Τουρκία: Δεσμεύεται να δημιουργήσει αποθεματικά
«Θα συνεχίσουμε να συσσωρεύουμε συναλλαγματικά αποθέματα όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες της αγοράς»
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών Μεχμέτ Σίμσεκ δεσμεύτηκε να δημιουργήσει συναλλαγματικά αποθέματα, ως «απάντηση» στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο που προβλέπει βραδύτερη ανάπτυξη και μικρότερο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών για το 2024.
Καθώς η Τουρκία συσφίγγει τη νομισματική της πολιτική, ο Σίμσεκ δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να συσσωρεύουμε συναλλαγματικά αποθέματα όσο το επιτρέπουν οι συνθήκες της αγοράς».
Ο Τούρκος υπουργός προσπάθησε να ενισχύσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία της Τουρκίας και να προσελκύσει ξένα κεφάλαια μέσω μιας σειράς συναντήσεων με παγκόσμιους επενδυτές αυτή την εβδομάδα, ενώ το ΔΝΤ χαιρέτισε την αλλαγή πολιτικής της Τουρκίας.
Καθώς η νομισματική πολιτική αλλάζει και η γενική πολιτική καθίσταται λιγότερο διευκολυντική, η ανάπτυξη της Τουρκίας προβλέπεται να επιβραδυνθεί στο 3,25% το 2024 από 4% το 2023.
Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας αναμένεται να μειωθεί στο 3% περίπου του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος το 2024, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να πέσει στο 46% μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024 από 69% στο τέλος του 2023, ανέφερε το ΔΝΤ. «Οι αρχές θα πρέπει να βασιστούν στην τρέχουσα δυναμική. Αυτό απαιτεί να δοθεί προτεραιότητα στον αποπληθωρισμό, συνεχίζοντας την απελευθέρωση των χρηματοπιστωτικών ρυθμίσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας των αγορών χρήματος και πιστώσεων και τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος».
Παρελθόν τα… erdoganomics
Ο Σίμσεκ, πρώην στέλεχος της Merrill Lynch, διορίστηκε από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τις εκλογές του Μαΐου για να ηγηθεί της οικονομίας των 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Σίμσεκ οδήγησε έκτοτε την Τουρκία προς μία πιο ορθόδοξη οικονομική πολιτική, ξεφεύγοντας από τα erdoganomics που συνέβαλαν σε μια κρίση πληθωρισμού και προκάλεσαν την έξοδο ξένων επενδυτών από την Τουρκία.
«Οι πρόσφατες ενέργειες για την αύξηση των επιτοκίων, την αύξηση των φόρων και την απελευθέρωση ορισμένων μέτρων του χρηματοπιστωτικού τομέα μείωσαν τους κινδύνους και αύξησαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, συμπιέζοντας τα spreads και βελτιώνοντας τη θέση των αποθεματικών της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας», κατέληξε το ΔΝΤ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις