Reckitt Benckiser: Το σιωπηλό λουκέτο του εργοστασίου στη Χαλκίδα
Η παύση της λειτουργίας του εργοστασίου στην Χαλκίδα παρά τα κέρδη, η πώληση του ακινήτου και η τύχη των 70 εργαζομένων
«Το άρωμα του Quando δεν το ‘χει όμως κανένα», μια από τις κλασικότερες διαφημίσεις της δεκαετίας του ’80, που όσοι έχουν φτάσει στα πρώτα –ήντα σίγουρα θυμούνται.
Εδώ και λίγους μήνες το μαλακτικό ρούχων Quando, ένα από τα hero products του βρετανικού ομίλου Reckitt Benckiser, σταμάτησε να παράγεται στην Ελλάδα.
Ο λόγος για το σιωπηλό λουκέτο του εργοστασίου στο Βασιλικό της Χαλκίδας είναι πως «κατέστη μη κερδοφόρα και μη βιώσιμη παραγωγική μονάδα», όπως αναφέρει η εταιρεία Reckitt Benckiser Hellas Hygiene Home A.E.
Πριν ακριβώς 20 χρόνια το μαλακτικό ρούχων Quando ήταν ο ηγέτης του κλάδου, με μερίδιο πάνω από 24%.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις της Reckitt Benckiser Hellas Hygiene Home «την 21η Δεκεμβρίου 2022 το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας αποφάσισε την οριστική παύση της λειτουργίας του εργοστασίου στο Βασιλικό Χαλκίδας στην Εύβοια, δεδομένου ότι αποφασίστηκε η παύση παραγωγής του μαλακτικού ρούχων Quanto που αποτελούσε την κύρια γραμμή παραγωγής του εργοστασίου και την κινητήριο δύναμη αυτού, καθώς κατέστη μη κερδοφόρα και μη βιώσιμη παραγωγική μονάδα για την εταιρεία. Ως εκ τούτου αποφασίστηκε η σταδιακή διακοπή της λειτουργίας του από τα τέλη Δεκεμβρίου 2022 οπότε έπαυσε οριστικά η παραγωγή των Quanto και finish salt».
Έτσι την 1 Φεβρουαρίου 2023 το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας, με πρόεδρο και CEO τον κο Ευάγγελο Παγώνη, αποφάσισε την πώληση του βιομηχανικού της εργοστασίου επιφάνειας 9.328 τ.μ. επί οικοπέδου επιφάνειας 34.041 τ.μ. στο Βασιλικό Χαλκίδας, στο νομό Ευβοίας. Η μεταβίβαση του εργοστασίου ολοκληρώθηκε στις 29 Ιουνίου 2023 με τίμημα στις 800.000 ευρώ.
Το εργατοϋπαλληλικό προσωπικό αποζημιώθηκε και απολύθηκε σταδιακά μέχρι τον Μάιο του 2023.
Με βάση τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της εταιρείας, ο μέσος όρος απασχολούμενου προσωπικού κατά τη διάρκεια της χρήσης 2022 ήταν 70 άτομα, από 65 άτομα το 2021, ενώ υπάρχει πρόβλεψη 689.824 ευρώ για αποζημιώσεις στους εργαζομένους στο εργοστάσιο.
Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι το ακίνητο αποκτήθηκε από βιομηχανία παραγωγής κουφωμάτων με έδρα την Χαλκίδα.
Σημειώνεται ότι δεν έχει ακόμα δημοσιευθεί η συνολική επίδοση των ελληνικών θυγατρικών του ομίλου Reckitt Benckiser για το 2022, ωστόσο συγκεκριμένα η δραστηριότητα που εστιάζει σε είδη οικιακής φροντίδας (Reckitt Benckiser Hellas Hygiene Home) εμφάνισε πέρυσι έσοδα 29 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 2,6% σε σχέση με το 2021 ενώ τα προ φόρων κέρδη υποχώρησαν κατά 9,5% σε 1,81 εκατ. ευρώ. Επίσης έχει θετικό κεφάλαιο κίνησης 2,25 εκατ. ευρώ και θετική καθαρή θέση ύψους 24,52 εκατ. ευρώ, από 23,36 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.
Οι δύο ελληνικές εταιρείες του βρετανικού κολοσσού
Ο βρετανικός κολοσσός Reckitt Benckiser δραστηριοποιείται στην Ελλάδα με δύο θυγατρικές: την Reckitt Benckiser Hellas Healthcare Α.Ε. και την Reckitt Benckiser Hellas Hygiene Home Α.Ε.
Η Reckitt Benckiser Hellas Hygiene Home AE ιδρύθηκε στην Ελλάδα στις 12 Απριλίου 2019 και την 1η Αυγούστου της ίδιας χρονιά, βάσει τροποποίησης του Καταστατικού της, προχώρησε σε απορρόφηση του κλάδου Υγιεινής Σπιτιού από την εταιρεία Reckit Benckiser Hellas Healthcare Α.Ε. κατόπιν μερικής διάσπασης αυτής. Η κυριότερη δραστηριότητα της είναι η παραγωγή, εισαγωγή, εξαγωγή και διάθεση χημικών και χημικοτεχνικών προϊόντων καθαρισμού και αποσμητικών χώρου.
H Reckit Benckiser Hellas Healthcare Α.Ε., όπως μετονομάστηκε η ΡΕΚΙΤ ΜΠΕΚΙΝΖΕΡ ΕΛΛΑΣ ΧΗΜΙΚΑ ΑΒΕΕ μετά την προαναφερθείσα διάσπαση κλάδου, έχει ως κύρια δραστηριότητα την παραγωγή και εμπορία σαπουνιών και απορρυπαντικών προϊόντων καθαρισμού και στίλβωσης καθώς και η εμπορία φαρμακευτικών προϊόντων.
Και οι δυο εταιρείες ελέγχονται κατά 84,27% από την εταιρεία Reckitt Benckiser Holdings (Italia) Srl η οποία εδρεύει στην Ιταλία.
Το υπόλοιπο ποσοστό 15,73% ανήκει για τη μεν Reckitt Benckiser Hellas Hygiene Home AE στην εταιρεία Reckitt Benckiser (Hygiene Home) Holding Limited, η οποία εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ για την Reckit Benckiser Hellas Healthcare Α.Ε. στην εταιρεία Sonet Scholl International Overseas Investments Ltd. Όλοι οι μέτοχοι των δύο εταιρειών ανήκουν στον όμιλο RB Group PLC με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η συγχώνευση
Σημειώνεται ότι ο όμιλος Reckitt Benckiser προέκυψε από τη συγχώνευση των υπεραιωνόβιων εταιρειών Reckitt & Colman και Benckiser εν έτει 1999.
Στην Ελλάδα, η συγχώνευση των δραστηριοτήτων των δύο εταιρειών ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2000. Αυτές, όμως, ήδη είχαν επιτυχημένη πορεία στην εγχώρια αγορά πολλά χρόνια πριν -η Benckiser από το 1963, ενώ οι δραστηριότητες της Reckitt είχαν ξεκινήσει τη δεκαετία του 1920.
Εκτός από μαλακτικό ρούχων Quanto, προϊόντα – σταθμοί του βρετανικού ομίλου στην ελληνική αγορά είναι τα: Dettol, Calgonit, Woolite, Airwick, Veet, Harpic, Durex, Scholl, καθώς και τα φαρμακευτικά προϊόντα (ΜΣΦ) Nurofen, Strepsils και Gaviscon.
Πηγή ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις