Γιάννης Ιωαννίδης: Μένει αθάνατος στις μνήμες όλων
Μια από τις μεγαλύτερες και ισχυρότερες προσωπικότητες του ελληνικού μπάσκετ, ο Γιάννης Ιωαννίδης, «έφυγε» την Τετάρτη, αφήνοντας όμως πίσω του σπουδαία παρακαταθήκη
- «Λουκέτο» σε βαριά παραβατικό ιδιωτικό σχολείο βάζει το ΥΠΑΙΘ, μετά από καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ και γονέων
- Σύσταση καθηγητή του Χάρβαρντ σε Κίεβο: Σταματήστε τις δολοφονίες, δεν σας συμφέρουν
- Χριστουγεννιάτικες διακοπές στο Σαιν-Τροπέ: Γιατί παίρνουν τις παραλίες τέτοιες ημέρες ο Τζορτζ Κλούνεϊ και η Αμάλ;
- Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Ανυπομονώ να ξεκινήσω την αποστολή μου ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Μεγαλέξανδρος του ελληνικού μπάσκετ, ο μεγάλος Γιάννης Ιωαννίδης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 78 ετών. Ουσιαστικά όμως δεν θα φύγει ποτέ από τις μνήμες όλων. Τόσο αυτών που τον γνώρισαν και τον έζησαν από κοντά όσο και των νεότερων που απλά έµαθαν για αυτόν από τις ιστορίες που διηγούνταν οι παλαιότεροι.
Ναι, διότι ο Ξανθός του ελληνικού μπάσκετ, ήταν ένας μύθος.
Από παίκτης ακόμα, μαχητής, ατίθασος, ταλαντούχος, παίζοντας για τον αγαπημένο του Αρη, την ομάδα που λάτρευε περισσότερο από κάθε τι άλλο, μετά τη λατρεμένη του Γιούλα και την κόρη τους Ελένη – Θεοδώρα.
Τον Αρη που τον επανέφερε στην κορυφή της Α’ Εθνικής όταν τον πρωτοανέλαβε την περίοδο 1978-79 και στη συνέχεια τον έκανε Αυτοκράτορα με συνεχόμενους τίτλους και πανευρωπαϊκή αναγνώριση ενώ όλη η Ελλάδα τις Πέμπτες ήταν μπροστά σε μια οθόνη για να δουν τον μεγάλο Αρη. Των τριών φάιναλ φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών, των 8 πρωταθλημάτων (1979, 1983, 1985, 1986, 1987, 1988, 1989, 1990) και των 5 Κυπέλλων (1985, 1987, 1988, 1989, 1990), με το ασύλληπτο αήττητο ρεκόρ 80-0 (σε 3,5 χρόνια) στα ελληνικά δρώμενα.
«Πού πας, «Ξανθέ»; Εσύ που έκανες τον ΑΡΗ Αυτοκράτορα;
Ανίκητο;
Πώς να καλύψουμε τέτοιο κενό;
Πού πας, Γιάννη Ιωαννίδη;
Πώς θα είναι ίδιος ο ΑΡΗΣ χωρίς εσένα στη ζωή;
Σήμερα δεν θρηνούμε απλά την απώλεια ενός μέλους της οικογένειας του ΑΡΗ. Σήμερα θρηνούμε την απώλεια του ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΙΔΗ. Ο ΑΡΗΣ δεν θα ήταν αυτός που είναι χωρίς εσένα. Ο ΑΡΗΣ δεν είναι και δεν θα είναι αυτός που είναι χωρίς εσένα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αρης.
Η ερυθρόλευκη πορεία του
Το 1991 μετακόμισε στον Πειραιά και τον Ολυμπιακό και εκεί έχτισε μια νέα αυτοκρατορία. Με δυο τελικούς Κυπέλλου Πρωταθλητριών και την κατάκτηση τεσσάρων πρωταθλημάτων (1993, 1994, 1995, 1996) και ενός Κυπέλλου (1994).
«Και όταν έρθει η στιγμή να αφήσεις το λιμάνι, θα σε αγαπάμε μια ζωή Ιωαννίδη Γιάννη…», του τραγουδούσαν οι φίλοι του Ολυμπιακού. «Πλέον, θα σε αγαπάμε ως την αιωνιότητα κόουτς.
Καλό ταξίδι…» έγραφε μεταξύ άλλων η ανάρτηση της ΚΑΕ Ολυμπιακός που χαρακτηρίζει αναμορφωτή της ομάδας τον Ξανθό.
Η ΠΑΕ Ολυμπιακός με ανάρτησή της στα social media αποχαιρέτησε τον άνθρωπο που διατέλεσε επί σειρά ετών προπονητής στην μπασκετική ομάδα του πειραϊκού συλλόγου.
«Με το ταλέντο σου, το πάθος σου, την προσωπικότητά σου, την αφοσίωση και τη σκληρή δουλειά σου ως προπονητής άλλαξες την ιστορία του ελληνικού μπάσκετ. Η τεράστια προσφορά σου στον Ολυμπιακό και τον ελληνικό αθλητισμό δεν θα ξεχαστεί ποτέ. Σε ευχαριστούμε για όλα και θα σε θυμόμαστε για πάντα… Τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του Γιάννη Ιωαννίδη», ανέφεραν οι Πειραιώτες.
Το «αντίο» του Γκάλη
Με την ΑΕΚ μπορεί να μην πήρε τίτλο αλλά πήγε την Ενωση μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών στη Βαρκελώνη το 1998, ενώ τελευταία φορά κοουτσάρισε την Εθνική ομάδα στο Ευρωμπάσκετ της Στοκχόλμης (2003) ακριβώς 22 χρόνια μετά την πρώτη φορά (1981).
«Εφυγε ο Γιάννης… Ενας σπουδαίος δάσκαλος για το μπάσκετ, ένας πετυχημένος επαγγελματίας, ένας Νικητής.
Ζήσαμε μαζί απίστευτες στιγμές χαράς αλλά και κάποιες λιγότερες στιγμές λύπης. Νιώθω ότι έφυγε ένας δικός μου άνθρωπος, ένα μέλος της ευρύτερης οικογένειάς μου, ένας μεγάλος μου αδερφός.
Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του, η παρακαταθήκη του Γιάννη Ιωαννίδη στην κοινωνία μας είναι η κληρονομιά που αφήνει πίσω του ένας Πρωταθλητής.
Καλό ταξίδι φίλε μου…», έγραψε ο Νίκος Γκάλης που μαζί με τον Παναγιώτη Γιαννάκη είχαν αποτελέσει το εκπληκτικό δίδυμο του Γιάννη Ιωαννίδη στον Αρη.
«Να αγαπάς και να αγαπιέσαι»
Από το 2004, ο Γιάννης Ιωαννίδης σταμάτησε την προπονητική καθώς πολιτεύτηκε. Απλά το μπάσκετ ήταν πάντα στο μυαλό και την ψυχή του.
Ανθρωπος κιμπάρης, μάγκας που δεν δίσταζε να πει τη γνώμη του είτε άρεσε είτε όχι. Λάτρευε να κερδίζει ακόμα και στο τάβλι. Τρομερά ισχυρή προσωπικότητα, άφησε το στίγμα του σε γενιές και γενιές προπονητών και παικτών ενώ μυθικές έχουν μείνει οι κόντρες του με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, αλλά και με τον Ντούσαν Ιβκοβιτς αργότερα όταν αυτός πήγε στην ΑΕΚ και στους Ερυθρόλευκους είχε αναλάβει ο Ντούντα. Στον Ολυμπιακό ξαναγύρισε για μια χρονιά αλλά έμεινε μόνο μια αγωνιστική περίοδο.
«Στη ζωή σημασία έχει να αγαπάς και να αγαπιέσαι» ήταν ένα από τα λατρεμένα του μότο ενώ είχε και τρέλα να νικάει στην Τουρκία. Μανιώδης καπνιστής, έξω καρδιά, σκληρός και συνάμα δεύτερος πατέρας για τους παίκτες του.
Συλλυπητήρια από τον πολιτικό κόσμο
Τα δικά του συλλυπητήρια έστειλε μέσω social media και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Με θλίψη αποχαιρετώ τον Γιάννη Ιωαννίδη. Τον παλαιό βουλευτή και υπουργό της παράταξής μας, αλλά και τον αθλητή και προπονητή που έβαλε τη δική του σφραγίδα στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ.
Ο θρυλικός «Ξανθός» έχασε, δυστυχώς, την πιο μεγάλη μάχη. Θα διεκδικεί, όμως, πάντα τη «ρεβάνς» στη μνήμη όλων μας. Τα συλλυπητήριά μου στην οικογένειά του».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, έγραψε: «Στη δική μου γενιά έφτασε ο απόηχος ενός προπονητή που άλλαξε το ελληνικό μπάσκετ για πάντα. Αντίο στον Γιάννη Ιωαννίδη», ανέφερε μεταξύ άλλων στον λογαριασμό του στο Twitter.
Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Κωνσταντίνος Τασούλας, έκανε την εξής δήλωση:
«Η ζωή του Γιάννη Ιωαννίδη ταυτίστηκε με την άνθηση της ελληνικής καλαθοσφαίρισης, στην οποία διακρίθηκε ως πρωταθλητής από τα εφηβικά του χρόνια, ενώ στη συνέχεια διέπρεψε ως προπονητής κατακτώντας μια κορυφαία θέση στην ιστορία του αθλήματος».
Σήμερα το απόγευμα (17.00) θα πραγματοποιηθεί στη Θέρμη της Θεσσαλονίκης η κηδεία του «Ξανθού». Και σήμερα το μεσημέρι στη Βούλα θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση.
Πηγή: Εντυπη Εκδοση ΝΕΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις