στιγματίστηκε από την πρωτοφανή για την εποχή μας παγκόσμια πανδημία COVID-19. Όπως ήταν φυσικό δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει δραματικά όχι μόνο τη λειτουργία του Δήμου μας, αλλά οπωσδήποτε και τη στρατηγική κατεύθυνση των προτεραιοτήτων μας και της ατζέντας μας για περισσότερα από 2 χρόνια. Αυτό σήμαινε πως η πρώτη μας σκέψη ήταν η διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα η μέριμνα για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του Δήμου, υλοποιώντας δράσεις που διευκόλυναν την απομακρυσμένη, αλλά άρτια εξυπηρέτηση των πολιτών και φυσικά τη διασφάλιση της υγείας των εργαζομένων μας.
Την περίοδο των συνεχών lockdown, όλα υπολειτουργούσαν. Τι σήμαινε αυτό πρακτικά για εμάς; Ακόμα και τα έργα που είχαμε ξεκινήσει έπρεπε να διακοπούν καθώς και οι εταιρείες των αναδόχων έπρεπε να συμμορφωθούν με τα μέτρα που επέβαλλε η Κυβέρνηση για την ασφάλεια των εργαζομένων τους.
Όμως, με την άρση των μέτρων, με πολλή προσπάθεια, «τρέξαμε» όλα τα έργα που είχαμε προγραμματίσει ως Διοίκηση γι’ αυτή την τετραετία.
Αναφέρετε μας μερικά από αυτά τα έργα.
Αρχικά, θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα έργο που έχει πολύ μεγάλη σημασία για την πόλη μας και αποτελούσε μια από τις βασικότερες δεσμεύσεις μας. Αφορά στην ανάπλαση της λεωφόρου Αγίου Δημητρίου, ένα έργο που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Αττικής και αλλάζει μέρα με την ημέρα ριζικά την πόλη μας, σε επίπεδο αισθητικής, προσβασιμότητας και ασφάλειας. Πρόκειται, δηλαδή, για ένα έργο ευρωπαϊκών προδιαγραφών βιώσιμης κινητικότητας, που βάζει σε προτεραιότητα τους πεζούς και τα εμποδιζόμενα άτομα, και φυσικά το περιβάλλον με εκτεταμένες φυτεύσεις, αλλαγή του φωτισμού σε LED και παρεμβάσεις αντιπλημμυρικής θωράκισης. Ταυτόχρονα όμως, ενοποιεί την αγορά του Αγίου Δημητρίου, παρέχει ασφαλή παρόδια στάθμευση και αφήνει στο παρελθόν τις άναρχες πρακτικές του διπλοπαρκαρίσματος και της κατάληψης των πεζοδρομίων από ασυνείδητους οδηγούς, αλλά και την κίνηση στο αντίθετο ρεύμα με τη νησίδα που έχει δημιουργηθεί.
Καταφέραμε όμως, σε αυτή τη θητεία να ολοκληρώσουμε και άλλα έργα καίριας σημασίας. Ένα από αυτά είναι ο Βοτανικός Κήπος, ένα στολίδι για την πόλη μας, που σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε σε ένα μεγάλο κοινόχρηστο οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 2.405 τ.μ. Ο πανέμορφος Βοτανικός Κήπος, που δημιουργήθηκε σε ένα οικόπεδο, που ήταν αδιαμόρφωτο, χωρίς δένδρα και βλάστηση, μετατρέπει το σημείο αυτό της πόλης σε έναν πνεύμονα πρασίνου, αλλάζοντας το μικροκλίμα της περιοχής και έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα για τις μαθητές και τους μαθήτριες των σχολείων της, αλλά και για τους κατοίκους και επισκέπτες, όσον προς στην κατανόηση του μεσογειακού φυτικού πλούτου. Πάνω απ’ όλα όμως αποδεικνύει με τον πιο εμφατικό τρόπο τη δική μας «εμμονή» ως Διοίκηση για αξιοποίηση κάθε εκατοστού γης της πόλης για δημιουργία ελεύθερων ανοιχτών, πράσινων χώρων για όλες και όλους.
Ολοκληρώνουμε επίσης, μια συνεχιζόμενη μεγάλη και ανάπλαση βιώσιμης κινητικότητας στην περιοχή πέριξ μετρό «Άγιος Δημήτριος – Αλ. Παναγούλης», που χαρακτηρίζεται από υψηλή επισκεψιμότητα, αλλά και πυκνή δόμηση και κατοίκηση. Αυτό το δύσκολο σημείο της πόλης χρειαζόταν μια μελετημένη και αποφασιστική παρέμβαση. Το αντικείμενο της ανάπλασης αυτής αφορά στη διαμόρφωση της εισόδου της πόλης με αναδιαμόρφωση του κοινόχρηστου χώρου της λ. Βουλιαγμένης και της οδού Πριάμου αλλά και διαμορφώσεις των κοινόχρηστων χώρων σε διάφορες οδούς της περιοχής. Αναγκαίες ήταν και οι ανακατασκευές με αναπλάσεις πεζοδρομίων καθώς και παράλληλες κατασκευές αγωγών ομβρίων υδάτων. Στη συγκεκριμένη ανάπλαση περιλαμβάνεται και ο περιβάλλων χώρος του ενός δημοτικού σχολείου, με ασφαλή πεζοδρόμια, αλλά και η εγκατάσταση φωτισμού LED. Και βέβαια, η δημιουργία θέσεων στάθμευσης μόνο για κατοίκους, με κάρτα, ένα εξαιρετικά αναγκαίο έργο που θέσαμε μόλις πριν λίγο καιρό σε εφαρμογή.
Μας έκανε εντύπωση ένα έργο που «ονομάσατε», πάρκο οικογένειας. Τι ακριβώς θα δούμε εκεί;
Στο ιδιαίτερα αστικοποιημένο περιβάλλον του Δήμου η αξιοποίηση κάθε διαθέσιμης σπιθαμής γης για τα παιδιά και τις οικογένειες ήταν και είναι προτεραιότητά μας. Με αυτό ως γνώμονα, καταφέραμε να ολοκληρώσουμε, το έργο ενός πρότυπου συμπεριληπτικού χώρου παιχνιδιού και αναψυχής, το λεγόμενο Πάρκο Οικογένειας. Ένα Πάρκο εντός δενδροφυτεμένου χώρου, συνολικής έκτασης 2.000 τ.μ., που φτιάχτηκε για όλες και όλους, με οικογένεια ή χωρίς, με ολοκαίνουργια όργανα παιχνιδιού παιδιών και νηπίων συμπεριλαμβανομένων των ΑμεΑ, αλλά και με όργανα γυμναστικής για ενήλικες και εφήβους, με όμορφο καθιστικό για τη γειτονιά και σιντριβάνια για δροσιά, με σημεία υπαίθριου πινγκ πονγκ και μια κλειστή ποδηλατική διαδρομή.
Στο αυτό το πνεύμα ήταν και η τελευταία μεγάλη, σύγχρονη παιδική χαρά που κατασκευάσαμε, εξοπλισμένη με πρωτότυπα όργανα και όργανα ΑμεΑ, που αποτελεί έναν μοναδικό χώρο χαράς, συμπερίληψης και δημιουργικού παιχνιδιού για όλη την οικογένεια, εξ ου και το όνομα που της δώσαμε: Πάρκο Χαράς.
Όμως ολοκληρώθηκαν και αρκετά ακόμη έργα που δεν θα έπρεπε να παραλείψω. Έργα που αφορούν σε εικαστικές παρεμβάσεις σχολείων, ανακατασκευές παιδικών χαρών σε όλο το εύρος του Δήμου, εκτεταμένα έργα ασφαλτοστρώσεων, ενώ μια ακόμη μεγάλη περιβαλλοντική ανάπλαση, αυτή του Μεσονησίου, που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη θητεία και ολοκληρώθηκε σε αυτήν. Σημαντικά ήταν και τα τρία Πάρκα Τσέπης, τρία μικρά στέκια γειτονιάς για συνάντηση και αναψυχή που δημιουργήθηκαν σε αναξιοποίητους χώρους όπου κυριαρχούσαν πρόχειρες αυθαίρετες κατασκευές και παράνομη στάθμευση οχημάτων.
Με ασφάλεια λοιπόν, θα μπορούσα να πω πως παρ’ όλες τις δυσκολίες των δυο και πλέον χρόνων της πανδημίας, καταφέραμε με αφοσίωση, εργατικότητα και συνεχή προσπάθεια να ολοκληρώσουμε σχεδόν όλες μας της δεσμεύσεις προς τους πολίτες του Αγίου Δημητρίου.
Περισσότερο φως, «νερό» και πράσινο
Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχει θέσει για την επόμενη μέρα των εκλογών αν επανεκλεγείτε;
Από την επόμενη κιόλας των εκλογών, τρία έργα πολύ σημαντικά για τον Άγιο Δημήτριο.
Η εγκατάσταση οδοφωτισμού LED με 4.500 καινούργια φωτιστικά είναι το πρώτο έργο που μπαίνει σε τροχιά υλοποίησης από την επόμενη κιόλας ημέρα. Η αντικατάσταση του οδοφωτισμού, υπολογίζεται πως θα αποφέρει εξοικονόμηση ενέργειας για το Δήμο περίπου κατά το 58%. Αυτό, είναι πάρα πολύ σημαντικό ειδικά την εποχή αυτή που διανύουμε με τη βαθιά ενεργειακή κρίση και τα πολύ υψηλά κόστη της ενέργειας, που έχουν ταλαιπωρήσει οικονομικά όλους τους Δήμους.
Η Βιοκλιματική Ανάπλαση του Πάρκου Ασυρμάτου είναι ένα από πιο μεγάλα έργα για την πόλη μας. Με την πολεοδομική άδεια που εκδόθηκε στις αρχές του Σεπτεμβρίου, ανοίγει ο δρόμος μετά από 7 ολόκληρα χρόνια γραφειοκρατικής περιπέτειας από την απόδοση στο Δήμο μας των εναπομείναντων στρεμμάτων, να προχωρήσουμε άμεσα στη σύνταξη των τευχών δημοπράτησης του έργου. Η μελέτη της ανάπλασης αφορά στη δημιουργία ενός βιοκλιματικού πάρκου, με πολύ πράσινο και νερό, με χώρους αναψυχής, παιχνιδιού και περιπάτου, αλλά και χώρους πολιτισμού και άθλησης. Ο Ασύρματος θα είναι ένα πάρκο υπερτοπικής σημασίας που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η πόλη μας.
Επίσης, η ανέγερση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου είναι επίσης ένα έργο που δρομολογείται άμεσα μετά τις εκλογές. Περιλαμβάνει μια μεγάλη ανοιχτή κολυμβητική πισίνα, μια κλειστή μικρότερη πισίνα εκμάθησης κολύμβησης, δυο γυμναστήρια, σάουνα, αναψυκτήριο, κερκίδες, υπόγειες θέσεις στάθμευσης, και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου με μια παιδική χαρά.
Αναφέρετε συχνά πως ο Άγιος Δημήτριος είναι η πόλη της φροντίδας. Πείτε μας περισσότερα γι’ αυτό.
Ο Δήμος Αγίου Δημητρίου. Πολύ πριν από την οικονομική κρίση είχε δομές φροντίδας, που απευθύνονταν στους κατοίκους της πόλης, όπως ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» και Δημοτικά Ιατρεία. Όμως, όταν αναλάβαμε το 2011 με την έναρξη της οικονομικής κρίσης και την ξαφνική φτωχοποίηση μερίδας πληθυσμού συνειδητοποιήσαμε ότι υπήρχε μεγάλο ζήτημα με τη νέα φτώχεια που έπρεπε να την αντιμετωπίσουμε. Δημιουργήσαμε λοιπόν δομές υποστήριξης όπως το Κοινωνικό Παντοπωλείο, Κοινωνικός Συσσίτιο, Κοινωνικό Φαρμακείο, Κοινωνικό Φροντιστήριο και η Δημοτική Ιματιοθήκη. Όλες αυτές οι δομές στηρίζονται μέχρι και σήμερα από τον δήμο και απευθύνονται με διαφάνεια και κοινωνικό-οικονομικά κριτήρια στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μας, και έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα δίχτυ προστασίας, ώστε να μην νιώθει κανένας και καμία μόνος και μόνη σε αυτή την βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση.
Όμως πόλη της φροντίδας σημαίνει ότι το βλέμμα μας ως διοίκησης είναι στραμμένο μέχρι σήμερα προς κάθε πολίτη ώστε να μην μένει κανένας και καμία στο περιθώριο. Δηλαδή ο σχεδιασμός και οι πολιτικές μας πάντα είναι συμπεριληπτικός προς τις οικογένειες και κυρίως στα παιδιά, στους ηλικιωμένους και τις ηλικιωμένες, στους ΑμεΑ συμπολίτες μας, αλλά και στα αδέσποτα ζώα.
Φύλο και δημόσιος χώρος. Τι ακριβώς σημαίνει αυτή η δράση σας;
Φυσικά από στην πόλη της φροντίδας δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε και την προτεραιότητά μας στα θέματα της έμφυλης ισότητας. Από τις πολλαπλές μας δράσεις με την πολύ ενεργή Δημοτική Επιτροπή Ισότητας, αναφέρω δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα, που αποδεικνύουν την προσήλωσή μας στο σχεδιασμό πολιτικών για την έμφυλη ισότητα: Καταρχάς η δράση που υλοποιήσαμε «Φύλο και δημόσιος χώρος – σχεδιάζουμε μια γειτονιά ασφαλή για τις γυναίκες», σε συνεργασία με την φεμινιστική αρχιτεκτονική ομάδα Urbana. Επρόκειτο για μια δράση βιωματικής διαδικασίας επανεξέτασης του δημόσιου χώρου μέσα από την οπτική του φύλου, εμπλέκοντας γυναίκες και άνδρες της πόλης. Τα αποτελέσματα από τη δράση αυτή είχαν εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον, τα αξιολογούμε διαρκώς και προσπαθούμε στο σχεδιασμό μας και στις παρεμβάσεις μας να τα λαμβάνουμε πάντα υπόψη.
Το δεύτερο παράδειγμα αφορά στη συμμετοχή του Δήμου μας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ελλάδα-Ισλανδία: Διατομεακή Ανταπόκριση στην Ενδοοικογενειακή Βία κατά Γυναικών και Παιδιών». Το έργο αφορά στην ουσιαστική σύμπραξη Ελληνικών φορέων και Αρχών για την ενίσχυση της στήριξης και προστασίας γυναικών και παιδιών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, κατά τα πρότυπα της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, μέσω της αξιοποίησης καλών πρακτικών της Αστυνομίας της Ισλανδίας και ο Δήμος μας είναι ο μοναδικός Δήμος στην Ελλάδα που συμμετέχει πιλοτικά. Κεντρικός στόχος μας είναι η πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών και η ολιστική στήριξη και ενδυνάμωση των γυναικών που έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή βία.
Με τη συνεργασία των υπόλοιπων φορέων και αρχών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, σήμερα μπορούμε να πούμε με ασφάλεια πως είμαστε σε θέση να υποστηρίξουμε κάθε γυναίκα, με παιδιά ή χωρίς, επιζώσα ενδοοικογενειακής βίας, τη στιγμή που θα είναι έτοιμη να μας το ζητήσει. Και αυτό μπορούμε να το κάνουμε ουσιαστικά, με σεβασμό, φροντίδα και όσο χρόνο χρειαστεί μέχρι να είναι σε θέση να χτίσει τη νέα ζωή της γι’ αυτήν και τα παιδιά της.
Γιατί θεωρείτε πως οι πολίτες να σας ξαναψηφίσουν;
Ζητάμε οι πολίτες του Αγίου Δημητρίου να ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους σε εμάς γιατί μπορούμε ως δημοτική κίνηση να ολοκληρώσουμε τα εμβληματικά έργα που έχουμε ξεκινήσει. Γιατί έχουμε τη γνώση και την τεχνογνωσία να το κάνουμε. Αλλά και γιατί όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αποδείξει την αφοσίωση, την εργατικότητα και την εντιμότητά μας ως Διοίκηση.
Επίσης γιατί έχουμε ένα πολύ δυνατό ψηφοδέλτιο, ανανεωμένο και με ισοδύναμη εκπροσώπηση μεταξύ γυναικών ανδρών σχεδόν 50 – 50. Ένα ψηφοδέλτιο, που αποτελείται από ανθρώπους που έχουν αγκαλιάσει το όραμά μας για μια πόλη βιώσιμη, συμπεριληπτική και αλληλέγγυα. Γυναίκες και άνδρες που γνωρίζουν την πόλη και τις ανάγκες της, που είναι πολίτες ενεργοί και ασχολούνται χρόνια με τη δημοτική ζωή, αλλά και πολλοί ακόμα νέοι και νέες, που εμπλέκονται για πρώτη φορά στα κοινά και έχουν πολλή όρεξη για δουλειά αντλώντας έμπνευση από το μεγάλο έργο που έχει υλοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στην πόλη του Αγίου Δημητρίου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις